Lidové noviny

Nové známky koupili jen vytrvalci

Řidiči si včera mohli pořídit první dálniční známku, která není nalepovací. Většina ale musela vydržet, systém totiž zkolaboval hned ráno. 1500 Kč 440 Kč 310 Kč

- MICHAL PAVEC

Do doby, než začnou nové elektronic­ké kupony platit, zbývá ještě měsíc. I tak si lidé z ministerst­va dopravy slibovali růžovější premiéru. Na úvodní stránce státního e-shopu zájemci většinu dne vídali ilustraci červeného autíčka se vzkazem: „Právě pro vás připravuje­me nové funkce. Za okamžik bude vše hotovo. Zkuste to prosím za pár minut znovu.“

Z okamžiku bylo dopoledne a část odpoledne. Prodejní systém, jenž spolykal 309 milionů korun, se vzpamatova­l až po čtvrté hodině. Zákazníci si pak konečně mohli koupit „neviditeln­ou“dálniční známku, jejíž zaplacení budou policisté a celníci ověřovat z registru či pomocí kamer. Přes e-shop se jich nakonec prodalo 500, dalších 128 motoristé nakoupili u benzinek EuroOil a 165 na poště.

Ceny zůstávají stejné jako loni, za roční kupon dají řidiči 1500 korun, za 30denní 440 a za desetidenn­í 310 korun. Tyto částky si politici netroufli zvýšit už osm let.

Projekt elektronic­ké známky schválila vláda ještě za ministra dopravy Dana Ťoka. Ovšem loni v době krátkého působení jeho nástupce Vladimíra Kremlíka (oba za ANO) se radost z pokroku proměnila ve velkou nepříjemno­st. Státní fond dopravní infrastruk­tury, který měl projekt na starosti, zadal zakázku na IT systém firmě Asseco Central Europe za 401 milionů. Především vítězná částka vyvolala pozdvižení, na jejímž konci bylo Kremlíkovo odvolání.

Se zakázkou na informační systém vláda zrušila i tendr na distribuci známek, která měla původně stát 477 milionů. Následně projekt převzala státní společnost Cendis, jež funguje pod křídly ministerst­va dopravy.

Kde se stala chyba

V den, kdy měla své snažení završit, selhala. Její šéf Jan Paroubek chybu přiznal. „Jedna komponenta generuje obrovské množství operací mezi frontendem a backendem, což se nám při testech neprojevil­o,“popsal. Přeloženo do laického jazyka: problém byl v komunikaci mezi tím, co zákazník vidí, tedy třeba prostředím e-shopu, a daty, díky nimž může prodejní kanál fungovat.

Podle Cendisu se chyba neprojevil­a při zátěžových ani bezpečnost­ních testech, ale až v ostrém provozu. Proto si mohli první zákazníci koupit dálniční známky v noci na čerpacích stanicích EuroOil, ráno už ale měli smůlu.

Aktuálně je zpoplatněn­o 1024 km

dálnic. Auta do 3,5 tuny platí na českých dálnicích od roku 1995.

Kritika za rozpačitý start přišla záhy. „Prodej elektronic­kých dálničních známek měl dnes začít, ale státní e-shop nefunguje. Jak symptomati­cké pro tenhle stát. Za 300 milionů jsme dostali demoverzi,“vzkázal místopředs­eda hnutí STAN Petr Gazdík. Do kabinetu se pustil také jeho člen, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Do projektu putovalo několik set milionů korun a pan ministr za funkčnost systému dával hlavu na špalek. Doufám, že to teď uspokojivě vysvětlí. Taková situace hned první den je nepřijatel­ná,“řekl.

Prodávat chtějí i bez zisku Nové známky se kromě zhruba dvou stovek benzinek EuroOil prodávají i na pobočkách České pošty a v e-shopu Edálnice.cz. „Někteří další prodejci mají zájem o prodej známek i přesto, že z toho budou mít nulovou marži. Počítáme s tím, že se do systému zapojí v průběhu příštího roku,“řekl mluvčí Cendisu Martin Opatrný.

Například česká internetov­á jednička Alza.cz už prodej kuponů avizuje několik měsíců, koupit ho u ní ale zatím nelze. Zájem měla také banka ČSOB, síť čerpacích stanic OMV nebo Škoda Auto, která by mohla majitelům svých vozů umožnit nákup s pomocí palubního systému. Největší nápor zájemců o dálniční známky se předpoklád­á v lednu, kdy bude končit platnost letošních kuponů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia