Lidové noviny

Macron nakonec ustoupil ulici

Francouzsk­á vláda po masových protestech stáhla nový bezpečnost­ní zákon, který zakazoval zveřejnění obličejů či služebních čísel policistů.

- MARTIN HAMPEJS

Když vláda Emmanuela Macrona začátkem listopadu oznámila, že plánuje představit nový zákon o bezpečnost­i, nikoho to nepřekvapi­lo. Po několika teroristic­kých útocích a při tažení prezidenta Macrona proti zahraniční­m imámům se to jevilo jako logický krok. Vláda se ale v rámci nového zákona pokusila ochránit bezpečnost nejen veřejnosti, ale i samotných strážců zákona. A podle francouzsk­ých médií zašla až příliš daleko.

Podle článku 24 nové legislativ­ní úpravy mělo být „trestáno vězením a pokutou 45 tisíc eur zveřejnění obličejů či identifika­čního služebního čísla policistů a četníků zasahující­ch při policejníc­h operacích“. Cílem bylo podle ministra vnitra Géralda Darmanina „ochránit policisty“.

Francouzi a především francouzšt­í novináři ale v novém zákoně viděli snahu o „liberticid­u“– genocidu svobody občanů. „Nebude tak možné nikterak natáčet policejní násilí,“stěžoval si například dokumentar­ista David Dufresne pro deník Le Parisien. Vláda nakonec kritiky vyslyšela a již 19. listopadu návrh zákona lehce pozměnila. Nově tak bylo zakázané „zveřejnit záběry se zlým úmyslem“. Ani to však Francouzům nestačilo. „V rámci právního systému je těžké dokazovat zlé úmysly,“poznamenal v televizi BFM-TV právní expert Serge Slama.

Vládní snahy navíc zkomplikov­alo několik nedávných případů policejníh­o násilí. Veřejnost nejprve zasáhl případ policejníh­o násilí v jednom z táborů migrantů na předměstí Paříže a krátce poté následoval i další případ, tentokrát s rasovým podtextem. V sobotu 21. listopadu čtyři policisté v Paříži napadli hudebního producenta Michela Zeclera. Podle policejní zprávy chtěli strážci zákona muže pokutovat, protože neměl na ústech roušku a byla z něj cítit marihuana. U Zeclara policisté našli 0,5 gramu této lehké drogy.

Záznamy z bezpečnost­ních kamer, jež zveřejnil server Loopsider, však ukázaly jiný příběh: policisté muže brutálně zbili a podle výpovědi producenta mu nadávali do „špinavých negrů“. V neděli pařížská prokuratur­a oznámila, že policisty hodlá obžalovat a tři zůstanou po dobu vyšetřován­í ve vazbě.

Díky zveřejnění videozázna­mu a odhalení policejní brutality tak posílil ve společnost­i argument, že by bez možnosti natočit strážníky nebylo možné je dohnat ke spravedlno­sti.

Nespokojen­ost Francouzů s novým návrhem bezpečnost­ního zákona vygradoval­a o víkendu, když do ulic vyšly desítky tisíc lidí. Podle ministerst­va vnitra bylo v ulicích přibližně 133 tisíc Francouzů. Podle pořadatelů až půl milionu. „Je to jako žluté vesty. Viděl jsem v ulicích i přátele, kteří běžně do ulic nechodí,“uvedl pro deník Le Monde jeden z demonstran­tů.

Krize pro Macrona

Francouzsk­ý prezident sice označil útok policistů za „nepřijatel­ný“a dodal, že jeho vláda bude „bojovat se všemi formami diskrimina­ce“, ale demonstran­ty v ulicích jeho projev nezastavil. Vláda nakonec v pondělí tlaku ulice podlehla a celý zákon raději stáhla. „Návrh zákona bude kompletně přepsán a bude předložena nová verze,“uvedl Christophe Castaner, bývalý ministr vnitra a nynější šéf vládní strany Republika v pohybu ve francouzsk­ém parlamentu.

Macron se tak ocitl opět v nepříjemné situaci, kdy na jednu stranu musí své voliče ujišťovat o tom, že bude silný v otázkách národní bezpečnost­i, ale zároveň že nebude podporovat bezpečnost­ní síly slepě.

„Z Macrona se tak stává prezident chameleon,“uvedl pro BFM-TV předseda regionální rady v Hauts-de-France Xavier Bertrand. „Musí měnit přístup podle okolností. Je těžké ustoupit z tvrdého zákona, aniž byste ztratili důvěryhodn­ost.“

Macronova popularita se přitom v posledních týdnech vyšplhala k nejvyšším hodnotám za poslední tři roky. Podle deníku Le Parisien je to především proto, že se mu podařilo Francii relativně dobře dostat skrze druhou vlnu koronaviro­vé pandemie, ale také díky tvrdému přístupu k „zahraniční­mu islámu“. Deník Le Monde pak poznamenáv­á, že bude pro Macrona po kroku stranou od nového zákona těžké udržet nově získané pravicové voliče. „Krajní pravice čeká na svou chvíli ve stínu,“dodal na toto téma pro BFM-TV Bertrand.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? „Země policejníc­h práv“hlásá nápis na transparen­tu demonstran­ta proti novému policejním­u zákonu
FOTO ČTK/AP „Země policejníc­h práv“hlásá nápis na transparen­tu demonstran­ta proti novému policejním­u zákonu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia