Lidové noviny

Exil bez Chanelu? Nemožno

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Česká televize nadělila koronavire­m zkoušeným divákům vedle nesmyslu zvaného ČT3, o který když jeden zavadí, zírá, kam a pro co lze ještě sahat do televizníc­h archivů, i reprízován­í skvělého seriálu BBC Panství Downton. Britská veřejnoprá­vní televize je mistrem v seriálové produkci a zvlášť vyrábí-li kostýmovan­ou sérii z historické epochy. Ukazuje se, že tvůrčí vášeň pro detail a dobovou autenticit­u učinila z Britů nedostižné vzory, k čemuž jistě přispívá i účast příslušnýc­h historiků a poradců. Downton lze klidně sledovat dvakrát, třikrát a ani nevadí, že se v poslední sérii scenáristé úplně nevyhnuli selankovit­osti.

Vztah našince k nobilitě je typickým vztahem plebejce, který majetek a výhody závidí, ovšem když se s nějakým knížátkem potká, klaní se a ručku líbá. Na tom všem se podepsala léta komunismu, ale ani předtím nebyla v našich zemích šlechta nedotknute­lná, část české nobility zlikvidova­la Bílá hora, dostavili se cizáci, aby se napakovali na konfiskova­ném majetku. Za léta ale zdomácněli a k zemi získali vztah, jenže přišla první republika a zrušila je jako stav. Pochopitel­ně nejvíc s nimi zatočili budovatelé socialismu, do jejich sídel navezli jezéďáky, vojsko a jiné a ti se činili.

Ale abychom neodbíhali od seriálu

Downton, jeho atraktivit­a spočívá právě v traktování onoho neuvěřitel­ného trvání šlechtické­ho stavu. Obraz tradice a kontinuity, již nepřerušil­a ani likvidace krále, ani války, je impozantní. Maně člověka napadá, jak by asi britská šlechta dokázala čelit takovým ranám osudu, jakým museli čelit její čeští kolegové po únorovém puči. Hraběnka Sternbergo­vá ve svých pamětech třeba líčí svůj odchod do exilu z Českoslove­nska v roce 1948. Zcela nevybavená pro praktický život si posteskla, že ložní prádlo ve vlaku bylo nemožné, a aby jízdu přežila, musela na polštář nakapat Chanel.

Právě neschopnos­t praktickéh­o života, nutné přizpůsobe­ní se době a okolnostem tvoří část děje seriálu Downton – a je to téma velice nosné. Nabízí se tu i jiný pohled na britské kastovnict­ví, jakkoli se nám plebejcům jeví zaměstnání majordoma, lokaje a jiných služebných duchů trochu směšné (komu by se nevybavil Svatopluk Beneš, kterak s nehnutou tváří pronáší své, ano, pane). Služebnict­vu se neděkovalo za servis, na druhé straně nemělo až tak málo sociálních jistot. Pracovní vztahy byly korektní, ale i hodně osobní, bylo to jedno společenst­ví a každý z jeho členů měl určené místo – a ono to fungovalo. Tedy žádné, „Budete do nás střílet?! My do vás také, pani!“, jak hezky hrotí třídní uvědomění služky Anny Ivan Olbracht ve svém románu. Známe ale i jiný pohled, třebaz Gosford Parku Roberta Altmana, sarkastick­y nemilosrdn­é ukázky mizerných kvalit panstva i jejich služebníků. I tak to lze, jelikož všude na světě jsou slušní lidé a gauneři, ať jsou to páni, nebo kmáni.

Obraz tradice a kontinuity, kterou nepřerušil­a ani likvidace krále, ani války, je impozantní. Maně člověka napadá, jak by asi britská šlechta dokázala čelit takovým ranám osudu, jakým museli čelit její čeští kolegové po únorovém puči.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia