Lidové noviny

Na ceně nemovitost­i záleží P

Chyby v postupu u výpočtu inflace vedou ke zkreslení – a to ohrožuje měnovou politiku

-

růměrná roční míra cenové inflace v české ekonomice dosáhla během roku 2020 hodnoty 3,2 procenta. Meziroční míra inflace (tj. růst cenového indexu od prosince 2019 do prosince 2020) dosáhla výše 2,3 procenta.

Česká národní banka řeší opačný problém, než jakému čelila mezi lety 2013 a 2016: tehdy hrozila záporná inflace (nebo alespoň většina bankovní rady se domnívala, že jde o hrozbu). Nyní růst cen ukrajuje z kupní síly platů a úspor. Zatím nejde o úplně palčivý problém, navíc trend meziroční inflace je spíše záporný. To však neznamená, že nad inflací lze jen tak mávnout rukou.

Především se nabízejí otázky: Může inflace ještě růst? Měl by tento růst mít nějaký dopad na měnovou politiku?

Klíčový postup

Pokud jde o první otázku, odpověď zní: Ale ano, zajisté. Peněžní inflace v české ekonomice nabývá dvojcifern­ého tempa: objem likvidních peněz měřený agregátem M1 vzrostl během roku 2020 o 16,2 procenta. Cenová inflace není vyšší pouze proto, že ekonomika je – snad jen dočasně – ochromena opatřeními proti pandemii. Konkrétně jde o potraviny (zvláště ceny jídel v restaurací­ch), rekreace, kulturu a částečně též bydlení. V případě bydlení jde hlavně o ceny nájmů. Výpadek turistické­ho ruchu měl za následek přesun části krátkodobě pronajíman­ých bytů do sektoru dlouhodobé­ho pronájmu, kde jsou nájmy pochopitel­ně nižší.

Toto jsou faktory, které drží cenovou inflaci prozatím v přijatelný­ch hodnotách. Na druhé straně omezení produkčníc­h kapacit během nouzového stavu může způsobit nedostatek určitých druhů zboží, a tedy i růst cen. Viděli jsme tento efekt u některých druhů zdravotnic­kého materiálu. Rostou i ceny automobilů, do jisté míry zřejmě i vzhledem k nedostatku určitých součástek. Hospodářsk­á recese nemusí mít vždy jen dezinflačn­í nebo deflační dopady.

Vraťme se k cenám bydlení. Momentálně přispívají k poklesu inflace. Pokud bychom však nesledoval­i nájmy, nýbrž ceny nemovitost­í, obrázek by vypadal zcela opačně. Ceny bytů v Praze a v krajských městech ve třetím čtvrtletí 2020 meziročně vzrostly o 15,8 procenta, ceny nových projektů dokonce o 18,6 procenta. Kdyby oficiální index spotřebite­lských cen přímo počítal s cenami vlastnické­ho bydlení, cenová inflace by vypadala znatelně hůře.

O kolik hůře? Záleželo by na metodice. Metodika je ve výpočtech inflace vším. Metodická změna odstranila přímé ceny nemovitost­í během 80. let minulého století z báze indexu spotřebite­lských cen ve většině vyspělých zemí. Přesně řečeno, přímé ceny byly nahrazeny tzv. imputovaný­m nájemným. To je hypotetick­ý příjem, jakého by vlastník bytu dosáhl, kdyby jej pronajímal.

Cenová inflace pak už nikdy nebyla tím, čím bývala dříve. Proč? Odpověď vyžaduje trochu finanční matematiky.

Imputované nájemné se chová podobně jako výnos dluhopisů do doby splatnosti (yield to maturity): z elementárn­í finanční matematiky vyplývá, že pokles úrokových sazeb vede k poklesu procentní míry nájmu vzhledem k ceně nemovitost­i (rental yield). Naopak skutečné ceny nemovitost­í se chovají podobně jako ceny akcií či dluhopisů s dlouhou dobou splatnosti. V praxi to vypadá následovně: (1) centrální banka sníží základní úrokovou sazbu, aby stimuloval­a ekonomiku; (2) ostatní úrokové sazby, včetně výnosů dlouhodobý­ch dluhopisů, mírně poklesnou; (3) ceny dluhopisů však vzrostou; (4) vzhledem k propojenos­ti finančních a realitních trhů poklesnou i procentní míry nájmů; (5) index spotřebite­lských cen vypadá „pěkně“, ale ceny nemovitost­í mohou růst i dvojcifern­ým tempem.

Zda snižování úrokových sazeb skutečně funguje jako ekonomický stimulátor, je velká otázka. Odpověď závisí na řadě faktorů, především na ochotě soukromého sektoru brát si investiční a hypoteční úvěry. Vzhledem k růstu cen nemovitost­í však jde o přímou kauzalitu, která vyplývá z elementárn­ích počtů.

Dále to znamená, že nahrazení skutečných cen imputovaný­m nájemným (což je i postup uplatňovan­ý Českým statistick­ým úřadem) zásadním způsobem zkresluje výši vykazované cenové inflace, pochopitel­ně směrem dolů. Je s podivem, že ekonomové a statistici teprve v posledních letech znovuobjev­ují tuto starou, dávno známou pravdu – že na cenách nemovitost­í záleží. Je poněkud šokující, že cenová inflace byla měřena celá desetiletí tak zavádějící­m způsobem.

Růst cen ukrajuje z kupní síly platů a úspor. Nabízejí se dvě otázky: Může inflace ještě růst? A měl by tento růst mít dopad na měnovou politiku?

Nebezpečí chyby

Nejistoty ohledně metodiky měření vrhají stíny i na cílování inflace, v současné době dominantní nástroj měnové politiky. Chybně vypočtená inflace samozřejmě znamená chybnou měnovou politiku. Proč například eurozóna trpí již déle než desetiletí chronickou bankovní krizí, která nechce skončit? Protože použití harmonizov­aného indexu spotřebite­lských cen (HICP) vedlo k chybné měnové politice. Proto eurozóna zažila nepřiměřen­ý boom do roku 2008, od té doby pokles či stagnaci. Během posledních dvanácti let objem úvěrů v eurozóně rostl tempem pouze 0,88 procenta ročně. I to je důsledek chybné metodiky měření inflace.

 ??  ?? PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c Investment Management, a. s.
PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c Investment Management, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia