Lidové noviny

Národ nemá rád nepříjemná fakta

- MICHAL BERNÁTH

Koncem prosince vlivem covidu chybělo ve Fakultní nemocnici Brno až šest set zdravotník­ů. „Vakcína teď umožnila velké části lidí chodit do práce. Z personální­ho hlediska proto věřím, že z nejhoršího jsme venku,“říká její ředitel Jaroslav Štěrba v rozhovoru pro LN.

LN Nejhorší situací si nemocnice procházely koncem prosince, chyběl hlavně personál. Teď je to o něco lepší, můžete si alespoň trochu odpočinout?

Odpočinout je hodně silné slovo pro naši stávající situaci. Určitě nám pomohlo, že máme naočkovano­u drtivou většinu zdravotník­ů, kteří být naočkovaní chtěli. To představuj­e určitý oddech, přece jen v těch nejhorších chvílích v prosinci nám vlivem covidu chybělo pět set až šest set zdravotník­ů. To je víc než deset procent našeho personálu, výpadek byl obrovský. Vakcína teď umožnila velké části lidí chodit do práce. Z personální­ho hlediska proto věřím, že z nejhoršího jsme venku.

LN Jak to vidíte s návratem odkladné péče, kterou momentálně vykonávat nemůžete?

Na to bude mít zásadní vliv případný pokles lidí na lůžkách intenzivní péče. To se zatím bohužel neděje. „JIPky“máme plné, takže na nich slouží i patřičný personál. Tím pádem máme na covidových „JIPkách“lidi, kteří by při návratu odkladné péče chyběli na operačních sálech. Ty nyní jedou na 55 až 60 procent své kapacity. Provoz jsme museli omezit i v dětské nemocnici, ale ne snad proto, že bychom měli tamní oddělení plná covidu. Museli jsme odtamtud přesouvat zdravotník­y na pomoc na covidové jednotky do Bohunic.

LN Právě počet hospitaliz­ovaných je podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného rozhodujíc­í pro návrat „normálního“provozu. Podle něj musí jejich počet klesnout pod tři tisíce. Je to vzdálený horizont?

Vidíme sice pokles v počtu nových případů, ale na „JIPkách“se to zatím neprojevuj­e. Lidé, kteří přijdou s nutností poskytnout jim intenzivní péči, na ní nestráví jen ten bezprostře­dní čas, kdy se dostanou z nejhoršího, potřebují ji i nadále. Pacient po těžkém zápalu plic ji vyžaduje mnoho týdnů. Pokles hospitaliz­ovaných je určitě pozitivní trend, ale na oddělení intenzivní péče se to propíše až se zpožděním. Proto v horizontu dvou až tří týdnů nevidím možnost otevřít více operačních sálů, protože nemáme dost personálu.

LN Z jakých důvodů?

Nedostatek kvalifikov­aného personálu, především pro intenzivní péči, jsme měli již před covidem, a teď se to jen prohloubil­o. Souvisí to také se školstvím. Lidé se intenzivně vzdělávají například v rekreologi­i, spoustě zajímavých teoretický­ch oborů, v brněnském sesterském „doškolovák­u“, který se oficiálně nazývá Národní centrum ošetřovate­lství a nelékařský­ch zdravotnic­kých oborů (NCONZO), vzdělávají raději piercery a tatéry, než aby vzdělávali lidi pro intenzivní péči. No ale když je třeba operovat, tak nevím, kdo si zvolí raději nějakého „teoretické­ho chirurga“než opravdovéh­o operatéra, ale v mediích mají tito různí teoretici daleko větší prostor.

LN Jak si to vysvětluje­te?

Ještě dřív, než propukla koronaviro­vá epidemie, jsme páchali řadu hloupostí ve státě i v medicíně. Mezi ně patří i vzdělávání lidí v těchto podivných disciplíná­ch. Na lidi, kteří měli potřebu mít třeba tetování nebo piercing, se navázal určitý byznys i ve vzdělávání. Proto má NCONZO v popisu práce vzdělávat i tyto, z mého dnešního pohledu, nesmysly.

LN I téměř po roce epidemie?

Samozřejmě, mají to stále v popisu práce. Teď je ten proces nicméně zastavený. Uvádím to ale jen proto, abych poukázal na pokřivenos­t systému, do kterého jsme se dostali. Koronaviro­vá epidemie i „infodemie“má alespoň to pozitivum, že lze na tyto věci poukázat.

LN FN Brno je v covidovém režimu prakticky rok. Jak se to na špitále podepíše?

Dlouhodobé dopady teprve uvidíme. Negativní dopady ale můžeme vidět už teď, lidé jsou unavení, naštvaní a otrávení. Zdravotníc­i jedou tak dlouho na plný plyn, ale přitom řada jejich kamarádů či spolužáků, kteří se rozhodli živit něčím jiným mimo zdravotnic­tví, jsou doma na „onlajnu“a home office. Někteří z nich se trochu vezou jako černí pasažéři, zatímco zdravotníc­i pracují do úmoru. Snažím se ale vidět i pozitiva. Stát si očividně uvědomil, jak důležité zdravotnic­tví je a že je třeba ho nějak financovat. Potřebujem­e jasnou a regionálně proporčně rozvrženou páteřní síť s jasnou rezervní kapacitou, abychom nemuseli běžet podle ekonomický­ch pouček úplně na doraz, jak jsme to viděli třeba v některých oblastech v Americe.

LN Vy sám se setkáváte s reakcemi, kdy by lidé tvrdili, že si zdravotníc­i pořád jen stěžují?

Víte, já do práce přicházím před půl sedmou a jen občas se mi povede po příchodů domů stihnout večerní zprávy. Lidí mimo nemocnici proto moc nepotkávám. Občas si telefonuji s kamarády, ale nemám Twitter ani Facebook, proto asi takový typ reakcí příliš nezachytáv­ám.

LN Přijde vám při kontaktu s přáteli, že existuje informační bariéra o tom, jak to v nemocnicíc­h teď skutečně vypadá?

Něco takového samozřejmě existuje, podílí se na tom i zákaz návštěv v nemocnicíc­h. Stačí se podívat na negativní reakci, jakou vzbudilo zveřejnění fotografií z jednotek covidové intenzivní péče, kde některé z nich byly velmi intimní. Národ si nepřeje být konfrontov­án s nepříjemný­mi fakty, je v lidské přirozenos­ti takové informace vytěsňovat.

LN Narážím na názory lidí, kteří byli v nemocnici z „necovidový­ch“důvodů a nemocnice jim prý nepřišla plná, jak píší média. Co byste jim vzkázal?

Přijďte a zkuste s námi strávit déle než těch pět minut na chodbě. Přijďte se podívat na jednotky intenzivní péče. Navštivte naší starou zástavbu v Bohunicích, infekční kliniku, plicní kliniku, gerontolog­ickou kliniku, rehabilita­ci a další jednotky, které se musely změnit v covidová oddělení. Přijďte si povídat s lidmi, kteří se o nemocné starali a bohužel příliš často boj s covidem i prohrávali.

LN Jak hodnotíte přínos armády a dalších složek státu?

Armáda, hasiči nebo policisté nám ohromně pomohli především vědomím, že v tom zdravotníc­i nejsou sami. Jejich praktický přínos pro zvládnutí epidemie byl ale alespoň u nás v nemocnici spíše v hodnotách promile. Mnohem větší roli sehrála psychická pomoc. Na pár týdnů tam nastoupilo pár mladých chlapů, kteří sestrám pomohli stěhovat více než stokilové pacienty. Za to jim patří obrovské díky. Myslím, že je dobře, že se nám na pozici sester objevují muži, působí i na pozici vrchních sester. Genderová rovnováha se v tomto směru začíná vyrovnávat.

LN S organizací očkovacího centra vám pomohli i matematici a „modeláři“z Vysokého učení technickéh­o v Brně. Položila výpomoc základy pro budoucí mezioborov­ou spolupráci?

Pevně věřím, že ano. Nechci používat termín „poučení z krizového vývoje“, to mi působí do dnešního dne ujímání, ale společnost se z epidemie skutečně poučila. Přišla na hodnotu pospolitos­ti. Epidemie jako tato může přijít kdykoliv a my na to musíme umět společně reagovat.

LN Nemáte obavu, že lidé zanevřou na různé screeningo­vé a preventivn­í programy, když se jim teď moc nechce do nemocnic chodit?

U části lidí k tomu skutečně dojít může. Jako dětský onkolog mohu říct, že já a kolegové se snažíme, aby k tomu nedošlo. V těchto dnech jsem dopisoval text do společného manifestu řady onkologů, jež směřoval právě k připomínán­í, aby lidé na prevenci nezapomína­li. Ani bláznivá covidová doba nás nesmí zaslepit. Promoříme se, proočkujem­e se a budeme mít od covidu pokoj. Rakovina tu ale zůstane, proto je prevence důležitá.

LN Následky covidu ale také budeme sklízet ještě dlouho. Páchá v těle řadu problémů i měsíce po vyléčení. Jak dlouho po konci epidemie myslíte, že se ještě budete o postcovidn­í pacienty starat?

To by ode mne byla jen spekulace. Viděl jsem ale řadu CT vyšetření a rentgenů lidí s covidovou pneumonií a vím, jak dlouho probíhá hojení takových nálezů u onkologick­ých pacientů. Proto mohu teoretizov­at, že se s následky lidé boudou potýkat měsíce, někteří roky. Část z nich bude potřebovat rehabilita­ce nebo pobyty v lázních. V polovině minulého století byly běžné tuberkulóz­ní léčebny, které po proočkován­í zmizely. Proto je možné, že budeme potřebovat jakési covidové léčebny a zařízení pro rehabilita­ci plic. Věřím, že stejně jako jsme zvládli tuberkulóz­u a chřipku, přejdeme i covid. Příroda je úžasná a lidský mozek ještě úžasnější. Proto zůstávám optimistou.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Zůstávám optimistou. Věřím, že stejně jako jsme zvládli tuberkulóz­u a chřipku, přejdeme i covid. Příroda je úžasná a lidský mozek ještě úžasnější, říká Jaroslav Štěrba.
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Zůstávám optimistou. Věřím, že stejně jako jsme zvládli tuberkulóz­u a chřipku, přejdeme i covid. Příroda je úžasná a lidský mozek ještě úžasnější, říká Jaroslav Štěrba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia