Lidové noviny

Vyšší bere vše? To tady neplatí

Každá exekuce má svůj příběh. Někdo do ní spadl vlastní naivitou, jiného do ní dohnala nouze 5. Co není a co je pro exekutora tabu

- DENISA PROŠKOVÁ

Exekuce rozhodně nejsou důvodem k chlubení, ale v žádném případě ani k odsouzení „hříšníka“k trestu smrti hladem. Dokonce ani v zásadě nijak neomezují možnost požádat si o sociální dávky. Je ale třeba počítat s tím, že i z některých z nich si takříkajíc „ukousnou“...

Dlužník a neplatič jsou dva zcela odlišné pojmy. Někdy je mícháme dohromady jako jablka a hrušky, přitom je mezi nimi rozdíl, který zásadně mění naše životní osudy.

Dlužníkem jsme v podstatě někdy byli všichni. Stáváme se jimi v momentě, kdy si koupíme ledničku, auto nebo tryskáč na splátky, vezmeme si hypotéku na byt nebo zámek, půjčíme si, abychom mohli jet na dovolenou, nebo si děláme na splátky řidičák. „Ale až ve chvíli, kdy z nějakého důvodu nedodržíme podmínky spojené s tímto druhem nákupů, se měníme v neplatiče,“vysvětluje Daniela Balajková, která má bohatou praxi z oddělení prevence podvodů v bance i pojišťovně.

Daniela v současnost­i v organizaci Patron dětí, zřízené Nadací Sirius, pracuje v oddělení risku a prověřuje všechny žádosti o pomoc.

I když jste se zadlužili kvůli dětem či vás do průšvihu vtáhl partner nebo vám firma neposlala výplatu, pořád nesete zodpovědno­st za svoji situaci vy.

našim velkorysým dárcům. Exekuce se například nevztahují na pomoc s potravinov­ými balíky. Dítě rodiče v exekuci by totiž nemělo být trestáno tím, že se nenají. Potřebujem­e to všechno o nich ale vědět,“uzavírá svůj příspěvek na dané téma Daniela Balajková.

Na tomto příkladu je patrné, že pštrosí taktika nefunguje vůči svým závazkům vůbec nikde.

Žádné zvláštní výjimky

„Každá exekuce má svůj příběh, a jako nevidíme nikomu do manželství, anabázi kromě věřitele a dotyčného hříšníka nemá úředník právo soudit,“podotýká zaměstnank­yně Úřadu práce v Ostravě. Přeje si zůstat v anonymitě, což redakce respektuje, a proto paní úřednice vystupuje v tomto materiálu pod jménem Jana Svobodová.

Někteří lidé se ocitli v koloběhu exekucí z hlouposti či naivity a jiní ze zoufalství. Přestože ve finále dopadli stejně, neopravňuj­e to nikoho je soudit, pro nikoho neexistují výjimky z přesně stanovenýc­h pravidel daných zákonem.

Určitě je rozdíl mezi žadatelkou, která se chtěla chlubit před kamarádkam­i a půjčila si na dovolenou u moře, i když dopředu věděla, že to nebude mít z čeho zaplatit, a mezi paní, které otec dítěte nezaplatil několik měsíců alimenty s argumentem: „přišel jsem o práci, nic si na mně nevezmeš“.

Když pak ona sama přišla o zaměstnání, nemohla dítěti jednoduše říct: „miláčku, čtrnáct dní nejíme, protože tatínek ani my jaksi nemáme“. Vzala tedy peníze na jídlo z částky určené na nájem…

A někde tady začne její sešup do pozdějších velkých dluhů a do popotahová­ní se s exekučním úřadem. I mamince, které chybí výživné od bývalého partnera, musí úředník sdělit, že žádné speciální dávky pro lidi s exekucemi, jež by braly ohled na původ jejich problémů, nejsou a že ani pláč v tomto případě určitě nepomůže.

I když jste se zadlužili kvůli dětem nebo vás do průšvihu vtáhl partner nebo

ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK

vám firma neposlala výplatu, pořád nesete zodpovědno­st za svoji situaci vy. U většiny sociálních dávek se rozhoduje podle výše příjmu. Ten se nevypočítá­vá z toho, co vám po exekucích zbude, ale z čistého příjmu, který máte před nimi. „Z pohledu posuzování výše vašeho příjmu při žádosti o sociální dávky se k probíhajíc­í exekuci, u některých žadatelů i k více exekucím najednou, nepřihlíží,“uzavírá úřednice Jana Svobodová.

Sečteno a podtrženo: fakt, že vám exekutor „sebral“většinu peněz, se nijak nezohledňu­je.

Ne všechna esa trumfují

Rozhodně ale u exekucí neplatí jako u karet: „vyšší bere vše“. Exekutor sice drží v rukou hodně es, ale exekuční nařízení srážky ze sociálních dávek se dotknou pouze některých z těchto dávek.

Především těch, které se pravidelně opakují. Takže jednorázov­é dávky, jako je například porodné, mamince zůstane nedotčeno.

Autorka pracuje v organizaci Patron dětí a je spolupraco­vnicí LN

 ??  ?? Otec neposlal výživné na děti? Někde tady může začít sešup rodiny do velkých dluhů.
Otec neposlal výživné na děti? Někde tady může začít sešup rodiny do velkých dluhů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia