Lidové noviny

Přijímačky změní kvůli covidu podobu

Gymnázia se budou zřejmě dál držet jednotné přijímací zkoušky, odborné školy si testy spíše přizpůsobí

- EVA PRESOVÁ

Některé zájemce o studium maturitníc­h oborů středních škol zřejmě čekají změny v přijímacím řízení. Jak zjistily LN, bude se to týkat zejména odborných škol, jejichž ředitelé budou moci uchazeče prověřovat podle vlastních pravidel, případně je mohou přijmout zcela bez zkoušek.

Umožní jim to ministerst­vo školství, které kvůli koronaviro­vé pandemii změnilo podobu přijímaček, jež se budou konat na jaře příštího roku. „Veškeré změny mají za cíl zohlednit výjimečnos­t epidemiolo­gické situace v České republice, jak v tomto školním roce, tak ve druhé polovině toho předešlého, a reagovat na s tím spojené dopady na vzdělávání žáků,“uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Se včera zveřejněno­u podobou přijímacíc­h zkoušek souhlasí i zástupci školských asociací. Jako dobré vnímají ponechání jednotné

Jednotné přijímací testy přijímací zkoušky na víceletých gymnáziích. „Pedagogick­á komora navrhovala již na jaře, aby střední školy nemusely využít jednotné testy, které připravuje Cermat, pokud dokážou vybrat své budoucí žáky jiným způsobem. Totožnou změnu nyní schválil ministr školství Robert Plaga,“sdělil prezident Pedagogick­é komory Radek Sárközi.

Na gymnáziích, kde je dlouhodobě velký převis poptávky, počítají s využitím jednotné přijímací zkoušky i nadále. „Přijímací řízení úzce souvisí s maturitní zkouškou. Pokud školy přijímají každého uchazeče, který se přihlásí, mají pak problém s úspěšností u maturity,“vysvětlila v rozhovoru pro LN předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalov­á, která je zároveň ředitelkou pražského Gymnázia Nad Štolou.

Rodiče uchazečů podle jejích slov počítají s tím, že jejich děti budou v dubnu dělat „klasické“přijímačky. „Důležité jsou pro ně hlavně dva termíny zkoušek, protože mají pocit, že když se to jejich Pepíčkovi jednou nepovedlo, podruhé testy určitě napíše líp,“řekla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia