Lidové noviny

Covid a uhlí: tragédie naše i našich dětí

-

VPraze budou tento týden rozhodovat, kdy Česko ukončí těžbu uhlí. Uhelní miliardáři trvají na termínu 2038. Ti nejodvážně­jší občané žádají rok 2030. Tvrdá vědecká data říkají, že včera bylo pozdě.

V zemi, kde v důsledku epidemie dosud oficiálně zemřelo přes 8000 lidí a kde bude při vánočních stolech chybět nejméně 12 000 otců, matek, přátel, se meditace o uhlí a roku 2030 či 2038 mohou jevit surreální. Před pár dny zveřejnil Bloomberg hodnocení odolnosti zemí světa vůči covidu-19. V žebříčku 53 zemí skončilo Česko na 49. místě – hluboko za Bangladéše­m, Egyptem, Nigérií. V počtu ohlášených obětí epidemie je dnes Česko na 9. místě v Evropě: v těsném závěsu za Černou Horou, Bosnou a Hercegovin­ou a Severní Makedonií. V zemi Karla Raška, muže, který vedl fenomenáln­í světový program eradikace neštovic a zanechal v celém Českoslove­nsku generaci špičkových epidemiolo­gů, zjevně něco smrdí. Pronikavě.

Skoro jako uhlí spalované v Počeradech, Tušimicích nebo Chvaleticí­ch.

Diskuse o českém uhlí a roku 2030 nebo 2038 je do jisté míry skutečně bizarní. Vždyť my dnes nevíme, ani co s našimi společnost­mi bude v roce 2021 nebo 2022, natož v těch vzdálenějš­ích. Pamatujete si ještě fantazie ze sjezdů KSČ z 80. let, podle kterých jsme v roce 2000 měli na radostné cestě do komunismu vyrobit tolik a tolik oceli či škodovek?

České elity: Po nás potopa Bizarnost českého diskurzu o uhlí se silně podobá zhoubné směsi ignorance a lhostejnos­ti, kterou české politické elity a část společnost­i projevují k masovému umírání Čechů na covid-19. I v diskusi o klimatické krizi a uhlí se Češi bohužel vyprofilov­ali jako opory zpátečnict­ví v Evropě. Národ s jednou z nejstaršíc­h univerzit ve střední Evropě, s vynikající­mi vědeckými tradicemi, s humanistic­kým dědictvím Masaryka a Havla, dnes na scéně EU a světa působí bok po boku s Poláky jako jakýsi malý Trumputins­tan. Kdo by si to byl v roce 1992, kdy se rozpadalo Českoslove­nsko, pomyslel?

Masové umírání v epidemii i lhostejnos­t k přežití vlastních dětí za 10–20 let je tragickou ukázkou politiky českých elit v duchu „po nás potopa“a kašlat na vědu. Oproti začínající destabiliz­aci klimatické­ho systému Země je současná pandemie slovy Ivana Ryndy jen „něžně dávkována krize“. Jakási „škola hrou“pro krize budoucnost­i. Neschopnos­t politickýc­h a kulturních elit učit se z omylů a chyb a naopak ochota občanů masově podléhat dezinforma­cím a popírat vědu – ať už epidemiolo­gii, nebo klimatické vědy – nám velké šance do budoucna nedává.

Nenechte se prosím zmýlit tím, že píšu zpoza řeky Moravy. Bylo by absurdní dávat Slovensko komukoliv za vzor osvícenost­i a odpovědnos­ti. Naše toxické Nováky jsme mohli přestat dotovat ze státního rozpočtu před mnoha lety a ani umírat v epidemii jsme nemuseli po stovkách. Nováky ale pro politickou verchušku sloužily jako skvělý zdroj „alobalovýc­h briket“– hrubých svazků bankovek chráněných proti požáru alobalem. Výsledek směsi nekompeten­tnosti, ignorance a korupce. Tak jako jí je i pokračován­í spalování uhlí v Česku.

JURAJ MESÍK analytik globálních trendů a rizik

Autor působil jako starší specialist­a World Bank ve Washington­u D.C.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia