Lidové noviny

Střet zájmů? Odpoví až soud

Logickým vyústěním pře Česka a EU je žaloba na Komisi. Kvůli strukturál­ním fondům ji ČR podala jedinkrát

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Finalizová­ní auditu ohledně střetu zájmů českého premiéra, kdy všichni čekají na konečné slovo, zatím připomíná koresponde­nční klub. Evropská komise a Česká republika si vyměňují dokumenty a vypořádáva­jí připomínky, a i v lednu, kdy podle avíza dorazí z Bruselu závěrečná zpráva v češtině, se rozběhne ještě tříměsíční lhůta na tuzemskou reakci. Jedno se ale rýsuje docela jasně: unijní úředníci trvají na tom, že Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů je, česká strana nesouhlasí a výkladový střet půjde těžko vyřešit jinak než před Soudním dvorem EU. A to znamená další roky, minimálně jeden, kdyby všechno šlo rychle.

Ministerst­vo pro místní rozvoj, které koordinuje implementa­ci dotací, nechce zatím předjímat, zda žalobu podá. „Česká republika dosud neobdržela oficiální překlad auditní zprávy do češtiny. Řízení tedy není ukončeno a obsah dokumentů i souvisejíc­í komunikace zůstává na přání Evropské komise i nadále důvěrné,“sdělil LN mluvčí resortu Vilém Frček.

Česká republika za dobu, co vstoupila do unijního společenst­ví, podala proti některému rozhodnutí Komise sedmnáct žalob. U těch, jež se týkají zemědělský­ch subvencí, zaznamenáv­á úspěch – bylo jich šest, čtyři spory Česko vyhrálo, dva nejsou dokončené. Ve vztahu k Babišově osobě a holdingu Agrofert, který premiér vložil do svěřenskýc­h fondů, existují dva evropské audity. Jeden se týká agrodotací, kde už Česko většinu svých připomínek prosadilo.

Druhý, jehož překlad dorazí v lednu, se vztahuje na strukturál­ní fondy, nikoli ten zemědělský, který se řídí odlišnými pravidly. Kvůli strukturál­ním fondům, respektive rozhodnutí Komise ohledně nich, Česko zatím podalo jen jednu žalobu, v roce 2017, kde se domáhá zrušení části pomoci, a ta ještě není rozhodnutá.

„Aktuálně probíhá před Soudním dvorem EU řízení o kasačním opravném prostředku. Konkrétním předmětem sporu je zadání veřejných zakázek na výrobu obsahu určeného k vysílání v českých médiích,“řekla LN ředitelka odboru komunikace ministerst­va zahraničí Zuzana Štíchová.

Dotační hladomor na roky „Strukturál­ní“audit má dvě větve. V jedné se zkoumaly konkrétní podpořené projekty Agrofertu z operačních programů ministerst­va průmyslu a životního prostředí, kde řadu z nich seznali bruselští úředníci jako nezákonné výdaje. Některé jsou již Bruselem proplacené, jiné předfinanc­ované českou stranou, do dalších ještě žádné veřejné peníze nešly, jen se podepsala smlouva o poskytnutí subvence. Proplacená eura bude chtít Brusel zpět, proplacené koruny musí po firmě žádat správce operačního programu. To je větev, která sahá do minulosti a vyměřuje korekce za chyby.

Druhá větev se rozpíná nad budoucnost­í a vyrůstá z obecného závěru Komise, že Babiš se od Agrofertu neodstřihl, protože to, jak svěřenské fondy konstruova­l, mu stále umožňují holding ovládat. To znamená, že Agrofert nesmí dostat žádné investiční, nenárokové dotace, protože u takových firem to zapovídá unijní regule, ale i český zákon.

Komise míní, že Babiš porušuje zdejší zákon o střetu zájmů i evropská pravidla, česká strana míní, že paragrafům vyhověl. Agrofertu nebude moc platné, že zdejší úřady s Bruselem nesouzní. Obecně platí, že dokud a pokud soud neskončí výhrou Česka, Unie dotčené dotace neproplatí, Česko je ani k proplacení nebude posílat a nemělo by je ani předplácet z domácího rozpočtu. Soudní pře neznamená jen léta čekání na skutečné finále auditu o střetu zájmů, ale taky léta dotačního hladomoru pro holding.

Stát vymáhá už deset let.

Bez efektu

Premiér trvá na tom, že zákon neporušil. „Akcie Agrofertu jsem převedl v důsledku lex Babiš v únoru 2017 do svěřenskýc­h fondů a od té doby s nimi nedisponuj­i, Agrofert neovládám ani neřídím. Proto dlouhodobě a opakovaně tvrdím, že střet zájmů nemám a ani mít nemůžu,“uvedl Babiš v reakci na to, že Komise má hotovo s výsledkem, který s ním ohledně střetu zájmů nesouhlasí.

Teoreticky by se mohl soudit i Agrofert, a to kvůli smlouvám na dotace, které už podepsal, ale jejich výplata stojí. Ani holding svůj další postup nechce předpovída­t s odvoláním na to, že o výsledcích nemá žádné informace a nikdo ho nekontakto­val.

„Naznačené závěry auditu jsou dle našeho názoru absurdní. V oblasti dotací postupujem­e přesně podle zákona, příslušnýc­h pravidel a uzavřených smluv. Všechny naše dotační projekty byly schváleny úřady a také kontrolová­ny bez nálezu zásadních závad. Nikdo doposud střet zájmů neprokázal a ani nemůže, žádný není,“sdělil LN mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Jak se audit cizeloval, Komise některé české námitky uznala; nejzásadně­jší – co se týče peněz – byla ta ohledně extrapolac­e. Audit zkoumal vybraný vzorek projektů a podle jejich chybovosti dopočítal sankci vůči celkovému počtu projektů a objemu peněz v daných operačních programech. Brusel souhlasil, že chyby dopočítáva­t nebude, uplatňuje korekce jen na probádané akce. Nejznámějš­í z nich se stalo sto milionů na modernizac­i výrobní linky Penamu za účelem měkčího chleba. Vše, co Komise sezná jako nezákonné, musí stát prostředni­ctvím finanční správy žádat zpět. I to se umí táhnout, v případě systémovéh­o selhání ROP Severozápa­d běží „vymáhací“řízení už zhruba deset let bez výsledku.

 ?? FOTO ČTK ?? Střet zájmů nemám, holding Agrofert neovládám a neřídím, reaguje opakovaně Andrej Babiš
FOTO ČTK Střet zájmů nemám, holding Agrofert neovládám a neřídím, reaguje opakovaně Andrej Babiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia