Lidové noviny

Alkohol + stres = výbušnina

- MARTIN JEŽEK

Současná situace může být pro některé jedince nešťastná, může se jim zdát, že izolace trvá už dlouho, a hlavně že není vidět světlo na konci tunelu. O vakcíně se mluví a vypadá to, že účinný prostředek nabídne hned několik firem. Očkovací látka se dostane také k nám, i to je skoro jisté. Organizace očkování ale nejspíš bude podobně sofistikov­aná jako organizace jarní a podzimní karantény.

Navíc se proslýchá, že vakcína není dostatečně vyzkoušena a může mít nějaké vedlejší účinky. Počet nakažených u nás sice klesá, ale asi ne tak rychle, jak bychom si všichni přáli.

Za žádných okolností nepijte alkohol, abyste vyléčili nebo předešli nákaze nemocí COVID-19. Alkohol vás před covidem neochrání.

Celkově se alkoholu vyhýbejte.

Nepoužívej­te alkohol jako způsob, jak se vyrovnat se svými emocemi a stresem.

Ujistěte se, že děti nemají k alkoholu přístup. Nepijte v jejich přítomnost­i.

Mluvte s dětmi a mladými lidmi o účincích alkoholu na rizikové chování. „Za krátkodobé chemicky navozené uvolnění zaplatíme poměrně vysokou daň,“varuje profesorka Dobrovolná.

Podle jejího názoru je škodlivost alkoholu součástí všeobecnéh­o povědomí. „Nic není zadarmo. Nejsem si jistá, že je užitečné stále dokola zdůrazňova­t negativní aspekty návykových látek,“vysvětluje. „Všichni víme, že pít se nemá. Spíš myslím, že je dobré zdůraznit to, že za vše musíme zaplatit – a někdy zaplatíme více, než jsme chtěli. Stres může být dobrým důvodem, proč začít pít, ale nikdy není omluvou.“

Boj nebo smíření?

V současné pandemické době zažívá stres mnoho lidí. Navíc se blíží Vánoce, což bývá psychicky náročné období i bez koronaviru. Co se to s námi vlastně děje?

„Primárně je nutné si uvědomit, že stres je reakce našeho těla na okolní podněty, které označujeme jako stresory. Stres je adaptační reakce, nutná pro naše přežití,“vysvětluje profesorka Julie Dobrovolná.

„Problém nastane, když podněty, které stres vyvolávají, nelze jednoduše odstranit, jako například v případě covidu,“říká odbornice. Stres má pak tendenci přecházet do chronickéh­o stadia.

Výbušná kombinace

„Může vést ke vzniku nejrůznějš­ích onemocnění,“popisuje úskalí dlouhodobé­ho stresu Julie Dobrovolná. „Zásadní otázka je, co můžeme udělat s podnětem, který je tu stále s námi a který asi jednoduše neodstraní­me.

„Odpovědí je smíření,“doporučuje Dobrovolná. „Boj ve válce, o které si dosud neumíme představit, jak bude dlouhá, protože zatím nemáme účinné zbraně, se asi nedá vést dlouho.“

Člověk by ale smíření s životní situací neměl navozovat alkoholem. „Alkohol a stres jsou podle mne výbušná kombinace, která zavání problémem,“vysvětluje profesorka Dobrovolná.

Jeden panák, a jsi z toho venku! Taky jste to asi na jaře slyšeli. Návod na rychlou domácí léčbu koronaviru ale bohužel takhle nefunguje. Alkohol průběh nemoci spíš komplikuje.

Rozpad vztahů

„Je lákavé rozpustit krátkodobě úzkost či depresi v troše vína, ale za všechno se platí – a za toto krátkodobé uvolnění můžeme zaplatit dlouhodobý­mi problémy,“míní Julie Dobrovolná. „Ty mohou mít povahu fyzickou, nejrůznějš­ích pozdních následků, poškození orgánů, nebo psychosoci­ální, třeba v podobě rozpadu vztahů a vazeb, na kterých nám dříve záleželo.“

O některých lidech se říká, že mají ke skleničce nebo jiné závislosti blíž, že si věci moc berou a zátěžové situace hůře zvládají. „Spíše je otázkou, zda nejsou lidé různě disponován­i k tomu, aby různě dobře či špatně snášeli různé stresory,“vysvětluje profesorka Dobrovolná.

„Někteří z nás jsou vnímavější na psychosoci­ální podněty, ale tito lidé zase mohou být odolnější například vůči fyzikálním podnětům z okolního prostředí,“říká brněnská odbornice na stres. „Každý se rodíme s určitou výbavou, která je definována zranitelno­stí na jednom místě a potenciáln­í odolností jinde.“

„Jistě najdeme lidi predispono­vané k řešení pandemické úzkosti za pomoci návykových látek,“vysvětluje profesorka Julie Dobrovolná. „Stejně tak ale najdeme lidi, kteří k tomu budou predispono­váni méně.“

Alkohol a stres jsou výbušná kombinace, která zavání problémem. Je lákavé rozpustit úzkost v troše vína, ale za všechno se platí.

Udělej, co je správné

Alkohol vypadá jako snadná cesta, jak přežít otravnou karanténu. Jeho prostředni­ctvím si však můžeme přivodit problémy, které budeme muset řešit ještě dlouho poté, co pandemie skončí. Věcí, které nám spadnou do klína, si moc nevážíme – a ani nás nemrzí jejich ztráta.

Pokud tedy máte chuť si každý večer ulehčit alkoholem, trochu se zamyslete. Bude to znít asi banálně, ale už teď je kolem nás mnoho nemocných, kteří by dali hodně za to, aby byli zase zdraví.

Alkohol může být ledasčím, ale určitě to není cesta za lepší imunitou a pevnějším zdravím. „Myslím, že inspirativ­ní je známý výrok: Udělej, co je správné, nikoli co je snadné… Někdy je na tu správnost potřeba trochu sebezapřen­í a sebediscip­líny. Snadné věci jdou samy od sebe, ale těch správných si ceníme víc,“uzavírá Julie Dobrovolná.

Autor je spolupraco­vník redakce

 ?? Zdroj: WHO ?? Neoslabíte tak svůj imunitní systém a zdraví a neohrozíte zdraví ostatních.
Kouření souvisí s komplikace­mi nemoci COVID-19.
Dejte pozor, na jaká videa se vaše děti dívají a jaké webové stránky navštěvují. Média jsou plná reklam na alkohol, které mohou způsobit, že se děti začnou o alkohol zajímat.
Patří k nim i porušování opatření proti nemoci COVID-19.
Zdroj: WHO Neoslabíte tak svůj imunitní systém a zdraví a neohrozíte zdraví ostatních. Kouření souvisí s komplikace­mi nemoci COVID-19. Dejte pozor, na jaká videa se vaše děti dívají a jaké webové stránky navštěvují. Média jsou plná reklam na alkohol, které mohou způsobit, že se děti začnou o alkohol zajímat. Patří k nim i porušování opatření proti nemoci COVID-19.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia