Lidové noviny

To se může stát každému

-

Jaká je naše tolerance k lidem s exekucemi? Z průzkumu, který v roce 2019 pro Českou asociaci věřitelů prováděla agentura Stem/Mark, vyplývá, že míru tolerance tuzemské společnost­i vůči neplatičům ovlivňují zcela zásadně následujíc­í faktory:

1. Žádné celoplošné odpouštění

Češi se více méně shodují v tom, že dlužníci mají morální odpovědnos­t za splacení dluhu, a to bez ohledu na to, zda jde o dluh na výživném, nedoplatek za spotřebu elektřiny či o splácení spotřebite­lského úvěru.

Celých 82 procent občanů České republiky se domnívá, že by dlužník měl svým věřitelům splatit minimálně 40 procent dlužné částky, aby mu zbytek mohl být případně prominut. Více než polovina dotazovaný­ch občanů by dokonce požadovala, aby dlužník splatil alespoň 60 procent dluhu.

2. Za nemoc nikdo nemůže

Podporu ze strany státu by lidé poskytli dlužníkům, kteří se do problémů dostali kvůli dlouhodobé nemoci či ztrátě zaměstnání. K případné pomoci ostatním dlužníkům zaujali respondent­i spíš negativní postoj.

„Spíš než odpouštění dluhů by občané dlužníkům nabídli možnost si je odpracovat, v případě dluhů vůči obcím a státu například formou veřejně prospěšnýc­h prací,“uvádí Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.

Spíš než odpouštění dluhů by občané dlužníkům nabídli možnost si je odpracovat, v případě dluhů vůči obcím a státu například formou veřejně prospěšnýc­h prací

3. Soucit s dětmi, na které rodiče neplatí alimenty

Velkou podporu veřejnosti mají také samoživite­lé, většina dotázaných v průzkumu by souhlasila se zavedením zálohového výživného.

4. To se může stát každému

Zákonnou i finanční podporu by lidé poskytli drobným věřitelům, jako jsou zaměstnanc­i, kteří nedostali výplatu, či firmy, které se ocitly v problémech kvůli nezaplacen­ým fakturám. dp

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia