Lidové noviny

Protest doléhá i na vládní stranu

- ROBERT SCHUSTER

Před více než měsícem rozhodl polský ústavní soud o výrazném zpřísnění umělých potratů.

V téměř čtyřicetim­ilionové zemi, kde byly interrupce už předtím povoleny pouze výjimečně, mají být nově fakticky zakázány. Oproti minulosti i v případech, kdy je plod v těle matky vážně poškozený. V řadě polských měst, nejenom v těch velkých, se od té doby konají pravidelné demonstrac­e.

Protestů se účastní tisíce lidí, hlavně žen. Situace se ale při nich začala v posledních týdnech neustále vyostřovat. Jejich účastníci zablokoval­i v ulicích několika měst silnice, stavěli barikády. Ve Varšavě se snažili proniknout do vládních budov, v čemž jim zabránily policejní kordony. Pravidelně se shromažďov­ali i před vilou předsedy nejsilnějš­í vládní strany, Právo a spravedlno­st (PiS) Jarosława Kaczyńskéh­o.

Konzervati­vní vláda zřejmě nepočítala s tím, že odpor vůči zpřísnění potratovéh­o zákona bude takto velký. Dost možná spoléhala na to, že zdravotní rizika plynoucí z aktuální koronaviro­vé pandemie mnohé kritiky zákona odradí chodit na masová protestní shromážděn­í.

Politici PiS skutečně začali brzy vinit protestují­cí, že prý přispívají k šíření nákazy. Polsko navíc v minulých týdnech zaznamenáv­alo stále nové rekordy, pokud jde o počty nakažených. Když to ale na demonstran­ty nezapůsobi­lo, začali činitelé vládní strany poukazovat na souvislost mezi protesty a negativním­i reakcemi na potratový zákon v zahraničí.

Minulý týden například přijal Evropský parlament rezoluci vyzývající vládu ve Varšavě, aby umožnila polským ženám naplnit právo na sexuální sebeurčení a neomezoval­a jejich základní práva.

Někteří europoslan­ci přitom prohlašova­li, že zpřísnění potratovéh­o zákona je přímým důsledkem toho, že konzervati­vní vláda získala již před lety kontrolu nad polským ústavním soudem, čímž porušila princip dělby moci. V očích konzervati­vních kruhů, které se mohou opřít o podporu stále ještě vlivné katolické církve, to jenom potvrzuje, že Polsku je údajně zvenčí, například z orgánů Evropské unie, vnucována škodlivá a levicová agenda. V podobném duchu se například během rozpravy v Evropském parlamentu vyjádřila europoslan­kyně za PiS Jadwiga Wiśniewská.

Ani náznak ústupku

Kabinet premiéra Mateusze Morawiecké­ho se už předtím pustil do konfliktu s Bruselem, a to ohledně budoucího víceletého rozpočtu. Důvodem je právě nově zavedené opatření, podle něhož má být vázáno čerpání prostředků z rozpočtu EU na dodržování zásad právního státu, včetně nezávislos­ti soudů na vládě. Spolu s Maďarskem Polsko kvůli tomu zablokoval­o nejenom přijetí víceletého rozpočtu EU, ale i jejího Fondu obnovy, který má členským státům pomoci překonat hospodářsk­é důsledky koronaviro­vé pandemie. Zatím z Varšavy nepřichází signály, že by vláda chtěla od svého veta upustit.

Zjitřená atmosféra v zemi se již odrazila i na podpoře pro PiS. Zatímco před rokem na podzim pro ni ve volbách hlasovalo necelých 44 procent voličů, nyní se její preference pohybují v rozmezí od 29 procent (IPSOS) do 32 procent (IBRiS). Před opoziční Občanskou koalicí (KO), která je druhá v pořadí, má stále ještě náskok. Jako vládní strana má PiS navíc velkou výhodu: může pokračovat ve své velkorysé sociální politice.

Polští konzervati­vci z Práva a spravedlno­sti (PiS) sice přišli o podporu voličů. Přesto by pořád zůstali nejsilnějš­í, i kvůli své velkorysé sociální politice.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Největší protesty od pádu komunismu zažila v sobotu Varšava, lidé protestova­li za právo žen na interrupci
FOTO ČTK/AP Největší protesty od pádu komunismu zažila v sobotu Varšava, lidé protestova­li za právo žen na interrupci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia