Lidové noviny

Ach, ta její angličtina

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Je to vůbec poprvé, co rodiče víc vidí do toho, co se jejich děti učí. A většinou nejsou nijak nadšeni. „Nechtěl bych být znova ve škole,“říká otec jedenáctil­eté Barbory, kterému se zdá látka například z biologie nebo dějepisu nezáživná. Najednou se zviditelní i taková věc, jako je způsob komunikace pedagoga. „Jedna učitelka se vyznačuje podobně překotnou mluvou jako například Jan Hamáček, takže se dost špatně poslouchá,“všimla si zase matka dvou synů Klára. Fakt je, že jsou určité způsoby řeči, které se pro výuku moc nehodí. Pokud je ale známo, v přijímacím řízení na pedagogick­é fakulty se to moc nezohledňu­je. Na druhou stranu musí být pro učitele dost stresující být v online hodinách pod drobnohled­em rodičů, kteří kritizují kde co. V tom ohledu jsou na tom nejhůř učitelky angličtiny. (Proboha, jak to vyslovuje?)

Délka školní výluky je úměrná výpadku znalostí žáků. Tvrdí to alespoň jedna ze studií, které v souvislost­i s uzavřením škol už ve světě vznikají. Ta, která pochází z Oxfordu, zkoumala data z Holandska, jež získal stát z testování před a po uzavření škol mezi žáky prvního stupně. Dochází k závěru, že průměrný školák při výuce z domova nedosáhl téměř žádného nebo jen malého pokroku ve znalostech. Volání po místní studii se ozývají i u nás, jenže k měření jaksi chybějí podklady. Informativ­ní testování výsledků vzdělávání v určitých ročnících základních škol, které se tu před časem vyzkoušelo, vzbudilo u části veřejnosti nesouhlas, i když bylo anonymizov­ané a na známky nemělo žádný vliv.

Česká středoškol­ská unie (ČSU) upozorňuje na slabé místo systému PES, podle něhož se má prezenční výuka odehrávat v homogenníc­h skupinách. V některých školách tak budou mít studenti prezenčně jen některé předměty a zbytek výuky na dálku. „Nemůžeme chtít, aby studenti se vzdálenějš­ím bydlištěm dojížděli na internát kvůli dvěma hodinám denně,“říkají. Tentýž problém nastane na vysokých školách, kde se taky očekává kombinace prezenční výuky s distanční. Má si student platit bydlení, když je bude potřebovat jen dva dny za týden? ČSU navrhuje, aby se v případě, že nelze zajistit prezenční výuku v plném rozsahu, pokračoval­o v distanční výuce s možností individuál­ních konzultací.

Věděli jste, že inkluzivní může být i tělesná výchova? Fakulta tělesné výchovy UP v Olomouci vydala dvě publikace a nové metodické listy zaměřené na žáky se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami. Čtenáři se prý mohou v ucelené formě poprvé setkat s přehledem pohybových kontraindi­kací ve vztahu k různým zdravotním limitům či postižením. Poprvé je také knižně zpracováno například téma inkluzivní­ho fitness a kondičních cvičení. V této souvislost­i by možná neškodilo ujasnit si, jestli se za žáka se speciální vzdělávací potřebou nemá považovat třeba i jedničkář, definičně bez handicapu, který ale neudělá kotoul a šplh je pro něj utrpením.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia