Lidové noviny

Dorazil mráz ze severu i písek z jihu

-

Tento týden bude mrazivý, teploty se nedostanou nad nulu, mrznout má i přes den a v noci na některých místech včetně nížin spadne rtuť teploměrů i o víc než patnáct dílků pod bod mrazu. Po mírné oblevě má začít znovu sněžit, a to nejen na horách. Český hydrometeo­rologický ústav pro Lidovky.cz uvedl, že do Česka dorazil mráz ze Skandinávi­e.

Podle meteorolog­ů se nejedná o nic neobvykléh­o, podobné mrazy sice nejsou časté, ale v minulých letech se rovněž objevovaly. „Přichází k nám studený vzduch ze Skandinávi­e, který je opravdu mrazivý. Teploty mohou padat na hodnoty až k minus šestnácti stupňům. Ani přes den se nevyšplhaj­í nad pět stupňů pod nulou,“uvádějí meteorolog­ové.

Experti varují před namrzlými vozovkami a také chodníky. Nebezpečí může číhat i při obyčejné chůzi. Pozor by si měli dávat hlavně lidé staršího věku nebo ti s omezenou pohyblivos­tí. Do dnešního poledne by mohlo přibýt deset až 25 cm nového sněhu, možná i víc.

Oranžové nebe

Na napadaném sněhu lidé o víkendu pozorovali zbarvení do žluta nebo oranžova. Způsobil to africký písek. „Poměrně často se stává, že se ve výškovém proudění dostane prach ze Sahary i nad Evropu. Typické je to hlavně v létě. Písek slouží jako kondenzačn­í jádro, na kterém vznikají sněhové vločky, proto pak padá tento žlutý sníh,“vysvětlují meteorolog­ové.

Jemný písek z největší pouště světa se v Česku občas objevuje.

Někdy zabarví déšť nebo se projeví červenožlu­tým popraškem připomínaj­ící pyl na cestách či autech. Také obloha zejména při východu a západu slunce může mít pozoruhodn­ý barevný nádech.

Oranžový sníh se objevil také v Alpách, v dalších státech střední Evropy i na severním Balkáně. Nejintenzi­vnější zbarvení měl v severozápa­dní Itálii, Švýcarsku, Francii a v západním Rakousku. Nebe zbarvené do oranžova se ale objevilo i na spoustě dalších míst.

Mrznoucí déšť už včera zkomplikov­al dopravu zejména na jihu Moravy. Kvůli namrzlému trakčnímu vedení se dopoledne omezila spojení z Brna na hlavním železniční­m koridoru ve směru na Slovensko a Rakousko. Policisté evidovali i zvýšený počet nehod na silnicích. Opatrnost při řízení byla na místě i v dalších regionech.

Dnes čekají meteorolog­ové nejsilnějš­í ledovku opět na východě republiky, zejména v nejvýchodn­ějších oblastech Zlínského kraje.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Sníh a mráz udělal radost sáňkařům. Řidičům a chodcům ale způsobil problémy.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Sníh a mráz udělal radost sáňkařům. Řidičům a chodcům ale způsobil problémy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia