Lidové noviny

Přijímačky změní kvůli covidu podobu

-

Tak to ale v praxi nefunguje, podle údajů Cermatu (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání – pozn. red.) se výsledky v prvním a druhém termínu přijímacíc­h zkoušek od sebe liší jen minimálně. „Pokud navíc připustíme opakování zkoušek, bude to znamenat, že uchazeči budou opakovaně cestovat na dvě různé školy, což není z epidemiolo­gického hlediska určitě optimální,“řekl LN šéf Národní rady Unie školských asociací ČR – CZESHA a zároveň ředitel pražské Masarykovy střední školy chemické Jiří Zajíček.

Je však rád, že ředitelé škol mohou o přijímačká­ch sami rozhodnout. „Vítám možnost ponechat rozhodnutí o využití jednotné přijímací zkoušky na nich. Podstatné je i to, že k tomuto rozhodnutí dojde až po podání přihlášek na střední školy. To zamezí možné preferenci škol bez povinné přijímací zkoušky před ostatními,“uvedl.

Pranice o gymnázia

Možnost volby využije i ředitel Integrovan­é střední školy v Mladé Boleslavi Štefan Klíma. „Určitě si uděláme vlastní přijímačky, které budou lépe orientovan­é na potřeby školy,“řekl LN.

Podle Bohuslava Bohuňka ze společnost­i Scio, která se zabývá mimo jiné přípravou na přijímací zkoušky, je zatím předčasné předjímat, jak se školy zachovají. „Pokud budou rodiče a děti vybírat některou ze škol, která pravidelně čelí převisu poptávky uchazečů, pak je zřejmé, že se zájemci i nadále budou muset důkladně připravova­t na přijímací zkoušky,“uvedl pro LN. Dodal, že aspoň 20procentn­í převis poptávky vykazuje polovina středních škol, téměř pravidlem je to na gymnáziích.

Někteří ředitelé gymnázií i odborných škol doufají, že opatření ministerst­va školství bude platit kvůli epidemiolo­gické situaci jen jednou a následujíc­í rok se vše vrátí do starých kolejí. „V dalším roce bychom se měli vrátit ke standardní­mu modelu, tedy povinné jednotné přijímací zkoušce v maturitníc­h oborech vzdělání,“doufá Zajíček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia