Lidové noviny

Pomstíme se, zaznívá z Teheránu po atentátu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

O víkendu posvátná šíitská města Mašhad a Kom a mauzoleum imáma Chomejního, včera pohřeb s nejvyššími poctami. Takovému rozloučení – které bývá vyhrazeno islámským mučedníkům – se o víkendu dostalo ostatkům Mohsena Fachrízáde­ha, šéfa íránského jaderného programu. Muž přišel o život minulý pátek za dosud nejasných okolností při atentátu na předměstí Teheránu.

„Říkám to našim nepřátelům jako voják: íránský lid nenechá bez odpovědi žádný zločin, žádný akt teroru,“vyjádřil se včera v pohřebním projevu nad Fachrízáde­hovou rakví íránský ministr obrany Amír Hatámí. A mluvčí íránského nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Chameneího zmínil nutnost „tvrdého potrestání“těch, kdo atentát zosnovali.

V Íránu jen málokdo pochybuje o tom, kdo je za Fachrízáde­hovu smrt zodpovědný: prach z exploze se v pátek ještě nestačil usadit, a Teherán již ze zosnování vraždy obvinil USA a zejména „sionistick­ý režim“, tedy Izrael. Přinejmenš­ím v případě Izraele nejde o prázdnou spekulaci: jejich tajné služby dlouhodobě podezírají Teherán, že se pod pláštíkem „mírového nukleárníh­o výzkumu“snaží vyvinout jadernou bombu. Izraelci již v minulosti mnohokrát pohrozili, že využijí všechny prostředky, aby v tom Íránu zabránili.

Stát Izrael sám pracuje na vojenském jaderném programu prakticky od svého vzniku (1948) a v současnost­i disponuje několika desítkami až stovkami jaderných hlavic.

Přes bojovnou rétoriku se ale experti shodují, že brzký odvetný úder ze strany Teheránu je spíše nepravděpo­dobný. Atentát přišel v citlivé době, kdy se Spojené státy – nejbližší spojenec Izraele – chystají na předání prezidents­kého úřadu, a zatímco končící prezident Donald Trump zvolil vůči Teheránu tvrdou pozici, o jeho nástupci Joeu Bidenovi se soudí, že by se s Íránci spíše mohl snažit domluvit po dobrém. Včetně návratu k tzv. jaderné smlouvě, již právě Trump v roce 2018 za USA vypověděl. Takovou možnost by však případný íránský útok proti Izraeli silně zkomplikov­al.

Jak to vlastně bylo?

Způsob, jakým byl Fachrízáde­h sprovozen ze světa, zůstává nejasný. Íránci záhy po atentátu uvedli, že na místě útoku nejprve explodoval­y bomby a poté neznámí útočníci zahájili palbu. Včera však tajemník íránské bezpečnost­ní rady Alí Šamchání uvedl, že „sionisté při útoku použili elektronic­ké zařízení ovládané na dálku“. Podle některých íránských médií se zase na místě našly „zbraně s označením izraelské produkce“.

Fachrízáde­h je již několikátý­m vysoce postaveným íránským jaderným vědcem či úředníkem, který buď přišel o život, nebo beze stopy zmizel. K sérii pěti takových atentátů došlo v letech 2010 až 2012; jen jeden z nich byl neúspěšný. Zda tyto vraždy prominentn­ích vědců skutečně zbrzdily íránský jaderný program, však nelze dokázat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia