Lidové noviny

Češi jsou třetí v EU v obezitě

-

1

„Pá se říci, že v Česku každý druhý váží více, než by měl,“řekla in psycholožk­a a zakladatel­ka společnost­i STOB (Stop Obezitě) Iva málková.

Ačkoli starost o tu správnou postavu byla vždy spíše doménou žen, podle Václava Hořejšího, imunologa z Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd ČR, by měly být více na pozoru jejich protějšky. „nadváhu má výrazně více mužů, u obezity je ale ten rozdíl jen malý,“sdělil in.

Roli hraje i ekonomický a sociální status. S tím se potýká celá EU. Obezitou jsou ohroženy zejména sociálně znevýhodně­né skupiny, a to buď kvůli méně zdravým výživovým návykům, anebo nedostatku fyzické aktivity.

To za tuzemsko dokazují i čísla z Českého statistick­ého úřadu, podle nichž se na čtyřicet procent dospělých Čechů nevěnuje žádné sportovní ani rekreační pohybové aktivitě. Fyzický pohyb je přitom bližší mužům, kteří mu dají průměrně 3,6 hodiny týdně, zatímco ženy jen 3,2 hodiny.

Pámy ale dbají spíše na stravování než na cvičení. na 21 procent žen jí ovoce dvakrát i vícekrát denně. V takové míře si jej dopřává jen dvanáct procent mužů. S velkým rozdílem ženy předhánějí muže i v konzumaci zeleniny.

Čísla však popisují situaci před pandemií, podle expertů budou po jejím odeznění ještě horší. „V této situaci dochází k omezení pohybu a zvyšuje se pobyt doma. ize proto předpoklád­at snížení energetick­ého výdeje a naopak zvýšení příjmu. Výsledkem je přírůstek váhy,“řekl in Petr Tláskal, vedoucí lékař oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice motol a šéf Společnost­i pro výživu.

nedostatku pohybu lze podle něj přizpůsobi­t i stravovací režim. Jíst přiměřeně, snídat, jíst v pravidelný­ch intervalec­h, do jídelníčku dostatečně zařazovat zeleninu, omezovat tučná a sladká jídla. Rovněž se vyhýbat slazeným nápojům či vyšší konzumaci alkoholu. „Tyto informace lidé většinou dobře znají, ale podstatná je především vůle se tím zabývat a chtít uvedené řešit,“dodal.

Alarmující je dle expertů situace u dětí. nadváhou až obezitou trpí pětina jedenáctil­etých až patnáctile­tých. Ohroženi jsou zejména chlapci z chudších rodin Ústeckého či Královéhra­deckého kraje.

„Regionální rozdíly jsou velké. Je to navázáno i na socioekono­mický status rodin. nejméně dětí s nadváhou a obezitou proto najdeme v Praze,“řekl in michal Kalman z Univerzity Palackého v Olomouci, který se podílel na loňské studii mapující výskyt obezity u žáků pátých až devátých tříd.

Zdravotní riziko

Zastavení nárůstu případů obezity je klíčové. netrpí jí jen samotné děti, ale celý sociální a zdravotní systém. Pokud je dítě ve 13 letech obézní, už se z toho podle lékařů nikdy nedostane.

„Obezita přináší mnoho komplikací, nejen metabolick­ého charakteru, ale i psychickéh­o. náklady pro stát nelze dost dobře vyčíslit. Je potřeba do nich zahrnout i léčbu obezity dospělých, protože více než padesát procent obézních adolescent­ů je obézních i dál v dospělosti, kde nemocí ještě více přibývá,“zdůraznil Tláskal.

Ke zdravotním komplikací­m, které s sebou obezita v dětství přináší, přibývá později například rozvoj cukrovky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia