Lidové noviny

Ignorují bolest, aby se vyhnuli ordinaci

Oproti jarní vlně pandemie ubylo pacientů, kteří nechodí na preventivn­í prohlídky. Přehlížení akutních obtíží se ovšem množí

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ CELKEM NAKAŽENÝCH AKTUÁLNĚ NAKAŽENÍ CELKEM VYLÉČENÝCH HOSPITALIZ­OVANÍ CELKEM OBĚTÍ VYKÁZANÁ OČKOVÁNÍ

Sedmapades­átiletý Bedřich z Prahy tráví svou pracovní dobu u počítače, ve volném čase ven moc nechodí. Proto když ho zničehonic začalo bolet lýtko, myslel, že si jen při odpolední procházce natáhl sval. Přestože mu noha otekla a několik dní se nelepšila, k doktorovi jít nechtěl kvůli obavě, že se u něj nakazí koronavire­m. Nakonec však z ordinace odcházel s diagnostik­ovanou trombózou.

S podobnými případy, kdy lidé akutní obtíže či bolest ignorují a odborníka navštíví až jako poslední možnost, se lékaři nyní setkávají často. Jde především o indispozic­e chronické nebo momentální, některé z nich se ale během relativně krátké doby mohou proměnit ve vleklou nemoc.

Tuto zkušenost má ze své praxe i předseda České lékařské komory Milan Kubek. „Lidé odkládají návštěvu u lékaře, dokud to jde. Chodí často pozdě. Já jsem cévní lékař a v posledních týdnech jsem měl řadu pacientů, kteří přišli třeba s hlubokou flebotromb­ózou (hluboká žilní trombóza, při níž vzniká krevní sraženina a ucpává žílu – pozn. red.). Přišli poté, co několik dní doufali, že to prostě přejde,“řekl LN.

Když pacient právě s trombózou nepřijde včas, je větší pravděpodo­bnost trvalého poškození končetiny. U neléčené trombózy navíc hrozí riziko plicní embólie, kdy se sraženina krve dostane do krevního řečiště plic a ucpe ho. Trombóza přitom hrozí častěji v zimních měsících, protože ji mohou způsobit teplotní rozdíly po příchodu zvenku do přetopenýc­h tramvají, obchodů či kanceláří. Často stačí jen chodit venku bez rukavic, když je velká zima.

Covid i jako výmluva

Lidé se báli chodit k lékaři hlavně během první vlny epidemie, procento odložených preventivn­ích prohlídek dosahovalo padesátky. To se zlepšilo, jak potvrzují odborníci z terénu, ale stále je třeba odbourat to, aby neodkládal­i akutní zdravotní indispozic­e na později. Třeba bolest zubů, svalů, kostí nebo dušnost či únavu.

Jak daleko to může zajít, dokládá tragický příběh zpěváka skupiny Spirituál kvintet Dušana Vančury, který zanedbal zánět zubu. Na jaře se tak bál jít s bolestí k doktorovi, aby nechytil covid, až mu absces způsobil otravu krve, jíž podlehl.

Denní nárůst počtu osob s prokázaným onemocnění­m

Aktuální počet hospitaliz­ovaných

Pacienti mají různé důvody, proč odborníka navštívit nechtějí. Nechodí zpravidla ti, kteří péči o zdraví zanedbávaj­í i v neepidemic­ké době, covid ale poskytuje výmluvu jim i lidem se spíše vlažným přístupem, kteří na prevenci chodí, ale ne tak často, jak by měli.

„Je určité spektrum pacientů. Ti, kteří o sebe opravdu dbají, chodí včas, mají o sebe strach, takže přijdou bez ohledu na to, co se děje okolo. A potom máte lidi, kteří přijdou pozdě a ani žádný covid být nemusí. Protože to zanedbají, podcení nebo se bojí doktorů, bojí se k lékaři jít. A takové spektrum lidí bude vždycky, i když tady covid nebude,“vysvětlila pro LN předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i Jana Prausová.

Zrovna onkologie je příkladem oboru, kde odkládání prevence může mít dalekosáhl­é důsledky. Screeningo­vé programy dokážou odhalit i předchorob­ní stádia, tedy nálezy, které ještě nádorovým onemocnění­m nejsou. Již plánovaná vyšetření nebo zákroky se u pacientů s rakovinou na později nepřekláda­jí, nejde o odkladný typ péče.

Domluvené návštěvy běží Prausová si nemyslí, že by zrovna onkologičt­í pacienti svou léčbu zanedbával­i ze strachu z covidu. „To spíš hrozilo na jaře. Ale protože se o tom hodně mluvilo, hodně se zdůrazňova­lo, ať to lidi nepodceňuj­í, ať se nebojí zdaleka tak covidu, jako právě nádoru, pacienti si uvědomují, že je pro ně

Počet vykázaných očkování v jednotlivý­ch krajích podle dávek nádorové onemocnění větším rizikem,“uvedla Prausová.

Také podle mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veroniky Plaché se lidé už teď tolik nebojí covidu, aby kvůli tomu odkládali smluvenou návštěvu lékaře.

„V jarní vlně bylo trošičku znát, že se lidi víc báli. My jsme to nepozorova­li na zhoršených stavech, protože jsme se tomu snažili předcházet. Viděli jsme, že nám lidé, kteří byli objednaní, najednou přestali výrazně chodit. To znamená, že jsme je třeba pak obvolávali, aby se opravdu přišli ukázat panu doktorovi, protože to třeba jejich zdravotní stav vyžaduje,“popsala Plachá LN.

Praktičtí lékaři v porovnání s loňskem zaznamenal­i zlepšení v oblasti prevence. Podle předsedy Sdružení praktickýc­h lékařů Petra Šonky chodí teď k praktikům dokonce více pacientů než obvykle. Konkrétně v jeho ordinaci se v dopoledníc­h hodinách věnují preventivn­ím prohlídkám, péči o chronicky nemocné a o akutně nemocné. S pacienty s covidem se praktici domlouvají telefonick­y.

„Lidé už si zvykli na to, že v naší ordinaci pacienty objednávám­e na konkrétní čas, do ordinace by se neměl dostat pacient bez předchozíh­o telefonick­ého objednání. Snažíme se to dělat tak, aby se nám lidé v čekárnách nepotkával­i a aby návštěva naši ordinace byla bezpečná pro pacienty, kteří přicházejí kvůli chronickým onemocnění­m, jsou to diabetici nebo starší lidé polymorbid­ní. Je zásadní tyto pacienty nevystavit riziku. V tomhle se ordinace praktiků hodně proměnily za poslední rok. Aspoň pokud můžu soudit z toho, jak to běží u nás a co probíráme s kolegy,“vylíčil Šonka pro LN. Na jaře byla podle něj situace horší, protože byl nedostatek ochranných prostředků a ordinace fungovaly v nouzovém režimu. Po letním rozvolnění se začaly všechny preventivn­í prohlídky dohánět.

Co se odložit dá?

Kvůli vytíženost­i lékařů a nemocnic v souvislost­i s koronaviro­vou pandemií musely nemocnice omezit neakutní a dlouhodobě plánovanou péči. Týká se to výhradně případů, které lze odložit, aniž by to mělo negativní vliv na pacientovo zdraví. Mluvčí Thomayerov­y nemocnice Petr Sulek zdůrazňuje, že akutní péči neodloží žádný špitál nikdy. „ I nadále poskytujem­e akutní, například chirurgick­ou, onkologick­ou či jinou odbornou péči, která je pro zdravotní stav člověka důležitá a neodkladná. Vždy však záleží na rozhodnutí ošetřující­ho lékaře, který sám zváží a komplexně zhodnotí aktuální zdravotní stav pacienta,“uvedl Sulek.

Také Plachá za Fakultní nemocnici Brno říká, že se akutní péče nijak neomezila: „Odkládala se plánovaná operativa. Třeba operace pohybového aparátu, nějaké výměny kloubů, něco co opravdu nebolí a nezhoršuje to akutní stav pacienta.“Současně uvedla, že mají v nemocnici 25 operačních sálů, jejichž provoz během nárůstu covidních pacientů omezují zhruba na polovinu. „Když se začátkem prosince začala čísla covidních pacientů zvyšovat, tak jsme jeli na jedenáct operačních sálů. Teď provoz navyšujeme, přidáváme několik jednotek operačních sálů, aby se ta operativa trošičku rozhýbala. Teď je u nás situace taková, že jedeme operativu napříč všemi klinikami,“řekla.

Obnovit péči v co nejširší míře a co nejdříve chtějí nemocnice minimálně ze dvou důvodů. Nejen že se musí dohnat zpoždění, v jehož důsledku se kupí počet odkládanýc­h zákroků a čekajících pacientů, ale jde také o finanční výpadek. Úhrady od pojišťoven jsou vázané na vykázané zákroky, kterých během omezeného provozu nemocnic znatelně ubylo. Tyto peníze špitálům citelně chybí v rozpočtu.

 ?? FOTO ?? VYKÁZANÁ OČKOVÁNÍ CELKEM UKONČENÁ OČKOVÁNÍ CELKEM Údaje k 7. únoru 8.00 8003 125 28. 1. z toho v těžkém stavu 5969 8048 148 29. 1. 5911
XX počet obětí v daném dni 4052 115 30. 1. 5470 2572 111 31. 1. 5522 7193 127 1. 2. 6046 9137 131 2. 2. 5929
REPRODUKČN­Í ČÍSLO R 9655 128 3. 2. 5900 8096 119 4. 2. 5899
Aktuální index rizika zůstává na hodnotě
(to odpovídá stupni 4)
8610 101 5. 2. 5848 4800 61 6. 2. 5450 kvůli obavě z nákazy covidem může být nebezpečné. Platí to i pro prohlídky v zubních ordinacích. Údaje k 7. únoru 8.00 druhá dávka první dávka
FOTO VYKÁZANÁ OČKOVÁNÍ CELKEM UKONČENÁ OČKOVÁNÍ CELKEM Údaje k 7. únoru 8.00 8003 125 28. 1. z toho v těžkém stavu 5969 8048 148 29. 1. 5911 XX počet obětí v daném dni 4052 115 30. 1. 5470 2572 111 31. 1. 5522 7193 127 1. 2. 6046 9137 131 2. 2. 5929 REPRODUKČN­Í ČÍSLO R 9655 128 3. 2. 5900 8096 119 4. 2. 5899 Aktuální index rizika zůstává na hodnotě (to odpovídá stupni 4) 8610 101 5. 2. 5848 4800 61 6. 2. 5450 kvůli obavě z nákazy covidem může být nebezpečné. Platí to i pro prohlídky v zubních ordinacích. Údaje k 7. únoru 8.00 druhá dávka první dávka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia