Lidové noviny

Po záplavách se pohřešují lidé

-

Na severu Indie se včera odlomil kus himálajské­ho ledovce a zřítil se do místní přehrady, což způsobilo záplavy. Do uzávěrky LN bylo jasné, že přinejmenš­ím sedm lidí zemřelo a dalších sto dvacet pět osob se pohřešuje. Agentura AP hovořila nejméně o devíti mrtvých a sto čtyřiceti pohřešovan­ých. Povodeň zřejmě zničila jednu vodní elektrárnu a druhou poškodila. Úřady nařídily evakuaci vesnic v okolí řeky Alaknanda. Vláda na místo vyslala pomoc a záchranáře.

Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukazovaly množství vody, která se valí oblastí a devastuje ji. Zveřejněno bylo také video, na němž je vidět, jak proud vody strhává přehradu. Podle agentury AP povodeň zničila vodní elektrárnu Rišiganga a vodní elektrárnu Dhauligang­a poškodila. Velký počet pohřešovan­ých tvoří právě pracovníci Rišigangy. Záplavy poškodily i zatím neupřesněn­ý počet domů. Údaje o neštěstí se však v různých médiích od začátku místy lišily. Reuters původně psal, že úřady měly obavy ze smrti až 150 lidí. AP psala s odvoláním na své zdroje o 140 pohřešovan­ých v obou vodních elektrárná­ch.

U elektrárny Dhauligang­a se nachází tunel, ve kterém zůstalo uvězněných nejméně 16 lidí, uvedla AP s odvoláním na mluvčího místní policie. Reuters později bez podrobnějš­ích detailů uvedl, že dvanáct lidí z jednoho tunelu se povedlo zachránit a další uvázlé v jiném tunelu se záchranáři snaží vyprostit.

Smrtící lavina

Na řece Alaknanda a jejích přítocích se nachází řada přehrad a vodních elektráren. Úřady včera vypustily vodu ze dvou přehrad, aby zabránily záplavám ve městech níže po proudu řeky. „Přišlo to velmi rychle, nebyl čas nikoho varovat. Měl jsem pocit, že svět byl smeten,“řekl agentuře Reuters jeden z obyvatel vesnice Raini, jenž popsal, že se údolím valila lavina prachu, kamení a vody. Místní obyvatelé se podle něj obávají, že zemřeli pracovníci elektrárny a také vesničané, kteří kolem řeky hledali dřevo nebo pásli dobytek. „Vůbec netušíme, kolik lidí je pohřešován­o,“dodal.

Indický premiér Nárendra Módí sdělil, že situaci průběžně sleduje. „Indie stojí při Uttarákhan­du a národ se modlí za bezpečnost všech, kdo tam jsou,“napsal na Twitteru. Ministr vnitra Amit Šáh uvedl, že na místo míří letecky záchranáři, aby pomohli místním úřadům se záchranným­i pracemi. Armáda do oblasti vyslala vojáky.

Bleskové záplavy a sesuvy půdy jsou ve státě Uttarákhan­d poměrně časté. V roce 2013 zapříčinil­y silné deště ničivé povodně, které zabily skoro šest tisíc lidí. Média tehdy neštěstí označovala za „himalájské tsunami“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia