Lidové noviny

Zeman princeznou

Prezident chce šéfa BIS zničit nesplnitel­ným úkolem

- Marek Hudema

Vpohádkách dává zlá princezna svým nápadníkům či sloužícím úkoly, při nichž buď zemřou, nebo se jim aspoň stane něco hodně nepěkného. Navíc je zadá tak, že z nich není úniku. Přesně tohle teď předvádí prezident Miloš Zeman se šéfem Bezpečnost­ní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, kterého chce odstranit z funkce.

BIS má na starosti lov a sledování cizích špionů a Miloš Zeman po ní nyní podle Českého rozhlasu chce seznam těch ruských působících v Česku. K tomu chce vědět, kdo z českých občanů s nimi spolupracu­je a jaké vlivové operace tu ruské tajné služby dělají. Je to požadavek jen o trochu méně absurdní než chtít přivézt cizí špiony na Hrad ve zlatých klecích. Tajné služby neuvádějí obvykle nikde jména všech nepřátelsk­ých špionů a jejich spolupraco­vníků. A už vůbec ne v jednom dokumentu. Riziko, že se ho zmocní nepřítel a získá tak přehled, co o něm tajná služba ví, a odhalí i její informátor­y, je příliš velké. V tomhle případě super velké. Seznam má být doručen prezidento­vi, kterému dělá dobře nechat se zvát do Moskvy, protože na Západě ho tolik nemusí. Pod dojmem ruské pohostinno­sti je pak připraven přehlédnou­t nejeden negativní čin vládců z Kremlu i jejich nepřátelst­ví vůči Západu. V jeho kanceláři pracují lidé, kterým chybí bezpečnost­í prověrka a mají vazby na Rusko.

Pokud BIS takový dokument na Hrad pošle, stane se pro své partnery i pro všechny současné či budoucí spolupraco­vníky nedůvěryho­dnou. Budou s ní jen těžko sdílet jakékoliv tajemství. V případě, že to povede k neúspěchu nějaké akce BIS a dostane se to na veřejnost, kritizovat to bude právě prezident. Když Zemanovi BIS seznam nepošle, bude tvrdit, že si služba ruské špiony vymýšlí nebo je neumí chytit. Zodpovědný je v obou případech šéf BIS Koudelka. Může to ale ohrozit práci tajné služby, spolupráci se spojenci a české zájmy.

Prezident Zeman by si měl uvědomit, že není žádná princezna. Česko je už dost dlouho republikou a prezidents­ké pravomoci nejsou určeny k vyřizování osobních účtů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia