Lidové noviny

Útok autem v Trevíru si vyžádal pět obětí

- ROBERT SCHUSTER

V pěší zóně západoněme­ckého města Trevíru (Trier) najel včera odpoledne 51letý muž se svým terénním vozem do několika lidí.

Přitom přišlo o život minimálně pět lidí, mezi nimi i devítiměsí­ční miminko. Další potvrzenou obětí byla k včerejšímu večeru 72letá žena. Útok si vyžádal desítky dalších zraněných, mezi nimiž byla zřejmě řada dalších dětí. „Pro Trevír je to nejčernějš­í den od druhé světové války,“uvedl k tomu primátor města Wolfram Leibe.

Policie útočníka dopadla a zajistila zhruba čtyři minuty po vyhlášení poplachu. První telefonáty na nouzové linky zaznamenal­i hasiči a záchranáři krátce před druhou hodinou odpolední. Útočník měl při zatýkání klást odpor. Následně policisté uzavřeli celé centrum Trevíru, nad městem kroužil policejní vrtulník.

Již první informace, které byly zveřejněny krátce po útoku, naznačoval­y, že se jedná o německého státního občana ze sousedního okresu. K jeho možným motivům nedokázali vyšetřovat­elé sdělit nic bližšího ani na večerní mimořádné tiskové konferenci, kterou kvůli tomu svolali.

Svědci události během dne opakovaně líčili, jak řidič stříbrného Range Roveru záměrně najížděl vysokou rychlostí do lidí na pěší zóně. „Mohl je tak stovkou,“citoval deník Bild jednoho z nich. Jiní uváděli, že „při nárazu létali lidé vzduchem“. Na sociálních sítích se začaly okamžitě objevovat fotky a videa zachycujíc­í spoušť, kterou útočník za sebou zanechal.

Policie následně vyzvala prostředni­ctvím sociálních sítí všechny, kteří byli v době atentátu na místě, aby dali k dispozici případné snímky nebo videa, jež by mohly sloužit k rekonstruk­ci události.

Z informací, které byly ke včerejšímu večeru dostupné, vyplývá, že útočník startoval se svým vozem z nedalekého nádraží. Vydal se následně směrem k pěší zóně a k městské bráně Porta Nigra vybudované Římany, která je jedním ze symbolů Trevíru. Než ho policisté zadrželi, urazil autem přibližně jeden kilometr.

Primátor města označil útok jako amok. Jako jeden z prvních také uvedl, že atentát si vyžádal aspoň patnáct zraněných. „Právě jsem se vrátil z centra města a bylo to prostě hrozné. Na jednom místě jsem viděl ležet sportovní botu a mrtvou dívku, které patřila,“popsal pohnutý Leibe své dojmy přímo z místa. Dodal, že „to tam vypadalo jako ve válce“. Na místo, kde se útok odehrál, záhy dorazila i premiérka spolkové země Porýní-Falce Malu Dreyerová, která v Trevíru řadu let bydlí.

Mezi prvními reagoval na atentát i mluvčí německé vlády Steffen Seibert. „Co se stalo v Trevíru, je zdrcující. Myslíme na příbuzné obětí, početné zraněné a na všechny, kteří zasahují přímo na místě a pomáhají tam.“Svou účast později vyjádřila v prohlášení i spolková kancléřka Angela Merkelová.

Policie zadrženého během včerejšího večera vyslýchala. Předtím neměl žádné záznamy v trestním rejstříku. Nepatřil ani ke sledovaným osobám, u nichž by existovalo riziko, že by mohly spáchat teroristic­ký čin. Vyšetřovat­elé naznačili, že útočník mohl mít psychické problémy. Zveřejnili také informaci, že během činu byl pod vlivem alkoholu.

Policie vyloučila, že by byl za atentátem nějaký politický motiv. Řidič měl předtím čistý trestní rejstřík. Svůj čin spáchal zřejmě pod vlivem alkoholu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia