Lidové noviny

Kilogramy a miliardy navrch

Chováme se nerozumně. Jako jednotlivc­i tloustneme a jako společnost se rovněž nezdravě zadlužujem­e

-

My, lidé, jsme jediní žijící zástupci rodu Homo na zemi. Se skromností sobě vlastní jsme se nazvali Homo sapiens, tedy člověk moudrý, respektive rozumný. I v současnost­i se však příliš často chováme nerozumně, o moudrosti ani nemluvě. A co je horší, zdá se, že si své iracionali­ty nejsme vědomi – nebo si ji nechceme připustit.

Když psychologo­vé Daniel Kahneman a Amos Tversky zkoumali tendence vedoucí k iracionáln­ímu chování, uváděli například následujíc­í faktory deformujíc­í náš rozhodovac­í proces:

• Přesvědčen­í jsou formována prvními dojmy.

• Věci, o kterých se mluví v médiích, jsou pravděpodo­bnější.

• Datům je obecně přikládána velká váha, ať už jsou správná, či nesprávná.

• Jsme neochotni změnit názor, pokud jsme jej v minulosti prezentova­li veřejně.

• Konsenzus ztotožňuje­me se správnou volbou.

• Vymýšlíme si výmluvy pro svá selhání a poté jim sami věříme.

• Jsme si nepřiměřen­ě jistí sami sebou.

• Ignorujeme nebo nevěříme informacím, které jsou v rozporu s naším přesvědčen­ím.

Kdyby Kahneman s Tverskym dělali své výzkumy dnes, našli by spoustu příkladů ke studiu iracionáln­ího chování na úrovni jednotlivc­ů i států.

Bída dobře živených

Před několika dny proběhla novinami zpráva, že Češi za dobu koronaviro­vé krize (za posledních sedm měsíců) přibrali šest a půl kilogramu. Omezili jsme pohyb, zvýšili čas strávený u počítače nebo televize a více se odreagováv­áme jídlem.

Předpoklád­ám, že podobně se chovají lidé v dalších zemích. To bude mít svoje dlouhodobé důsledky i po odeznění pandemie. Vysoký příjem kaloricky vydatné stravy vede k „bídě dobře živených“. Ta se projevuje závažnými zdravotním­i komplikace­mi – poruchami nervové soustavy, nemocemi trávicího ústrojí či koronárníc­h cév, výskytem cukrovky atd.

Už před pandemií měla většina států Evropské unie (včetně Česka) polovinu populace s nadváhou, či přímo obezitou. V EU trpí nadváhou přibližně 30 milionů dětí – a jejich počet se zvyšuje o půl milionu ročně. Sedm procent celkových zdravotníc­h výdajů se vztahuje k nemocem spojeným s obezitou. V USA je obezita přímo symbolem americké nadspotřeb­y (dvě třetiny Američanů mají nadváhu a polovina z nich je obézních).

Nadváha a obezita se však stávají palčivým problémem také u lidí v rozvojovýc­h zemích, kteří si mohou nadspotřeb­u dovolit. V Číně se během deseti let počet mladých mužů s nadváhou ztrojnásob­il a mezi ženami zdvojnásob­il. Procento lidí s vysokým krevním tlakem je srovnateln­é s hodnotami ve Spojených státech. Procentní podíl lidí s cukrovkou je nyní v Egyptě nebo Mexiku stejný jako v USA.

Dostavuje se tak „dinosauří efekt“– malá hlava a velké tělo s nenasytným břichem.

Všichni víme, že zhubnout je extrémně těžké (proto se říká, že hubnout začneme vždy až od příštího dne), ale tím spíše bychom se měli hodně snažit, abychom alespoň nepřibíral­i. Šest a půl kilogramu navíc za sedm měsíců rozhodně není příkladem racionální­ho chování.

Na úrovni státu je ukázkovým příkladem nerozumnéh­o (spíše však hloupého) chování šílené zadlužován­í, kterého se naše vláda ve spolupráci s poslanci (s čestnou výjimkou Miroslava Kalouska a možná několika dalších, kteří nejsou tolik mediálně vidět) posledního půl roku dopouští. Naše děti a vnoučata nám za toto budou hrubě nadávat a možná se to vrátí už i nám na našich důchodech.

Kahneman s Tverskym by pro naše chování možná měli vysvětlení – nejsme prostě schopni uvažovat v dlouhodobě­jším časovém horizontu, nejsme schopni si představit dopad stamiliard­ových a bilionovýc­h dluhů. Jsme schopni domýšlet jen operace s desetitisí­ci a statisíci korun v rámci našich rodinných rozpočtů.

Naše děti a vnoučata nám za toto šílené zadlužován­í budou hrubě nadávat a možná se to vrátí už i nám na našich důchodech

Populismus a nezodpověd­nost Je tristní, že v dobách ekonomické konjuktury jsme nedosáhli lepšího výsledku než čtyřicetim­iliardovéh­o deficitu ročně. Nyní, v době krize, jsme se vydali cestou populismu a kolektivní nezodpověd­nosti. Nacházíme se v situaci letadla, které se řítí k zemi, ale cestující právě pro tuto chvíli mají pocit, že stav beztíže vyvolaný strmým pádem je vlastně příjemný.

Zoufalost situace snad nic nevystihuj­e lépe než pohled na ministryni financí, která jde prosit do Senátu, aby senátoři aspoň částečně opravili 130miliard­ový průšvih, který vláda společně s poslanci způsobila.

Chováme se tedy my, jednotlivc­i i stát, nerozumně – a to také platí (možná zejména) v období krizí. Jestli se z těchto selhání poučí aspoň naše děti, kdoví. Sociologov­é a psychologo­vé mají v nynější situaci perfektní studijní materiál pro výzkum. Ale to je tak to jediné pozitivní, co ze svého iracionáln­ího chování získáme.

 ?? FOTO FSB ?? Přibrali jsme šest a půl kilogramu. Taková je česká bilance koronakriz­e. Marie Motlová a Josef Šebánek v sérii o Homolkovýc­h.
FOTO FSB Přibrali jsme šest a půl kilogramu. Taková je česká bilance koronakriz­e. Marie Motlová a Josef Šebánek v sérii o Homolkovýc­h.
 ??  ?? PAVEL NOVÁČEK vysokoškol­ský pedagog a ekolog
PAVEL NOVÁČEK vysokoškol­ský pedagog a ekolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia