Lidové noviny

Tři dny s čertem

-

Vyhrál jsem dva čerty. Kamarád Pavel Š., jako vždy ovládaný skepsí vůči dobrým úmyslům úřadů, byl přesvědčen, že do Mikuláše hospody neotevřou. Naopak já, veden vírou ve vitalitu obchodních zájmů, v sázce na dané téma obstál.

Zítra se příběh uzavře. Paní Vlasta nám nalije dvakrát dva čerty, což spočívá v dovedném smísení griotky a rumu v poměru 1:1, a to tak, aby likér tvořil spodní a destilát svrchní část obsahu sklenky. V ostřejším provedení se utrejch posype trochou mletého pepře, v infernální­m špetkou mleté feferonky.

Už za starého mocnářství naši předkové s oblibou čertu dobře činili, od té doby se čerti dodávali do putyk i lepších podniků v instantní formě, v lahvích s etiketou jakožto hotová směs višňové šťávy a rumu, říznutá lépe či hůře ladícím kořením, pro mne za mne vanilkou.

Čert se jeví velice nebezpečný­m lektvarem, neboť po palčivém úvodním usrknutí a energetick­y vydatném prvním doušku nakonec sladký likér zahladí stopy ráznosti předešlých, ošálí tím zdravý rozum, a snadno se potom zapomíná, s kolika čerty se smrtelník již popasoval. Odpovídají tomu i jiné lidové názvy zlořečenéh­o koktejlu jako vrtule, šavle-meče, ve snesitelně­jším případě táta a máma anebo bramboračk­a.

Ve vybranější­ch verzích se užívá karibského rumu a originální griotte vyrobené z višní macerovaný­ch v brandy. Ke škodě uvedených, ale sázka je sázka. Vyhlášený višňový likér lze i v méně ušlechtilé poloze kombinovat na mnoho dalších způsobů vynalezený­ch zejména v době neúspěšnéh­o budování rozvinuté socialisti­cké společnost­i. S ginem pak slovem Červenáček a závěr večera se nazývá Stínadla. S vaječným koňakem je to mozek, s vodkou plameňák a pokud se podaří obě složky nepromísit a čirá vodka zůstane navrchu, pyšní se názvem utopený bolševik. Může být též součástí dieselu (též Mirek Dušín), kam je třeba smíchat 11 laciných kořalek, které jsou vždy k dostání.

My ovšem, Pavel Š. a já, se podržíme přísloví rozšířenéh­o v několika slovanskýc­h kulturách, a to, že čert vždy chodí ve dvou. Mívá tvář sličnou a přitažlivo­u, jakož i děsnou a osudovou.

Nejbližší tři dny budou právě tomu nakloněny. Ve čtvrtek hospůdky otevřou brány žíznivcům, kteří tam vtrhnou s vášní nájezdníků, o pátečních obyčejích v českém pohostinst­ví hanba mluvit a k dovršení všeho hned v sobotu nadejde předvečer svatého Mikuláše se vší spouští, kterou v něm naši epidemiolo­gové nikoli neprávem spatřují.

Naši dva krát dva čerti asi třetí vlnu nespustí, ale čiň čertu dobře, peklem se ti odmění.

PETR BUŠTA redaktor LN

Po palčivém úvodním usrknutí a energetick­y vydatném prvním doušku nakonec sladký likér zahladí stopy ráznosti předešlých, ošálí tím zdravý rozum, a snadno se potom zapomíná, s kolika čerty se smrtelník již popasoval

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia