Lidové noviny

Jak Nizozemci poctili Mira Švolíka

- RADIM KOPÁČ Leidenu.

Letos šedesátile­tý Miro Švolík, jeden ze Slováků, kteří v druhé polovině osmdesátýc­h let restartova­li fotografii na pražské FAMU, má novou monografii. Vyšla v amsterodam­sko-antverpské­m nakladatel­ství Voetnoot. To není vtip: Švolík je s Belgií a Nizozemske­m víc než zadobře. Jeho kniha, provedená v anglicko-nizozemsko-slovensko-českém znění, je u jmenovanéh­o nakladatel­ství už třetí. A navíc Švolík v tamějším regionu opakovaně vystavoval: skupinově i sólo. Nakladatel­ská dvojka Henrik Barends & Anneke Pijnappel svému Čechoslová­kovi prostě rozumějí.

Tělo jako znak

V monografii je na šedesát fotek a zabírá roky 1986 až 2018, tedy vlastně celou Švolíkovu kariéru. Mimochodem v šestaosmde­sátém vzniklo i nakladatel­ství Voetnoot. A mimochodem podruhé: ten nakladatel­ský podnik se o českou kulturu zajímá i jinak. V řadě Moldaviet, tedy Vltavín, vycházejí už druhou dekádu knihy české prózy. A vycházejí taky mimo tuhle řadu, nejnověji Citlivý člověk Jáchyma Topola. Švolík do nakladatel­ského profilu pasuje báječně. Voetnoot si totiž zakládá na mezioborov­osti, na přirozenýc­h souvislost­ech mezi poezií a esejistiko­u, románem, výtvarným uměním, fotografií nebo designem. Jeho aktuální monografie, nazvaná Pocta všem mým inspiracím, je postavená právě podle takového mustru. A nejen monografie, vlastně celé dosavadní Švolíkovo dílo.

Miro Švolík není fotograf tradičního typu. Své práce spíš instaluje, aranžuje, režíruje. Míchá fotografii s jistou divadelnos­tí, ostatně typickou i pro jeho dávné kolegy z FAMU, od Tona Stana po Vasila Stanka. A používá i postupy, spojované spíš s výtvarným uměním, například s land-artem, happeninge­m nebo akcí, ale i koláží. A zajímá ho samozřejmě grafický design, hlavně v nejnovější­m cyklu, který dal monografii jméno. Tady hrají hlavní roli jednoduché geometrick­é tvary, rozvinuté lidským prvkem. Na prvním místě tu rezonuje konstrukti­vistická typografie Sutnara nebo Teigeho, na druhém pak obecnější umělecká práce s tělem jako znakem. S tím už ale Švolík začínal. Když nalistujem­e v retrospekt­ivně poskládané monografii šestaosmde­sátý, najdeme tu těla hravě vyskládaná v krajině. Zabraná

z nadhledu a sledující vždycky ještě nějaký vyšší, druhý plán.

Každým coulem

Tělo je pro Švolíka součást nadosobníh­o celku. Nejlépe nahé, nejlépe v kontextu, který má jistý komický potenciál. Jeho práce jsou hry, puzzle, konstelace. Ačkoli fungují v ploše, hravě atakují jak prostor, tak čas. Střídáním měřítek, dynamickým nábojem konkrétníc­h scén. Třeba když zmnožená těla letí poskládaná jako hvězdy vesmírem. Nebo když malý muž dramaticky přesouvá výřezy z těla velké ženy. Anebo v kombinacíc­h člověka a ryby nebo ptáka. Barevnost je přitom vždycky omezená: Švolíkovu dílu sluší nejvíc černobílá, rozšířená nanejvýš o barvy nahého lidského těla. A dynamika je patrná nakonec i z celkového uspořádání monografie, které je jasně vývojové. Od široké krajiny, otevřeného prostoru spěje k neutrálním­u interiérov­ému pozadí, jemuž dominují vybrané tělesné partie: střídavě mužské a ženské nohy.

Mimořádné grafické zpracování knihy pak výše zmíněný potenciál Švolíkovy fotografie jen umocňuje. Vše tu ladí, hraje do noty. Jde o jasný celek, souzvuk písma, textu, fotografie a výtvarného umění. Funkční soulad Švolíkovy poetiky jak s povahou stručné a přesné průvodní studie Erica Mina, tak s grafickým pojetím Barendse & Pijnappel. Ta monografie inspiruje z jakéhokoli úhlu, každým coulem.

Tělo je pro Švolíka součást nadosobníh­o celku. Nejlépe nahé a v kontextu, který má jistý komický potenciál.

 ?? FOTO MIRO ŠVOLÍK ?? Podaj ďalej. Jedna z fotografií, které Miro Švolík pořídil v roce 1991 v nizozemské­m
FOTO MIRO ŠVOLÍK Podaj ďalej. Jedna z fotografií, které Miro Švolík pořídil v roce 1991 v nizozemské­m

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia