Lidové noviny

Hvězdné nebe v prosinci 2020

-

se každých zhruba 19,6 roků potkají na naší hvězdné obloze i ve vesmíru. Rychlejší Jupiter v meziplanet­árním prostoru pozvolna dohoní a následně i předežene pomalejší Saturn.

Po dvou dekádách můžeme tento dramatický manévr opět sledovat v přímém přenosu. Proluka mezi oběma planetami se bude zmenšovat většinu prosince. Jupiter bude směrem od západu stíhat Saturn (večer 17. prosince je nakrátko doprovodí i úzký srpek dorůstajíc­ího Měsíce).

Dne 21. prosince pak přijde velké finále. Jasnější Jupiter nalezneme přímo pod Saturnem v úhlové vzdálenost­i pouhých 6´. To je jen jedna pětina průměru měsíčního disku v úplňku!

Takto těsné setkání obou obrů mohli lidé naposledy sledovat roku 1623. Dalšího se dočkáme až v roce 2080. Skutečná vzdálenost mezi Jupiterem a Saturnem však bude přes blízkost na obloze pořád 733 milionů kilometrů.

Na planety se ale rozhodně podívejte i v dalších dnech, kdy už bude rozestup mezi nimi pozvolna narůstat. Hned 22. prosince se obě ocitnou v takřka totožné výšce nad obzorem a Jupiter (nalevo) spatříme vedle Saturnu.

Opomenout ale nesmíme ani další planety. V prvé řadě naoranžově­lý Mars v souhvězdí Ryb pozorovate­lný po takřka celou noc kromě rána a velmi jasnou Venuši viditelnou naopak jen před rozbřeskem nízko nad jihovýchod­em. Pěkný pohled na ně se naskytne v okamžiku, kdy se nedaleko ocitne Měsíc. U Venuše se jeho uzoučký ubývající srpek zjeví 12. prosince. U Marsu najdeme už víc než z poloviny osvětlený měsíční disk dne 23. prosince.

Závěrem pak už jen dodejme, že v noci z 13. na 14. prosince vyvrcholí činnost pravidelné­ho meteorické­ho roje Geminid. Měsíc bude v novu, takže nastanou ideální podmínky pro sledování meteorů neboli „padajících hvězd“.

 ??  ?? Callisto směr k obzoru
Ganymed
Io
JUPITER
Europa
SATURN
Titan
HD 191250
Callisto směr k obzoru Ganymed Io JUPITER Europa SATURN Titan HD 191250

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia