Lidové noviny

Nedělat přijímačky? Svízel u maturit

- EVA PRESOVÁ

LN Co říkáte na čerstvé rozhodnutí ministerst­va školství, že na jaře 2021 nebudou jednotné přijímací zkoušky?

Jednotné přijímací zkoušky budou povinné pro víceletá gymnázia, zatímco pro střední školy a pro čtyřletá gymnázia povinné nebudou. Pro tento školní rok je to tak z mého pohledu v pořádku. Školy, jež mají převis uchazečů, přijímací zkoušky potřebují, aby mohly zájemce rozřadit.

LN Konzultova­lo ministerst­vo školství s Asociací ředitelů gymnázií tuto variantu?

Ne, nic takového neproběhlo.

LN V přijímacím řízení dojde k výraznému posílení role ředitelů středních škol. Jak to ovlivní podobu přijímaček?

Já si ale nemyslím, že by došlo k nějak výraznému posílení role ředitelů. Stalo se pouze to, že ředitel či ředitelka mají možnost přijímací zkoušky nekonat. Na některé školy se beztak hlásí málo uchazečů, v důsledku čehož byli v minulých letech zájemci o studium přijímáni bez zkoušek ve druhém či třetím kole. Aktuálně přijaté opatření přinese některým školám spíše zjednoduše­ní přijímacíh­o řízení.

LN Co znamená nová podoba zkoušek pro gymnázia?

Gymnázia jistě nebudou vymýšlet svoje vlastní zkoušky místo zkoušek jednotných, na to je příliš málo prostoru. Využijeme testy připravené Cermatem (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání – pozn. red.). Takže v podstatě nic, jen to některým školám přinese zjednoduše­ní.

LN A jak se nová situace odrazí u středních odborných škol?

Tam může být situace jiná, zejména na těch školách, které nemají takový převis poptávky uchazečů jako například gymnázia.

LN Jak novinka poznamená přípravu budoucích studentů na přijímací zkoušky?

Budou se na ně muset připravova­t, dokud se nedozvědí, že školy, na které se hlásí, přijímací zkoušky nekonají. Jinak to pro ně nebude znamenat nic.

LN Domníváte se, že je možné novou formou přijímaček posílit obory, o něž dosud nebyl zájem?

Zejména se nedomnívám, že vzniká nějaký nový systém, já to chápu jako opatření pro aktuální školní rok. Školy, které mají málo uchazečů a stejně by přijaly všechny zájemce o studium, zkrátka nemusejí konat přijímací zkoušky.

LN Zaznamenal­a jste už nějaké reakce rodičů na novou podobu přijímaček?

Ne. I proto, že informace je zatím příliš čerstvá. Navíc si myslím, že rodičům, kteří chtějí přihlásit své dítě třeba na naši školu, je jasné, že přijímačky pořádat budeme. Pro ně je, myslím, nejdůležit­ější, že zůstane zachována možnost dvou termínů pro přijímací zkoušky, protože mají pocit, že když se to jejich Pepíčkovi jednou nepovedlo, podruhé už testy určitě napíše líp. Tak to však není, dle údajů Cermatu se výsledky v prvním a druhém termínu přijímaček od sebe liší minimálně.

Doufám, že nová podoba přijímacíc­h zkoušek na střední školy a gymnázia se týká jen tohoto školního roku, říká Renata Schejbalov­á, předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou.

LN Měla by nová podoba přijímaček na střední školy přetrvat i po jaru 2021, tedy že by šlo o systémovou změnu i pro další roky?

Doufám, že se to týká jen tohoto školního roku. Domnívám se, že přijímací řízení úzce souvisí s maturitní zkouškou. Přijímají-li školy každého, kdo se přihlásí, mají pak problém s úspěšností u maturitní zkoušky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia