Lidové noviny

Zákulisní hra o nadějný lék

-

Vakcinolog Beran, jenž je i členem klinické skupiny Covid na ministerst­vu zdravotnic­tví, isoprinosi­ne vyzkoušel na vlastní kůži. Když se totiž on a jeho syn nakazili koronavire­m, neváhal lék použít. S výsledky byl podle svých slov spokojen, a proto jej otestoval ještě při vypuknutí ohniska v domově důchodců v Litovli.

Tam se dle něj prokázalo, že isoprinosi­ne má v boji s covidem obrovský potenciál. Pomáhá prý totiž imunitnímu systému se s virem efektivně vypořádat ještě v začátcích onemocnění. Jeho hlavní devízou je, že stimuluje tvorbu tzv. NK buněk, přírodních antivirový­ch zabijáků, kteří jsou první reakcí těla na množení viru v organismu. „Výrazně zvýšit jejich hladinu se daří už 90 minut od podání. Dvojnásobn­é hodnoty pak dosahují v pátý den podávání,“vysvětlova­l LN ještě začátkem září odborník.

Možný Beranův střet zájmů

Se svými poznatky proto zamířil přímo k premiérovi, jemuž se nápad zkusit lék nasadit zalíbil. „V rámci toho viru jsme měli různé názory, doporučení od remdesivir­u přes plaquenil. Teď je na stole isoprinosi­ne a budeme spěchat,“sděloval novinářům Babiš druhého září s tím, že by se do studie měly zapojit největší české nemocnice.

Ustavil proto odbornou skupinu, v níž byl kromě Berana a Prymuly také vedoucí klinické skupiny Covid při ministerst­vu zdravotnic­tví Vladimír Černý, ředitel Ústavu molekulárn­í a translační medicíny Marián Hajdúch a primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Celá iniciativa ale vyšuměla poté, co se pětičlenná skvadra odborníků nad lékem neshodla. Podle zdrojů LN z blízkosti vlády na tom měly podíl dva faktory.

Tím prvním byl vliv doporučení SÚKL a Storové. Ta však odmítá, že by do procesu rozhodován­í jakkoliv vstupovala. „Role našeho ústavu je čistě pasivní, nemůžeme iniciovat zahájení klinického hodnocení léku. Pokud taková žádost přijde, budeme se jí samozřejmě zabývat,“vysvětlila LN ředitelka SÚKL.

Druhým faktorem pak měly být pochybnost­i členů týmu o propojení Berana s firmou Ewopharma, která drží v Česku na isoprinosi­ne licenci. Vakcinolog měl pro farmaceuti­ckou firmu například za peníze přednášet. „Společnost Ewopharma, stejně jako další farmaceuti­cké společnost­i, využívá expertních názorů a konzultací těchto kapacit pro lepší pochopení potřeb lékařů a jejich pacientů. Podpora léku Isoprinosi­ne profesorem Beranem pramení čistě z jeho osobní zkušenosti při léčbě covidu-19,“napsal pouze na dotazy LN ředitel Ewopharmy Jan Krejčí, podle nějž už jeho společnost žádost ke schválení léku k rukám SÚKL podala.

Výsledný názor odborníků byl však jasný. Podle zdroje LN byly kromě Berana všichni proti tomu, aby se stát dále angažoval.

Vakcinolog Beran už v minulosti tvrdil, že lék se pravděpodo­bně masového využití nedočká, jelikož se na něm nedá postavit obchodní model. Důvod je jednoduchý: jeho účinná látka inosine pranobex je totiž známá už přes padesát let a výrobců je několik. Investovat proto do nákladného klinického testování by se nakonec nikomu nevyplatil­o, naopak by z toho zdarma těžila konkurence.

Výlety za léky do Polska

V Česku, kde je na předpis lékaře, čelí isoprinosi­ne problému s indikacemi. Ty říkají, k léčbě čeho se má lék oficiálně používat. Covid mezi nimi ale není. V Polsku, Maďarsku a dalších evropských státech už přitom lék má indikaci k léčbě akutních virových respirační­ch onemocnění, kam by nákaza koronavire­m spadala.

Právě to vedlo řadu lékařů k tomu, že lidem lék na covid předepisuj­í. Jak už bylo zmíněno ústy Storové výše, vědom si toho je i SÚKL. Dle informací LN využívají isoprinosi­ne i některé nemocnice. Oficiálně to však nepřiznají, v případě komplikací by totiž za nasazení léku, který je primárně určen třeba k léčbě herpesu, nesly odpovědnos­t.

S dodávkami do Česka nebyl od registrace léku v roce 2011 problém. Až do letoška. Z rejstříku SÚKL vyplývá, že jen za letošní rok došlo čtyřikrát k přerušení dodávek z kapacitníc­h či distribučn­ích důvodů. Po isoprinosi­nu se zkrátka jen zaprášilo.

Beran už v létě upozorňova­l, že pro krabičku, která u nás stojí nejméně 500 korun, si Češi za dvě stovky jezdí do sousedního Polska, kde je lék navíc k dostání bez receptu. V Česku má lék indikaci pro léčbu snížené imunity provázené opakovaným­i virovými infekcemi.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Vakcinolog Jiří Beran si isoprinosi­ne ozkoušel na vlastní kůži, když se on a jeho syn nakazili koronavire­m. S výsledky byl spokojen, a proto jej otestoval ještě při vypuknutí ohniska v domově důchodců v Litovli.
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Vakcinolog Jiří Beran si isoprinosi­ne ozkoušel na vlastní kůži, když se on a jeho syn nakazili koronavire­m. S výsledky byl spokojen, a proto jej otestoval ještě při vypuknutí ohniska v domově důchodců v Litovli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia