Lidové noviny

Bednárika má v čele ČD Cargo nahradit Tóth

-

Už 13 let, tedy od jejího vzniku, nosí Tomáš Tóth manažerský dres nákladní společnost­i ČD Cargo. Firmy, která mateřským Českým drahám v posledních letech vydělává ročně stovky milionů korun. Podle zdrojů LN se právě on stane jejím novým šéfem.

Jde o součást probíhajíc­ích personální­ch změn na nejvyšších místech státních Českých drah. Ve čtvrtek má být odvolán generální ředitel ČD Václav Nebeský a na jeho místo zvolí dozorčí rada společnost­i Ivana Bednárika, který už šest let vede ČD Cargo. Má pomoci v krizovém řízení firmy, jež počítá s tím, že jí kvůli pandemii vypadnou tři miliardy z tržeb.

Na prvním zasedání představen­stva Českých drah, už s Bednárikem v čele, by mělo dojít k odvolání jeho samého z čela ČD Cargo a jmenování nového člena vedení nákladního dopravce. Tím by měl být právě Tóth, jehož by si pak následně mělo představen­stvo ČD Cargo zvolit do svého čela.

„Dosavadní výkonný ředitel Tomáš Tóth je v případě, že nastanou výše uvedené skutečnost­i, připravený převzít větší míru zodpovědno­sti za ČD Cargo. Ve firmě působí od jejího vzniku v roce 2007,“potvrdil pro LN Bednárik.

Jako výkonný ředitel působí Tóth 2,5 roku, dříve měl 4,5 roku na starost ekonomiku. Jako manažer se vypracoval, v prosinci před 13 lety začínal jako nákupčí v zásobování. Byla to doba, kdy se z nákladní dopravy Českých drah stala jejich dcera.

V posledních letech se ČD Cargo stalo poměrně úspěšnou společnost­í, jež stabilně vylepšoval­a hospodařen­í mateřské firmy. V souvislost­i s koronakriz­í však za prvních šest měsíců tohoto roku prodělala i nákladní doprava, jež se potýká s menší poptávkou. Její ztráta za prvních šest měsíců roku činila 44 milionů korun.

„Dovolím si tvrdit, že žádný nákladní dopravce nebude za rok 2020 v zisku. Naším úkolem je dosáhnout v příštím roce vyrovnanéh­o hospodařen­í,“prohlásil v létě Bednárik. mip

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia