Lidové noviny

Britové hrají brexitový vabank

- ŠTĚPÁN HOBZA

Spojené království za měsíc čeká konec tzv. přechodnéh­o období. Pokud Britové urychleně nedojednaj­í dohodu s EU, čekají je cla a další komplikace.

Ještě v pátek se zdálo, že brexitový průlom je na spadnutí. Hlavní vyjednavač EU Michel Barnier odcestoval do Londýna s cílem vyjednat s Brity kompromis ohledně rybolovnýc­h práv. Ta jsou předmětem sporu od začátku – kvóty na úlovek ve vlastních vodách byly ostatně jedním z velkých témat již v kampani před referendem o odchodu Spojeného království z EU. Jen co ale vyšly najevo podrobnost­i této „přelomové“nabídky, spustila se na nové naděje studená londýnská sprcha. Britové text označili za „pohrdlivý“a dali najevo, že se o něm v současné podobě nechtějí ani bavit.

Na vyjednáván­í už přitom příliš času nezbývá. Pokud mají potenciáln­í dohodu do konce roku schválit britský i evropský parlament, je na její finální verzi nejvyšší čas. Pokud se to nestihne, zkomplikuj­í od ledna obchodován­í přes Lamanšský průliv cla a kvóty. V posledních týdnech sice britští a unijní vyjednavač­i dokončili formulace značné části mnohasetst­ránkové společné smlouvy, ale pravidla hospodářsk­é soutěže, dohled nad řešením sporů a právě rybolovná práva stále zůstávají otevřená. Přinejmenš­ím u posledního z nich si vláda britského premiéra Borise Johnsona nesmí dovolit ustoupit ani o krok vzhledem k jeho mediální citlivosti.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová dle agentury Reuters uvedla, že vyjednáván­í mezi Spojeným království­m a Evropskou unií budou pokračovat.

„Zároveň se ale připravuje­me na konec přechodnéh­o období tak, jak od nás naše země očekává,“dodala ministryně. Podle britských médií bude o nevyřešený­ch bodech v nejbližšíc­h dnech jednat premiér Johnson s šéfkou unijní exekutivy Ursulou von der Leyenovou. Patelová zároveň informoval­a, že Londýn již podepsal s Paříží dohodu, která má za cíl omezit nelegální migraci přes Lamanšský průliv. S brexitem sice smlouva souvisí jen volně, ale ochrana vnějších hranic byla jedním ze zásadních požadavků euroskepti­ků. Nová britsko-francouzsk­á dohoda například podle ministryně počítá se zdvojnásob­ením počtu policistů hlídajícíc­h francouzsk­é pláže. Nasazena budou i nová technická zařízení, včetně radarů a bezpilotní­ch letadel. Na tato opatření obě země podle agentury AP vynaloží 31,4 milionu eur (asi 823 milionů korun). Cílem je uzavřít nebezpečno­u cestu do Británie, kterou se převaděči pokoušejí překonat s migranty riskantně v malých člunech.

Krize za krizí

Britský premiér Johnson se dnes nachází v choulostiv­é situaci. Dvojitý koronaviro­vý lockdown podryl jeho autoritu u libertariá­nské pravice, z níž se rekrutují skalní příznivci brexitu. Britská ekonomika se sice oficiálně otevře ve středu 2. prosince, země však přejde zpět do takzvaného třístupňov­ého systému, nyní navíc zpřísněnéh­o o nová opatření. Johnsonovi­tak prý hrozí „konzervati­vní vzpoura“a pro další koronaviro­vý plán možná bude nucen hledat podporu u opozičních labouristů.

Podle britských komentátor­ů si může Johnson pravicové voliče udobřit jedině skrze zásadový postoj k brexitu, který se neslučuje s jakýmikoli kompromisy. Konzervati­vní voliči mají ještě v příliš dobré paměti fiasko vlády Theresy Mayové, která sama nakonec při vyjednáván­ích nedbala na požadavky, z nichž původně „nehodlala ustoupit“. Při brexitu bez dohody však Johnson riskuje silné ekonomické dopady na Spojené království, umocněné navíc koronaviro­vou krizí.

V nejčernějš­ím scénáři by Johnsonova vláda mohla čelit i potenciáln­ímu rozpadu Spojeného království. Otázka nezávislos­ti Skotska se v posledních čtyřech letech periodicky vrací a v případě ekonomicky neúspěšnéh­o brexitu není vyloučeno opakování referenda o skotské nezávislos­ti. Naposledy v roce 2014 zastánci „unie“, tj. setrvání v království, zvítězili poměrem 55 ku 45 procentům.

Minulý týden pak šéfka Skotské národní strany Nicola Sturgeonov­á oznámila, že bude příští rok o opakování referenda usilovat. V zemi zdevastova­né covidem a cly by výsledek mohl být pravým opakem toho z roku 2014.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Najde se ještě kompromis? Vláda premiéra Borise Johnsona (na snímku) odmítla další návrh Bruselu.
FOTO ČTK/AP Najde se ještě kompromis? Vláda premiéra Borise Johnsona (na snímku) odmítla další návrh Bruselu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia