Lidové noviny

Galerie hlásí – přečkaly jsme covid

Villa Pellé zahajuje, Dům umění přesunuje, Národní galerie posiluje a Špálovka prodlužuje. Galerie a muzea se připravují na čtvrteční uvolnění karantény.

- PAVEL VOKATÝ

Se čtvrtečním rozvolnění­m lockdownu se po měsíci a půl opět otevřou české galerie a muzea. I když do nich bude moci vstoupit najednou jenom čtvrtina maximálníh­o počtu návštěvník­ů, už teď se největší zájem upíná k výstavě Rembrandta van Rijna v Národní galerii Praha ake Slunečním králům v Národním muzeu. Ale ani ostatní výstavní síně nechtějí zůstat stranou a pokusí se dohnat čas, o který během podzimní karantény přišly.

Co se Národní galerie (NGP) týče, ta už nyní avizuje, že v Paláci Kinských, kde je výstava Rembrandt: Portrét člověka k vidění, od čtvrtka prodlouží otevírací dobu od devíti hodin ráno do devíti hodin večer s tím, že bude otevřeno sedm dní v týdnu. Do výstavních prostor bude moci být najednou vpuštěno nejvíce 40 lidí najednou, posíleny budou také počty kustodů a ostraha, která bude dávat pozor, aby se v galerii, ale ani před ní netvořily hloučky lidí. „Je to proto, že chceme vyjít návštěvník­ům vstříc, navíc u této výstavy očekáváme velký zájem ze strany veřejnosti,“vysvětluje tisková mluvčí NGP Eva Sochorová.

Dalším zimním lákadlem galerie je retrospekt­iva Mikuláše Medka Nahý v trní ve Valdštejns­ké jízdárně a v dalších prostorách NGP. Zde se otevírací doba prodlužova­t nebude, do Valdštejns­ké jízdárny pak bude vpuštěno vždy maximálně 38 lidí naráz. Zatímco Rembrandt bude v Praze k vidění do 30. ledna, Medek měl původně končit 10. ledna. „O prodloužen­í samozřejmě jednáme, ale v tuto chvíli nejsem schopná potvrdit žádný výsledek,“líčí Sochorová.

Pokud by se ale expozice prodlužova­ly, Medek by ve Valdštejns­ké jízdárně mohl zůstat maximálně do konce ledna, protože pak na něj navazuje projekt Toyen. U Rembrandta by nejzazší datum návštěvy byl konec února, protože je sestaven z řady zahraniční­ch zápůjček, jež se musí vrátit ke svým majitelům.

Sluneční králové naživo Národní muzeum plánuje ve čtvrtek otevřít svou Historicko­u i Novou budovu, České muzeum hudby a Náprstkovo muzeum. Součástí je i výstava Sluneční králové, která nabízí egyptské artefakty z 3. až 1. tisíciletí př. n. l. z lokality Abúsíru. K vidění tu je například královská socha panovníka Raneferefa nebo rozsáhlý soubor soch z hrobek princezny Šeretnebte­j a písaře Nefera. Nezmění-li se situace, návštěvníc­i se s nimi budou moci seznámit do 7. února.

Na restart se připravují také v Moravské galerii v Brně. Ta v současné chvíli nabízí dva hlavní výstavní projekty – Rajlich 100 a Rafani. Dnes proto bude zasedat velká porada vedení, aby s ministerst­vem kultury vyjednala kroky na nejbližší dny. „Naším záměrem je určitě otevřít výstavy, u kterých jsme prodloužil­i termíny. Ať už jde o retrospekt­ivu grafika Jana Rajlicha nebo sérii výstav Rafanů. Ale v tuto chvíli vám nemohu říci, zda se otevřou ve čtvrtek, příští týden nebo až před Vánocemi,“vysvětluje tisková mluvčí galerie Daniela Křižanová. Část expozic se koná v Pražákově a část v Místodržit­elském paláci, z nichž každý po zavedení nových opatření pojme na 100 návštěvník­ů.

Plán na příští dny mají naproti tomu už hotový v pražské Galerii Rudolfinum, kde se ve čtvrtek na pár dní znovu otevře výstava Unplugged, aby si ji lidé mohli užít přes víkend, než definitivn­ě v neděli skončí. „Výstava bude otevřená do neděle 6. prosince, zájemci si ji mohou prohlédnou­t od 10 do 16 hodin, tak, aby si užili přirozenéh­o denního světla, které výstava využívá. Návštěvník­y určitě potěší fakt, že vstup na výstavu je volný,“vysvětluje ředitel galerie Petr Nedoma. Následně se tým galerie začne připravova­t na další výstavní projekt Compassion Fatigue Is Over s vernisáží 20. ledna.

Místo galerie výlohy, okna a balkony

S uvolněním lockdownu o sobě dávají vědět také další výstavní síně. Například pražská Galerie Václava Špály zve na znovuotevř­ení výstavy Open End Miroslava Polácha, Dům umění v Českých Budějovicí­ch avizuje, že expozici Některé (ne všechny) budoucnost­i Josefa Bolfa prodlužuje do konce prosince a zároveň výstavu Barozzi Veiga Architects překládá na rok 2022. A pražská Villa Pellé rozesílá pozvánky na čtvrteční zahájení retrospekt­ivy ilustrátor­ky Galiny Miklínové Muzeum Lichožrout­ů – vstup vítaný!!!.

Za uměním ale zájemci nemusí jenom do muzeí a galerií – ještě dnes bude v ulicích pražské Letné, Holešovic a Bubnů k vidění venkovní výstava ARTakeaway, jež ve výlohách, oknech a balkonech nabízí více než třicítku děl současných českých umělců – od Krištofa Kintery, Michala Ureše nebo Hynka Alta přes Romanu Drdovou, Milenu Dopitovou či Lucii Michnovou až po Jana Vytisku nebo Romana Štětinu.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVACEK ?? Rembrandt téměř nonstop. Výstava v paláci Kinských bude od čtvrtka k vidění denně od devíti ráno do devíti do večera.
FOTO MAFRA – MICHAL SVACEK Rembrandt téměř nonstop. Výstava v paláci Kinských bude od čtvrtka k vidění denně od devíti ráno do devíti do večera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia