Lidové noviny

Třicetiny šachového Mozarta

Tahy na šachovnici z dětských let

- PAVEL MATOCHA

Mistr světa Magnus Carlsen oslavil včera třicáté narozeniny a možná si k narozeniná­m dal i vítězství v prvním turnaji online série Champions Chess Tour (jeho finálový duel s Wesleyem Soem se dohrával včera až po uzávěrce této rubriky a jeho výsledek najdete na facebookov­é stránce Chess Cafe). profesioná­l Simen Agdestein, který svoji jedinou reprezenta­ční branku vsítil v listopadu 1988 v Bratislavě na Tehelném poli Českoslove­nsku. Simenův bratr Espen se stal Magnusovým manažerem a společně s Carlsenový­m talentem a pílí stojí nejen za aktuálně nejlepším šachistou světa, ale také za nejúspěšně­jším šachovým byznysem. Jejich firma Play Magnus, ve které má velmistr Carlsen menšinový podíl, se obchoduje na vedlejším trhu burzy v Oslo a její tržní kapitaliza­ce výrazně převyšuje miliardu korun.

Záznam šachových úspěchů Carlsena je také dechberouc­í. Velmistrem se stal ve 13 letech. V 18 letech dosáhl na superturna­ji v čínském Nankingu výkonu 3002 elo, což dosud nikdo nepřekonal. Ve dvaceti se stal nejmladší šachovou světovou jedničkou historie. Ve 22 letech se stal mistrem světa a od té doby šachový trůn několikrát obhájil. Vyhrál mnoho desítek turnajů s účastí hráčů světové špičky a v posledních letech se jen výjimečně přihodí, aby nevyhrál turnaj, na němž startuje.

Genialitu šachového Mozarta si připomeňme dvěma partiemi z jeho dětských let. První je z turnaje v Kodani, kdy bylo Magnusovi dvanáct a soupeři obětoval dámu a dal mu mat. A matová je i druhá ukázka – bylo mu třináct a hrál svůj první velký turnaj.

CARLSEN – HARESTAD Kodaň 2003 34.e5! Otevírá diagonálu bílému střelci. 34...dxe5 35.Jh5+! Nějaký materiál zde nehraje roli, protože zatímco na černého krále míří všech šest bílých figur, černá dáma, věž a jeden jezdec jsou totálně mimo hru na druhém křídle šachovnice.

35...gxh5 36.Dxg5+! Krásnou partii šperkuje obětování dámy.

36...fxg5 37.Vf7+ Kxh6 38.Vxh7# 1-0

CARLSEN – SIPKE

Wijk aan Zee 2004, C turnaj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia