Lidové noviny

Maturanti do lavic v březnu. Díky testům

- ELIŠKA NOVÁ

Studenti posledních ročníků středních škol by se mohli vrátit do lavic 1. března. Vyplývá to z materiálu, který má dnes vládě předložit ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Návrat je však podmíněn pravidelný­m testováním studentů i zaměstnanc­ů škol každých 7–14 dní. K tomu by měla být použita některá z variant neinvazivn­ích testů, například ze slin. Ve hře je i možnost, že by si mládež mohla vzorky odebírat sama.

Návrh by se týkal zhruba 98 tisíc studentů a 30 tisíc zaměstnanc­ů. Testování by mělo vyjít na 80 až 180 milionů korun týdně.

Ze včerejší večerní schůzky politiků včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) vyplynulo, že návrat žáků do škol je priorita. Konkrétní termín ale nezazněl.

Pohodlnou metodu odběru ze slin, o kterou se zajímá vláda, nyní vyvíjejí čeští vědci z dceřiné firmy Univerzity Karlovy.

Tyčinka je to na první pohled nepříjemně dlouhá. Obzvlášť při pomyšlení, že by měla zajet hluboko do nosu. Odběr z nosohltanu, který odhalí, zda se člověk nakazil novým typem koronaviru, je sice velmi nepříjemný, ale také nejspolehl­ivější.

Čeští vědci nyní pracují na novém způsobu odběru, který by byl spolehlivý zrovna tak. Odpadlo by tak to, co je na testování na covid nejvíc odstrašují­cí, zejména pro děti. „Aktuálně pracujeme na validaci řešení odběru ze slin, které by mělo být pohodlné a bez problému by ho měly zvládnout i děti,“sdělil LN Otomar Sláma, ředitel Charles University Innovation­s Prague (CUIP). Ta je dceřinou společnost­í Univerzity Karlovy a jejím hlavním posláním je přenos vědeckých poznatků do reálného života. Loni v rámci CUIP vznikla rovněž společnost GeneSpecto­r, jejímž hlavním úkolem je práce na laboratorn­í diagnostic­e onemocnění covid-19.

Nový odběrový set sice zatím schválený není, možnost se s ním seznámit měl ale například už i epidemiolo­g a bývalý ministr zdravotnic­tví Roman Prymula. „Odběr je to poměrně přesný, výhodnější než klasické testy ze slin,“sdělil LN. To potvrzuje i Sláma. Podle něj by měl nový způsob odběru vykrývat většinu nedostatků dalších podobných řešení, které už jsou nyní na trhu k mání. „Zatím veškeré výsledky dopadly nadějně,“popisuje Sláma s tím, že jasno by mohlo být zhruba za dva týdny.

Ředitel CUIP také slibuje, že by mohlo jít o relativně levné řešení. Mělo by vyjít na méně peněz než současné produkty.

Jedná se ovšem o odběrový set, nikoli celý test. Vzorek ze slin tedy bude muset putovat ještě do laboratoře, kde se provede test metodou PCR. Tu má člověk zadarmo, pokud ho na test pošle lékař nebo hygiena. Jinak je nutné zaplatit v průměru okolo patnácti stovek. Podle včerejšího vyjádření premiéra Andreje Babiše by se v souvislost­i s návratem dětí do škol měly PCR testy hradit z veřejného pojištění.

Řešení, jak se vyhnout nepříjemné­mu odběru, vzniká čím dál tím více. Některé odběrové sety, které si vystačí se slinami, už na trhu jsou. Ústav molekulárn­í a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci vyvinul také kloktací set. I ten se pyšní větší spolehlivo­stí než například test antigenní. Antigenní

testy rovněž využívají odběr z nosohltanu, výsledek ovšem není tak přesný jako u PCR testu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček nedávno zmínil také žvýkačkový test, který by měl mít rovněž výhodu ve snadném odběru. Problemati­cká je v tuto chvíli však podle něj cena, která snad časem půjde dolů.

Různé možnosti nyní probírá i ministerst­vo zdravotnic­tví zejména s kolegy ze školství. A to právě kvůli použití pro maturanty a žáky devátých tříd. U nich je zájem vrátit je do školních lavic největší.

„Snažíme se nyní najít optimální možnost, která by dala šanci tomu, aby zejména na středních školách, kde bychom to rádi spojili s uvolněním maturitníc­h ročníků, byla možnost provádět testy ze slin. Jedná se ale o něco, co zatím není standardně používáno, takže o konkrétním způsobu a provedení testování žáků v současné chvíli jednáme s ministerst­vem školství,“uvedla mluvčí rezortu zdravotnic­tví Barbora Peterová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia