Lidové noviny

Pandemie má více poražených než vítězů

- Jana Macháčka LUBOMÍR LÍZAL CEO Expobank

éf americké centrální banky Fed Jerome Powell řekl: „Nevrátíme se do stejné ekonomiky, jako byla před koronaviro­vou pandemií. Oživení přichází, ale ekonomika bude jiná.“Lidé se museli naučit technologi­cké dovednosti, což by bez pandemie trvalo déle. A statisíce lidí, kteří přišli o zaměstnání, už našly nové v rámci online služeb a dodávek. A nejen internetov­é giganty, ale i tradiční retailové řetězce víc investují do schopnosti doručit zboží a služby až domů, a konkurují tak internetov­ým prodejcům.

Proti tomu stojí argument, že se lidé na fyzický kontakt v práci, obchodě či restauraci velmi těší, ze sezení doma někteří propadají depresi. Domácí pracovní výkonnost zaměstnanc­ů se špatně kontroluje a bez fyzického kontaktu zaostává především inovace. Má koronaviro­vá pandemie pozitivní, nebo negativní dopad na firmy a lidi?

Martin Pánek: Omyl rozbitého okna

vahám nad prospěchem negativníc­h jevů se v ekonomické hantýrce říká „omyl rozbitého okna“dle francouzsk­ého ekonoma 19. století Frédérica Bastiata, jenž ve sbírce esejů Co je vidět a co není vidět vysvětluje: „Bylo rozbito okno, sklenářský průmysl získává šest franků; to je to, co je vidět. Kdyby okenní tabule nebyla rozbita, byla by šest franků získala živnost obuvnická (či nějaká jiná); to je to, co vidět není.“

Buďme rádi za vakcíny, že se snad příští rok budeme moci vrátit do normálního režimu. Mimochodem, vakcinaci by vláda měla podpořit štědrými dávkami.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Žádné revoluční změny

Pohled na výkonnost burz napovídá, že investoři nepovažují pandemii za tragédii, protože reakce hospodářsk­é politiky na covid-19 byla extrémně silná. V první fázi zažily meteorický vzestup zejména technologi­cké firmy. Ale v uplynulých týdnech akcie technologi­ckých gigantů stagnovaly, zatímco prudce posilovala odvětví, jež koronaviru­s významně zasáhl, třeba aerolinky, hotely či banky. Jak to interpreto­vat?

Trhy nevěří hromadnému přesunu do on-line světa, ale návratu k normálu. Pandemie nezanechá na ekonomice dlouhodobé jizvy v podobě masivní vlny bankrotů či destrukce pracovních míst. Žádné revoluční ekonomické či společensk­é změny nás nečekají. Některé drobné inovace, například home office, ale zřejmě přetrvají.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Lubomír Lízal: Absolutní koncentrac­e

Jednoznačn­ě negativní. V oblasti služeb jsou dva protipóly. Na jednom konci jsou podniky, jež nemají dostatečné výnosy z rozsahu – typicky restaurace, fitcentra, kadeřnictv­í či daňové poradenstv­í, kde čas strávený osobně se zákazníkem nelze nahradit ani výrazně zefektivni­t. Na druhém konci jsou aktivity, kde je pomocí investic možné začít službu poskytovat jinak, převést ji do digitálníc­h kanálů; to holič nemůže.

Výnosy z rozsahu digitálníc­h služeb vedou k tomu, že nastává absolutní koncentrac­e, jedna firma obsluhuje vše. Vítězů tedy bude mnohem méně než poražených, zvýší se rozdíly mezi dominantní­m hráčem a ostatními, což prohloubí nerovné dopady krize.

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Edvard Outrata a Dominik Stroukal. Celé znění na Českápozic­e.lidovky.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia