Lidové noviny

Rychetský přestal být nestranný, opáčil Babiš

-

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský podle premiéra Andreje Babiše (ANO) posledními výroky potvrdil, že opustil zásady, kterých si u něj vážil – nestrannos­t a to, že nemluví do politiky. Uvedl to v komentáři, jímž reagoval na rozhovor Rychetskéh­o pro Českou televizi, v němž šéf Ústavního soudu mimo jiné popsal svůj pohled na politický vývoj během 31 let od listopadu 1989. V narážce na Babiše, který se dlouhodobě soudí kvůli své údajné spolupráci s totalitní Státní bezpečnost­í (StB), Rychetský uvedl, že nečekal, že „můžeme mít předsedou vlády takovou osobu, jakou máme dnes z hlediska té její minulosti“.

„Pana předsedy jsem si vždy vážil za jeho nestrannos­t a zásadu, že z titulu své funkce do politiky nemluví. Trochu mou důvěru nahlodalo rozhodnutí ÚS, který letos v únoru po třech letech odmítl stížnost pana prezidenta a poslanců ANO proti zákonu o střetu zájmů. Nyní chápu proč. Svými posledními výroky pan předseda, bohužel, potvrdil, ze své dřívější zásady opustil,“uvedl Babiš.

ÚS zamítl návrhy prezidenta a poslanců ANO na zrušení části zákona o střetu zájmů přezdívané lex Babiš 18. února. Členové vlády tak dál nesmí provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Norma též znemožňuje firmám, v nichž mají členové kabinetu nejméně čtvrtinový podíl, ucházet se o veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky. Novela zákona vstoupila v platnost v roce 2017 a dopadla hlavně na tehdejšího ministra financí a nyní premiéra Babiše, který poté vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenskýc­h fondů. Babiš uvedl, že respektuje verdikt soudu, ale trvá na tom, že novela předpisu vznikla kvůli tomu, aby ho další politické strany „vyštvaly“z politiky.

Na pranýři i hlava státu Rychetský, někdejší spolustran­ík prezidenta Miloše Zemana, také kritizoval poslední směřování prezidenta. „Mě trápí to, že člověk, kterého jsem poznal jako nepochybně liberálně založeného humanistu, už několik let podléhá různým, téměř někdy i xenofobním postojům takovým, řekněme populistic­kým,“řekl. Dodal, že když Zeman bojoval o zvolení v přímé volbě, myslel si, že svá tvrzení říká jen proto, aby byl zvolen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia