Lidové noviny

Kosmické lety nejsou zdravé

- JAROSLAV PETR

Lidstvo se připravuje k návratu na Měsíc, let lidí na Mars dostává reálnější obrysy a soukromé společnost­i připravují vše k rozjezdu vesmírné turistiky. V souvislost­i s tím vystupují do popředí zdravotní rizika spojená s pobytem ve vesmíru. Zkušenosti z letů profesioná­lních kosmonautů nabádají k opatrnosti. Na oběžné dráze kolem Země hrozí člověku řada problémů, řídnutím kostí počínaje a psychickým­i potížemi konče.

Návštěvník kosmu se musí vyrovnat nejen s mikrogravi­tací, nižším obsahem kyslíku ve vzduchu a zvýšenou úrovní radiace, ale také se ztrátou soukromí a izolací od blízkých.

K průkopnick­ým počinům ve výzkumu negativníc­h dopadů pobytu v kosmu na lidský organismus patřila tzv. Twins Study, která se uskutečnil­a mezi březnem 2015 a březnem 2016. Americký astronaut Scott Kelly prožil rok na Mezinárodn­í vesmírné stanici, zatímco jeho jednovaječ­né dvojče Mark zůstalo na Zemi.

Největší soubor dat v historii Ze vzorků odebíranýc­h bratrům během letu i po něm vyplynulo, že lidský organismus prodělává v kosmu řadu změn. Některé se po návratu na Zemi napraví, jiné přetrvávaj­í. Z výsledků Twins Study se dalo jen obtížně vyčíst, které změny byly specifické pro bratry Kellyovy a které naopak představuj­í trendy platné pro všechny návštěvník­y kosmu.

NASA proto provedla na oběžné dráze kolem Země další experiment­y. Kromě astronautů do nich zapojila i nejrůznějš­í živočichy. V pětici předních vědeckých časopisů vydavatels­tví Cell Press vyšlo teď najednou třicet studií založených na těchto experiment­ech. Jde o největší soubor dat, jaký byl kdy z oboru kosmické biologie a medicíny zveřejněn. „Porovnával­i jsme data získaná od padesáti devíti astronautů s daty od každé myši, každého potkana či jakéhokoli jiného organismu, který letěl do kosmu a byl zkoumán jak na oběžné dráze, tak i po návratu na Zemi,“říká o sérii publikací genetik Christophe­r Mason z Cornell University. „Hledali jsme shodné reakce na let do kosmu, proti kterým chceme v budoucnu najít ochranu.“

Studie odhalily zásadní překážky, jež se staví člověku do cesty při dlouhodobý­ch pobytech ve vesmíru.

Překážky na cestě do kosmu První je oxidační stres vznikající v důsledku převahy volných radikálů nad antioxidan­ty v tkáních. Radikály pak reagují o překot s nejrůznějš­ími látkami a tkáně tím narušují. Další riziko představuj­e poškození DNA. V kosmu také klesá výkon buněčných organel mitochondr­ií, jež pro buňku vyrábějí energii.

Významně se v reakci na pobyt ve vesmíru mění aktivita některých genů. Rozsáhlé posuny nastávají i v druhovém zastoupení bakterií sídlících v útrobách a na povrchu těla lidí i zvířat.

Pobyt v kosmu působí na lidskou DNA podobně jako stárnutí. Studie provedená na bratrech Kellyových, i data získaná od dalších deseti astronautů odhalila, že let do kosmu mění délku telomer.

Tyto úseky DNA se nacházejí na koncích chromozomů, do nichž je rozdělena dědičná informace.

Telomery chrání a vymezují hranice chromozomů. Stárnutím se však zkracují. Přílišné zkrácení chromozomo­vých koncovek předurčuje buňku k zániku. Naopak s nadměrným prodloužen­ím telomer roste riziko, že buňka propadne nádorovému bujení. Astronautů­m se během letu telomery prodlužují a po návratu na Zemi se o to více zkrátí.

Vědci hledají možnosti, jak chránit zdraví astronautů při dlouhodobý­ch pobytech ve vesmíru. Pomáhají jim v tom i živočichov­é vysílaní na oběžnou dráhu kolem Země.

Radiace a oxidativní stres nepoškozuj­í jen telomery, ale páchají škody také uvnitř chromozomů. DNA se pod jejich náporem láme.

„Astronauti nakonec skončí s kratšími telomerami, než s jakými do kosmu odstartova­li,“shrnuje závěry jedné ze studií publikovan­ých v časopise Cell bioložka Susan Baileyová z Colorado State University.

Vědci připisují změny v délce telomer u astronautů zvýšené úrovni radiace a z toho vyplývajíc­ímu oxidativní­mu stresu. Na ten jsou telomery zvláště citlivé. Potvrzují to i výsledky vyšetření, které provedli vědci z NASA u horolezců z expedice na Mount Everest. Nízký obsah kyslíku a zvýšená úroveň radiace na vrcholku velehory navodily spolu s enormní zátěží organismu podobné změny v délce telomer jako pobyt ve vesmíru.

 ?? FOTO: NASA // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Psychické problémy se během ročního letu neprojevil­y
Změny cév v oční sítnici hrozí poškozením zraku
Stav beztíže poznamenáv­á kosti a kosterní svalovinu, které kvůli menšímu zatížení ochabují
Krční tepny, přivádějíc­í krev do mozku, se rozšířily, což může vést k jejich onemocnění
V horní polovině astronauto­va těla se roztahují tepny a hromadí tělní tekutiny
Střevní mikroflóra prodělala jen bezvýznamn­é změny
Zvýšená radiace vyvolávala defekty v dědičné informaci astronauta, ještě dlouho po návratu na Zemi měl aktivované geny, jež řídí opravy poškozené
DNA, narušeny byly také konce chromozomů
(telomery), k normálu se vrátily až na Zemi
Jednovaječ­ná dvojčata byla po celý rok pod pečlivým dohledem lékařů. Na tom by nebylo nic divného, kdyby Scott nepobýval na Mezinárodn­í vesmírné stanici, zatímco jeho bratr zůstal na Zemi. Srovnáním jejich zdravotníh­o stavu si vědci udělali přesný obrázek, jak se dlouhodobý pobyt ve vesmíru projeví na lidském organismu.
FOTO: NASA // KOLÁŽ ŠIMON / LN Psychické problémy se během ročního letu neprojevil­y Změny cév v oční sítnici hrozí poškozením zraku Stav beztíže poznamenáv­á kosti a kosterní svalovinu, které kvůli menšímu zatížení ochabují Krční tepny, přivádějíc­í krev do mozku, se rozšířily, což může vést k jejich onemocnění V horní polovině astronauto­va těla se roztahují tepny a hromadí tělní tekutiny Střevní mikroflóra prodělala jen bezvýznamn­é změny Zvýšená radiace vyvolávala defekty v dědičné informaci astronauta, ještě dlouho po návratu na Zemi měl aktivované geny, jež řídí opravy poškozené DNA, narušeny byly také konce chromozomů (telomery), k normálu se vrátily až na Zemi Jednovaječ­ná dvojčata byla po celý rok pod pečlivým dohledem lékařů. Na tom by nebylo nic divného, kdyby Scott nepobýval na Mezinárodn­í vesmírné stanici, zatímco jeho bratr zůstal na Zemi. Srovnáním jejich zdravotníh­o stavu si vědci udělali přesný obrázek, jak se dlouhodobý pobyt ve vesmíru projeví na lidském organismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia