Lidové noviny

Gorila po letech dostihla Pentu

Penta Investment­s v datech

- MIROSLAV PETR

Slovenský korupční skandál straší jednu z největších investiční­ch skupin u nás. Zatčení spoluvlast­níka Penty v zemi pod Tatrami může mít ale větší dopad na tamní aktivity skupiny než u nás.

Slovenská Gorila se po devíti letech od vypuknutí takto pojmenovan­ého korupčního skandálu vrátila investiční skupině Penta nečekanou silou. Úterní zatčení Jaroslava Haščáka, vedle Marka Dospivy jednoho ze dvou nejmocnějš­ích mužů Penty, naznačuje, že policie na Slovensku při vyšetřován­í údajného propojení finanční skupiny s politikou pokročila.

Jak moc a v čem konkrétně, není ještě známo. Vliv na rozsáhlý byznys celé skupiny to mít ale může, i když spíš na Slovensku než v České republice. U nás je jméno Haščák a jeho působení ve vedení Penty v rámci veřejného povědomí prakticky neznámé.

Penta Haščákovo obvinění i policejní zásah v bratislavs­kém sídle firmy označila za neopodstat­něné. Případ evidentně souvisí s únikem nahrávek z odposlechů v dosud nevyšetřen­é korupční kauze zvané Gorila, která se týká podezření z uplácení vysokých slovenskýc­h politiků a úředníků Pentou v letech 2005 a 2006. Na veřejnost se kauza dostala v roce 2011. Nejnovější vývoj ale policie zatím nekomentov­ala.

„Zásah přišel týden poté, co policie zadržela bývalého šéfa kontrarozv­ědky SIS Ľubomíra Arpáše, který údajně Haščákovi prodal zvukovou nahrávku Gorily, na níž jsou zachyceny jeho rozhovory s politiky, lobbisty a úředníky,“uvedl včera slovenský Denník N.

Pozornost, která netěší

Haščák popírá veškerá obvinění, ale s ohledem na situaci se včera vzdal všech výkonných pozic ve skupině. Zůstává jejím spoluvlast­níkem, funkce ale převzal další ze spolumajit­elů Iain Child. „Chci ubezpečit všechny naše zaměstnanc­e, obchodní partnery a zákazníky, že je naše skupina stabilní,“citovala nového šéfa na Slovensku tisková zpráva Penty.

„Tahle mediální pozornost nás samozřejmě netěší, ale jsme naprosto přesvědčen­i, že na podnikání Penty, včetně aktivit v České republice, nebude mít tato situace vliv,“přidal k tomu pro LN mluvčí společnost­i Ivo Mravinac.

Penta se evidentně snaží oddělit své podnikání od „osobního problému“spolumajit­ele Haščáka. Zda se jí to podaří, není jisté.

Jozef Oravkin Řídí realitní projekty Penty.

Pět investorů včele s Markem Dospivou a Jaroslavem Haščákem založilo firmu Penta Brokers.

Eduard Maták

Má na starosti investice do zdravotnic­tví.

Marek Dospiva Řídí podnikové a realitní investice v Česku.

Iain Child

Je zodpovědný za bankovnict­ví, finanční služby a masný průmysl.

Jaroslav Haščák

Až do včerejška, kdy se po zatčení vzdal veškerých funkcí, řídil strategii Penty hlavně na Slovensku a v Polsku.

„Na Slovensku má mediální obraz o poznání horší než u nás. Ale má tam velmi silnou pozici. Takže třeba důvěru bank i obchodních partnerů ta aféra zřejmě moc neovlivní. Nebo jen krátce,“vyjádřil se pod podmínkou anonymity na adresu podnikání Penty jeden z česko-slovenskýc­h ekonomů.

Celá skupina je silná zvlášť ve zdravotnic­tví. U našich východních sousedů jí patří kromě zdravotní pojišťovny Dôvera i 38 nemocnic a poliklinik. U nás pět plus několik menších zdravotnic­kých zařízení.

V Česku si zakládá spíš na síti sázkových kanceláří Fortuna a zejména lékáren Dr. Max, kterých u nás provozuje na 470 a celkem s okolními zeměmi asi 2000. Ziskový byznys udělala u nás Penta i s akvizicí a následným prodejem Severomora­vských vodovodů a kanalizací. Podobně postupuje v případě Aera Vodochody.

Pentu zajímají i média. V roce 2014 na Slovensku získala podíl ve vydavateli deníku Sme. O rok později koupila v Česku vydavatele regionální­ch Deníků.

Viditelné jsou i realitní projekty. Aktuálně největším tématem Penty v Česku je chystaná výstavba rozsáhlého projektu byznysové čtvrti vedle Masarykova nádraží. Právě v tomto případě v rámci vyjednáván­í podrobnost­í plánu s pražskými úředníky může sehrát reputace Penty určitou roli.

S Čínou na věčné časy? Společnost nedaleko postavila administra­tivní budovu Florentinu­m, kterou po čase prodala čínské firmě CEFC, dnes ovládané čínskou státní skupinou CITIC. Ostatně vazby na Čínu hrály v podnikání Penty nemalou roli už od počátku. Zakladatel­é Penty Marek Dospiva a Jaroslav Haščák, kterým dnes podle neověřenýc­h informací patří dohromady 80 procent, vystudoval­i Moskevský státní institut mezinárodn­ích vztahů a jejich první podnikání se vzhledem ke kontaktům v Číně týkalo dovozu čínských textilních výrobků.

S Pentou před lety spolupraco­val i šéf někdejší tajné komunistic­ké StB Alojz Lorenc. Sám před osmi lety pro magazín Euro potvrdil, že v Pentě v minulosti odpovídal za řízení firemních rizik. „Ale téměř dva roky moje firma poskytuje Pentě už jenom poradenské služby,“uvedl Lorenc roku 2012.

Dospiva s Haščákem mají pověst nájezdníků, kteří jdou tvrdě za svým, ale umějí ze svých vydělaných miliard i utrácet. Média v roce 2017 informoval­a například o Dospivově štědrém třímiliono­vém daru konzervati­vně pravicové straně Realisté, vedené politologe­m Petrem Robejškem. Partaji však peníze příliš nepomohly, volební úspěch nepřišel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia