Lidové noviny

Policie obvinila spolumajit­ele Penty

-

Slovenská policie podle portálu Aktuality.sk zadržela a obvinila z korupce a praní špinavých peněz spolumajit­ele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investment­s Jaroslava Haščáka. V bratislavs­kém sídle Penty včera odpoledne zároveň desítky policistů zahájily rozsáhlou razii. Případ patrně souvisí s únikem nahrávek z odposlechů v dosud nevyšetřen­é korupční kauze zvané Gorila, která se týká podezření z uplácení vysokých politiků a úředníků na Slovensku Pentou v letech 2005 a 2006.

Policie zmíněné informace do uzávěrky LN nekomentov­ala. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že o postupu policie nemá bližší informace. Kromě jednoho z nejbohatší­ch Slováků Haščáka policie podle portálu obvinila i bývalého ředitele kontrarozv­ědky slovenské civilní tajné služby (SIS) Ľubomíra Arpáša a jeho choť, která v minulosti rovněž pracovala pro tajnou službu. Portál Aktuality.sk napsal, že Arpáš vynesl z SIS nahrávky z odposlechů bytu, kde se Haščák setkával s politiky a úředníky a kde se hovořilo o provizích či úplatcích. Nahrávky prý Arpáš prodal Haščákovi tak, že Arpáš spolu s chotí založili společnost, která dostala od jedné z Haščákovýc­h firem 194 000 eur (pět milionů korun) za fiktivní analýzy a poradenské služby.

Arpáš v minulosti tvrdil, že informace a analýzy odevzdával někdejšímu šéfovi tajné policie StB v komunistic­kém Českoslove­nsku Alojzi Lorencovi, který spolupraco­val s Pentou. Slovenská média uvedla, že Haščáka policisté odpoledne přivezli do budovy Penty. Podle zveřejněný­ch fotografií Haščák neměl na rukou pouta. Předtím do sídla finanční skupiny vstoupili policisté vyzbrojení samopaly.

Nahrávka o délce zhruba 39 hodin z odposlechů v aféře Gorila unikla do slovenskýc­h médií loni. V roce 2018 ji zajistila slovenská policie při domovních prohlídkác­h stíhaného podnikatel­e Mariana Kočnera. Korupční aféra Gorila vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty s názvem Gorila, které podle nepotvrzen­ých informací vypracoval­a SIS na základě odposlechů bytu v širším centru Bratislavy. Kauza se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků Pentou výměnou za její vliv na privatizac­i a na chod některých podniků. Penta nekalé jednání v případu od začátku popírá. Na vyšetřován­í aféry Gorila dohlížel speciální prokurátor Dušan Kováčik, kterého policie v listopadu obvinila v jiných kauzách z korupce, zneužití pravomoci a dalších trestných činů a soud ho poslal do vazby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia