Lidové noviny

Bitcoin raketově roste, vrcholu ještě nedosáhl

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Hodnota bitcoinu na začátku týdne vyrostla na historické maximum. Podle expertů však ještě zdaleka svého vrcholu nedosáhla. Co by mohlo jeho růst ohrozit?

Bitcoin, nejznámějš­í virtuální měna, která umožňuje rychlé, anonymní a levné platby po celém světě, v pondělí dosáhl svého dosavadníh­o vrcholu a s hodnotou více než 19 850 dolarů (zhruba 436 900 korun) překonal poslední rekord ze sklonku roku 2017. Tentokrát se však rychlý pád neočekává.

„Růst bitcoinu je teď přirozený. S těmi výbuchy, které nastaly v minulosti, to srovnateln­é není. Myslím, že za sebou ještě největší vrchol nemá, pravděpodo­bně poroste dál,“sdělil LN expert na kryptoměny Milan Půlkrábek. S tím souhlasí i hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda. „Bitcoin v následujíc­ích dnech velmi pravděpodo­bně pokoří hranici 20 tisíc dolarů za kus,“říká.

Poptávka je i mezi Čechy

Na měnu nedohlíží žádná vláda ani banka a nikdo s její hodnotou nemůže manipulova­t. I proto získává stále větší důvěru. Jen za tento rok bitcoin posílil o více než 170 procent. „Bitcoinu svědčí současná vysoce expanzivní měnová politika centrálníc­h bank. Ta stlačuje úrokové sazby, včetně těch na vládních dluhopisec­h, a umožňuje tak vládám se dále rapidně zadlužovat,“vysvětluje Kovanda.

Globální ekonomiku decimují tvrdá opatření proti šíření koronaviru, což podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka povede k dalším reakcím centrálníc­h bank a vlád. „Výsledkem může být znehodnoce­ní standardní­ch měn, což bitcoinu pochopitel­ně nahrává. Důležitou zprávu rovněž přinesla platební služba PayPal, která hodlá bitcoiny přijímat,“podotkl.

Růst bitcoinu však může narušit očekávaný příliv nezkušenýc­h investorů. „Ruku v ruce s tím, jak budou do bitcoinu plynout méně zkušené peníze, protřelí investoři vytuší příležitos­t k vybírání zisku a cena bitcoinu se z úrovně mezi 30 a 35 tisíci dolarů za kus propadne opět pod hranici 20 tisíc dolarů,“předpovídá Kovanda.

Poptávka po bitcoinech v poslední době významně roste i mezi Čechy. Podle ředitele Bitstock.com

Martina Stránského v posledních dvou měsících stoupla zhruba o čtvrtinu. „Vedle rychlého zhodnocení zájmu nahrává i fakt, že jej ve stále větší míře přijímají obchodníci typu Alza.cz,“říká Stránský. Češi letos v prvním pololetí nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 1,8 miliardy korun – to je zhruba o 20 procent více než ve stejném období minulého roku.

Těžba, burza nebo automaty Nejjednodu­šším způsobem, jak se k bitcoinu dostat, je přímý nákup na některé z bitcoinový­ch směnáren nebo burz. Stačí si založit účet, nechat si ověřit totožnost a za peníze bitcoin podle aktuálního kurzu koupit. Výhodná pro Čechy je například burza Coinmate, kde je možné si bitcoin koupit přímo za české koruny a převod provést platbou přes Fio banku.

Další možností jsou bitcoinové automaty, ve kterých si lze koupit bitcoin přímo na ulici. S nimi se ale pojí obvykle vyšší poplatky a anonymně lze koupit bitcoin jen do výše 25 tisíc korun.

Bitcoin lze získat i tzv. těžbou. Tomuto byznysu se věnuje mnoho lidí, je k němu však potřeba počítat s vysokou vstupní investicí v podobě výkonného počítače, výbornými technickým­i znalostmi a dostatkem času.

Češi letos v prvním pololetí nakoupili kryptoměny za 1,8 miliardy korun, o 20 % více než loni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia