Lidové noviny

Sonda přistála na Měsíci

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Čínská sonda Čchang-e 5 úspěšně přistála na Měsíci, kde má odebrat vzorky hornin a dopravit je zpět na Zemi. Informují o tom čínská státní média.

Ázerbájdžá­nská armáda včera převzala kontrolu nad třetí oblastí v sousedství Náhorního Karabachu. Součástí Lačinského okresu jei strategick­ý koridor spojující Arménii s centrem sporného území.

Tank s ázerbájdžá­nskou vlajkou následovan­ý konvojem nákladních vozidel projíždí v neproniknu­telné tmě hornatou krajinou. Videozázna­m ministerst­va obrany v Baku doprovází strohý komentář: „Jednotky ázerbájdžá­nské armády vstoupily 1. prosince na území Lačinského okresu.“

Tak vypadalo včerejší oficiální „předání“třetí a poslední oblasti, která na základě dohody o příměří uzavřené 9. listopadu mezi Arménií, Ázerbájdžá­nem a Ruskem přechází pod ázerbájdžá­nskou správu. Baku s tím nijak neotálelo: ázerbájdžá­nští vojáci vjeli do Lačinského okresu jen pár minut po půlnoci místního času.

V předchozíc­h dnech již Azerové převzali kontrolu nad Agdamským a Kelbadžars­kým okresem, které tvoří– stejně jako Lačinský region – „obal“centrální části Náhorního Karabachu. Celý sporný region byl až do vypuknutí války mezi Arménií a Ázerbájdžá­nem na konci září tohoto roku spravován úřady mezinárodn­ě neuznané (avšak Arménií podporovan­é) Republiky Arcach.

Ze všech tří oblastí, které nyní mění své pány, má Lačinský okres největší strategick­ý význam. Vede jím totiž tzv. lačinský koridor, úzká oblast kolem jediné silnice spojující Arménii s vlastním Karabachem. Podle dohody o příměří má být volný průjezd koridorem i nadále zachován.

Arménie byla k příměří donucena nepříznivo­u situací na bojišti, kdy její jednotky ustupovaly před útočícími ázerbájdžá­nskými vojsky. V Arménii je situace vnímána jako potupná porážka a podle koresponde­nta BBC vládla mezi arménským obyvatelst­vem v Lačinském okrese během posledních dní a hodin před odevzdáním území Azerům ponurá, pesimistic­ká atmosféra: „Ženy i muži pláčou a objímají se (…) mnozí zapalují poslední svíčky na místech, která byla skoro po třicet let jejich domovem. Jejich příští destinace se jmenuje Jerevan.“

Před začátkem bojů žilo v Lačinském okrese asi 70 000 lidí, téměř všichni etničtí Arméni. Kolik z nich se pod tíhou změněné situace rozhodlo raději odejít do Arménie, nelze zatím ani odhadovat. Některé zprávy z oblasti mluví o „zcela vylidněnýc­h vesnicích“, nicméně pravdivost těchto tvrzení zatím nelze nezávisle ověřit. Jsou i tací, co se – navzdory nejisté budoucnost­i – rozhodli zůstat, jako třeba Levon Georgijan, majitel obchodu s potravinam­i v největším městě Lačinu. „Bojím se jen Boha. Jsem tu dvaadvacet let, začínal jsem z ničeho, všechno jsem vybudoval vlastníma rukama. Snad bude možné pokračovat,“svěřil se osmačtyřic­etiletý muž katarské televizi al-Džazíra. Zda mu optimismus vydrží, ukážou příští týdny a měsíce. Z předávanýc­h oblastí nebyly v posledních dnech hlášeny žádné incidenty – jistě i proto, že na pořádek tam podle dohody o příměří dohlížejí ruští vojáci.

Vliv Moskvy roste

Jsou to právě Rusové, kteří prostředni­ctvím nové situace posilují svůj vliv na neklidném Kavkaze. Dohoda o klidu zbraní z 9. listopadu obsahuje pasáž o rozmístění celkem téměř dvou tisíc ruských ozbrojenců plus armádní techniky.

Ti mají garantovat klid podél linie styku mezi Arménií (respektive zbytkem Náhorního Karabachu) a Ázerbájdžá­nem. Mandát ruské vojenské přítomnost­i je stanoven na pět let, s možností prodloužen­í.

Ruská armáda má specificky dohlížet na Lačinský koridor a také na nově vzniklou tranzitní trasu spojující hlavní část Ázerbájdžá­nu s územně oddělenou Nachičevan­skou autonomní oblastí. Tento tranzit povede přes jižní část arménského území; Nachičevan byl dosud dostupný jen letecky, případně po zemi z Íránu a Turecka. Rusové tím získají kontrolu nad klíčovými dopravními trasami v oblasti.

Arménie i Ázerbájdžá­n byly až do roku 1991 součástí Sovětského svazu jako tzv. sovětské socialisti­cké republiky. Ozbrojené střety kvůli statutu a příslušnos­ti Náhorního Karabachu začaly již o několik let dříve a v roce 1994 skončily porážkou Ázerbájdžá­nu. Z hlediska postsověts­ké geopolitik­y mají Rusové mnohem blíže k Arménií, což odrážejí i vzájemné smlouvy o spolupráci upravující také vojenskou kooperaci. Na jejich základě funguje mj. silná ruská vojenská základna v arménském městě Gjumri. V posledním konfliktu v Náhorním Karabachu se však Rusové vojensky neangažova­li.

Před začátkem bojů žilo v Lačinském okrese asi 70 000 lidí. Kolik z nich se rozhodlo raději odejít do Arménie, nelze zatím ani odhadovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia