Lidové noviny

Potíže Dezy v den otravy Bečvy

- VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

V den zářijové otravy řeky Bečvy se podle Deníku Referendum ve valašskome­ziříčské chemičce Deza stala havárie. Deza patří do skupiny Agrofert, chemička po otravě řeky popřela, že by znečištění šlo od ní. Jako možného původce ji vyloučila i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka včera řekl, že 20. září se v Deze stala provozní událost, která však neměla charakter havárie. „Ze své podstaty nemohla být příčinou otravy ryb v Bečvě,“uvedl Hanzelka.

Policie, jež otravu řeky vyšetřuje, ani ČIŽP se k informacím deníku nechtěly vyjadřovat.

Podle deníku se incident stal 20. září nad ránem v části chemičky, v kaustifika­ční jednotce. Pracovník spustil ohřev toxické směsi, usnul, směs se přehřála a začala vřít a vystřikova­t ven z reaktoru a dostala se až za obrubník havarijní jímky, na silnici, kde stekla do otvorů dešťové kanalizace. Dle deníku kyanid buď nebyl hlavní či jedinou příčinou otravy v Bečvě, nebo jí dokonce nemusel být vůbec. Příznaky u otrávených ryb podle článku neodpovída­ly otravě kyanidem. Deník neuvedl, kudy by se směs z dešťové kanalizace mohla do řeky dostat.

„Tvrzení, že jde o toxické látky, je mylné,“uvedl Hanzelka. „Navíc převážná část uniklé směsi skončila v záchytných valech, odkud byla přečerpána k přečištění do chemické čistírny odpadních vod. Dále pak bylo postupován­o podle standardní­ch technologi­ckých postupů,“řekl mluvčí.

Chemička dle něj provozuje kanalizačn­í systém, který separuje a ošetřuje odpadní vody podle jejich použití. Řekl, že kontrola dešťových vod neprokázal­a nadlimitní překročení jakéhokoli sledovanéh­o parametru. „Jsme si stoprocent­ně jistí, že tato provozní událost v podniku nebyla a ani nemohla být příčinou otravy ryb. Do řeky Bečvy se v souvislost­i s touto událostí nemohly dostat žádné dešťové ani odpadní vody, které by byly kontaminov­ány jakoukoli toxickou látkou,“uvedl Hanzelka.

„O tom prů*eru ve fenolce se šušká už chvíli. Je ale otázka, zda skutečně souvisí s otravou řeky, či zda nedošlo souběžně ještě k úniku jiné nebezpečně­jší látky třeba při přečerpává­ní do cisteren,“řekl Právu rybář Lukáš Gerla, který se snaží zjistit viníka.

 ?? FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK ?? Ekologická havárie postihla v září řeku Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov, uhynuly desítky tun ryb.
FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK Ekologická havárie postihla v září řeku Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov, uhynuly desítky tun ryb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia