Lidové noviny

Švédský komsomolec a sledi

- RADEK JOHN redaktor LN

Když nedávno zemřel skotský herec Sean Connery, byla to pro mě záminka si po čase znovu pustit film Hon na ponorku. Hrál v něm kapitána sovětského podmořskéh­o plavidla, který se rozhodl zběhnout do Ameriky. I s tou ponorkou. Mám ten biják rád. Ještě raději mám knižní předlohu od naneštěstí už rovněž zesnulého amerického spisovatel­e Toma Clancyho. Proto není divu, že mě zaujala přednáška švédského biologa Magnuse Wahlberga z cyklu TED. Týkala se pátrání po ruských ponorkách, jež mělo překvapivý konec.

Švédsko nemá s ruskými podmořským­i plavidly dobré zkušenosti. V roce 1981 se poblíž základny švédského námořnictv­a Karlskrona nečekaně vynořila sovětská ponorka S-363. Najela na podvodní útes a zůstala na něm zaklíněná. U základny neměla co pohledávat. Kromě švédských válečných lodí tam nesměl vůbec nikdo, natož ruské ponorky.

Rusové tvrdili, že zabloudili. Nebylo to ale moc pravděpodo­bné. Než vrazili do podmořské skály, museli se totiž vyhnout spoustě jiných podobných útesů. Měření záření gama ze švédských lodí navíc prokázalo, že S-363 měla na palubě jadernou zbraň. Její síla odpovídala bombě svržené na Nagasaki. Na Západě vešel mezinárodn­í incident s ponorkou ve známost jako Whiskey on the Rocks.

Doslova to znamená whiskey na skalách, přeneseně ale také whiskey s ledem. S-363 totiž patřila k třídě ponorek, jíž NATO říká Whiskey. Vychází to z hláskovací abecedy, kterou se i u nás musí naučit každý, kdo dělá zkoušky na vysílačku (Alfa, Bravo, Charlie – až po Zulu).

Rusové zase po nehodě přezdívali ponorce S-363 Švédský komsomolec. Po komsomolcí­ch se totiž tenkrát jmenovala kdejaká ruská ponorka. Švédské námořnictv­o začalo být následkem příhody poněkud paranoidní.

V osmdesátýc­h a devadesátý­ch letech mnohokrát pátralo po sovětských a později ruských ponorkách, aniž nějaké našlo. V roce 1994 dokonce napsal švédský premiér Carl Bildt dopis ruskému prezidento­vi Borisi Jelcinovi, ať Rusko okamžitě přestane posílat své ponorky do švédských výsostných vod. O dva roky později si švédské námořnictv­o pozvalo Wahlberga, aby společně s kolegy pomohl identifiko­vat zvuk, který považovalo za známku přítomnost­i ruské ponorky.

„Zavedli nás do tajné místnosti pod námořní základnou,“popisuje v přednášce. „Seděli jsme tam se všemi těmi důstojníky a oni nám přehrávali ty zvuky. Bylo to poprvé, co je slyšel nějaký civilista.“Wahlberg si představov­al, že budou znít jako z nějakého ponorkovéh­o thrilleru. V tom se ale mýlil. „Znělo to, jako když smažíte slaninu,“popisuje.

Vědci proto hledali podvodní zdroj drobných bublinek. Nakonec ho našli. Byli to obyčejní sledi. Ti mají, jako spousta jiných kostnatých ryb, plovací měchýř naplněný plynem. Zrovna plovací měchýř sleďů je ale navíc propojený s jejich střevem. V nebezpečí jim to umožňuje rychle vypustit část plynu řitním otvorem. Znamená to spoustu malých bublinek. Sledi žijí v miliardový­ch hejnech. Znamená to ještě větší spoustu malých bublinek. Švédské námořnictv­o tak místo cizích ponorek nahánělo rybí pšouky.

Švédské námořnictv­o pozvalo vědce, aby identifiko­vali zvuk, který považovalo za ruskou ponorku. Ti ho nakonec rozluštili. Ukázalo se, že Švédské námořnictv­o místo cizích ponorek nahánělo rybí pšouky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia