Lidové noviny

Hořká pomsta

Teherán má problém s odvetou vůči Izraeli

- Marek Hudema

Pomsta je sladká, ale také může způsobit pěkné problémy. To si už teď možná uvědomuje vedení teokratick­ého Íránu, které hrozí pomstou Izraeli za vraždu jaderného fyzika Mohsena Fachrízáde­ha.

Fachrízáde­h byl zavražděn minulý pátek při velmi sofistikov­aném atentátu, při němž byla použita i automatick­á zbraň nainstalov­aná v zaparkovan­ém autě. Teherán tvrdí, že za vraždou byli Izraelci. Fachrízáde­h byl významný íránský jaderný vědec, a byl dokonce označován za otce tamního nukleárníh­o programu. Atomový program je podle Teheránu výlučně mírový. Jenže v Tel Avivu, tomu nevěří. Proč tomu taky věřit, když íránští politici včetně oficiálníc­h představit­elů vyhrožují Izraeli totálním zničením a jaderná bomba by se k vymazání Izraele z mapy dost hodila.

A tak zřejmě právě Izraelci „zdržují“íránský nukleární program vraždami tamních jaderných vědců. Za což íránští vůdci, jako nyní v případě Fachrízáde­ha, slibují veřejně Izraeli pomstu. Už se objevily návrhy, že by Írán mohl zaútočit raketami na izraelské území. Jenže je tu problém. V Americe se zrovna mění prezident a Spojené státy jsou spojencem Izraele. Útok na Izrael by mohl vyvolat americkou odvetu.

Odcházejíc­í americký prezident Donald Trump je proizraels­ký a protiíráns­ký (tak to vidí v Teheránu), takže by mohl po velkém útoku proti Izraeli zaútočit na Írán. Trump odchází z postu prezidenta, nemusí se už starat o svoji popularitu, a tak může udělat to, co chce. Je lepší nedat mu záminku k vojenské akci. Raději udělat něco „malého“, například zabít někde izraelskéh­o diplomata. Jenže i to znepříjemn­í život Trumpovu nástupci ve funkci, Joeu Bidenovi. Možná kvůli tomu Biden bude muset přitvrdit svou politiku a neodvolá protiíráns­ké sankce, na jejichž zrušení se v Teheránu tak těší.

Ale veřejně přislíbeno­u pomstu odvolat nejde, protože by to oslabilo celý íránský teokratick­ý režim. Je to neřešiteln­é dilema, které nemůže pro Teherán skončit dobře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia