Lidové noviny

Rouška sportování znechutí

Pravidla pro sport

- ANTONÍN VAVRDA

Od čtvrtka mohou opět začít sportovat také amatéři, hobíci a hlavně děti. Jenže na rozdíl od profesioná­lů budete muset při návštěvě posiloven, tělocvičen a hal mít na obličeji roušku.

Třetí stupeň protepidem­ických opatření (PES) znamená kromě jiného také otevření sportovišť a fitness center široké veřejnosti. Má to ale jednu podmínku: po celou dobu návštěvy musíte mít obličeji ochrannou roušku.

„Nabízíme lekci cvičení v roušce zdarma pro celý poradní tým vlády. Rychle by pochopil, že toto nařízení je absolutně nesmyslné. Pro cvičící to neznamená bezpečí, ale naopak – nejen obrovský diskomfort, ale především zdravotní rizika,“reagovala už v neděli po zveřejnění nařízení pro ČTK Jana Havrdová, prezidentk­a České komory fitness.

„Souhlasím a rád se k této výzvě připojím. Pokud někdo z nich zvládne hodinu běžet na pásu, tak aby mu tep vyskočil mimo nějakých 70 či 80 za minutu, tak dobře, jsem pro,“přidal se pro LN včera Petr Ondruš, spolumajit­el MMA organizace I Am Fighter a také gymu TKBC Praha.

Problém navíc není jen v tom, že se přes roušku při sportu špatně dýchá. „Je to celkově nesmysl. Je to hloupé pro sport vytrvalost­ního charakteru. Když budu dělat nějaký vytrvalost­ní sport, tak ta rouška vadí. Nedochází přesně k výměně dýchacích plynů. Nedá se to ani psychicky. Pokud ten sport trvá v řádu deseti minut a víc, tak je to velmi nepříjemné,“říká šéflékař Českého olympijské­ho výboru Jiří Neumann.

„Rouška umožní jen rekreační pohyb nenáročný na dýchání. Tohle je opatření, které opět dětem sport znesnadní a zprotiví. A hrozí, že raději místo sportování zůstanou doma,“přidává důrazně Miroslav Jansta, předseda České unie sportu (ČUS). Ta podobně jako Národní sportovní agentura (NSA) aktivně usiluje o výjimku.

„Děláme pro to maximum, ale času je málo. Sportovat dle takto nastavenýc­h pravidel opravdu moc nejde,“sdělil Jakub Večerka, tiskový mluvčí NSA.

Právě proto se například Ondruš chystá na to, že od čtvrtka budou zájemci o tréninky při boxu, či MMA nacvičovat techniky s rouškami. Že to bude podivné, není třeba dodávat. Stejně jako sparingy (tréninkové zápasy).

„Nezbývá nám, než nařízení dodržovat,“krčí rameny bývalý elitní český zápasník, nyní trenér a především promotér.

„Lidé jsou nyní znechuceni, unaveni a očekávají, že jim dodáme sílu. Abych ale byla upřímná, ani já ji po těch deseti měsících moc nemám. Výdaje byly extrémní, kompenzace v nedohlednu. Co se týče rozestupů, tak s tím ztotožněni jsme a budeme vše dodržovat. S rouškami to je ale horší, čekáme, že kvůli tomu přijdeme o řadu klientů. Už v první (jarní) vlně odmítalo cvičit s rouškami asi čtyřicet procent návštěvník­ů,“řekla LN Petra Stryková, provozní a fitness trenérka z prostějovs­ké Fitness arény.

Po celou dobu musí mít návštěvník vnitřního sportovišt­ě nasazenou roušku.

Individuál­ní odstupy minimálně dva metry, výjimkou je vztah klient – trenér. Je mezi nimi ale zákaz fyzické interakce (pokud je to možné).

Skupinové lekce budou v režimu 9+1 (trenér).

Ve fitness centrech platí pravidlo jednoho člověk na 15 metrů čtverečníc­h.

Další ohlasy na protiepide­mická opatření na www.lidovky.cz/sport.

Zatímco v posilovně s ochranou obličeje ještě dýchat lze, při běhání nebo dalších sportech už je složitější a dle lékařů či trenérů i zdraví nebezpečné.

Ondruš s ní v tomto souhlasí také napůl: „Já si myslím, že se to nakonec vyřeší tak trochu samo. Není v silách zástupců fitness a tělocvičen vyhazovat všechny ty, kteří nebudou chtít mít roušku. Jsme zodpovědni sami za sebe. Myslím, že lidi budou naopak natěšeni něco dělat, že do tělocvičen a na sportovišt­ě vtrhnou ve velkém. A pak se uvidí.“

Večerka přidává, že NSA řeší například i částečnou výjimku. Jak ukazují příklady v zahraničí, řada návštěvník­ů především posiloven se naučilo na strojích cvičit s rouškami.

„Toto do určité míry určitě jde, ale představa, že někdo provádí v roušce aerobní trénink, je nemyslitel­ná. A je to nezdravé.“

A Ondruš dodává: „Jasně, někteří sportovci používají masky, které ředí vzduch. Ale to je něco jiného než roušky. Je třeba to dělat cíleně a mít dohled, protože jinak i toto může být nebezpečné. A ve chvíli, kdy si zadýcháš roušku, tak to je všechno, jen ne zdravé pro tělo.“

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Opět s rouškami.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Opět s rouškami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia