Lidové noviny

Jak jsme si to s covidem zavařili

Virus se mění pomalu, ale my mu pomáháme

- Marek Hudema

Nové mutace koronaviru způsobujíc­ího nemoc covid-19 jsou tady. Například anglická s poetickou přezdívkou Brigita je zřejmě o desítky procent nakažlivěj­ší, než její „místní“bratránci. Jihoafrick­á je asi také nakažlivěj­ší a navíc se jí mohou nakazit i lidé, kteří nedávno prodělali covid způsobený jinými variantami viru. A aby toho nebylo málo, na jihoafrick­ou variantu tak dobře nemusí fungovat některé vakcíny, například ta od firmy Moderna. A další nepříjemné varianty viru mohou ještě vzniknout. Pokud by k tomu došlo, rychlý „únik“z pandemie – nejprve dočasně prostředni­ctvím omezených opatření zabraňujíc­ím přenosu viru a pak definitivn­í za pomoci očkování – se tak může stát iluzí.

Jak je to ale možné, když na jaře, kdy se pandemie nového koronaviru rozbíhala, vědci tvrdili, že nový druh koronaviru je docela stabilní a moc nemutuje? Viru jsme to usnadnili my, lidé, protože jsme dostatečně nebránil jeho šíření v populaci. Nový koronaviru­s má v sobě enzym, který do jisté míry kontroluje a opravuje chybnou replikaci, tedy množení viru. Oproti chřipce, která je téměř každou sezónu jiná, ale také mnohonásob­ně méně smrtelná než koronaviru­s, je tak velmi stabilní. Ale to neznamená, že se nemění vůbec. Jen potřebuje delší čas nebo více hostitelů. To druhé jsme mu bohatě nabídli. V mnoha zemích se epidemie rozjela ve velkém, virus získal šanci najít spousty vhodných hostitelů, a tak vyprodukov­al spoustu variant. Přirozený selekční tlak pochopitel­ně vede k tomu, že výhodu mají ty varianty, které se více šíří. Například tím, že jsou infekčnějš­í. Nebo tím, že se dokáží rozšířit do teritorií, kam jeho jiné typy nemohou. Například napadnout i člověka, který má proti němu po prodělané infekci „normálním“koronavire­m stále protilátky či buněčnou imunitu. Nebo ještě lépe tím, že dokáže obejít i násobně větší imunitu vybuzenou očkováním proti covidu-19. Mimochodem, právě takových mutací se nyní obává Izrael, kde na tuto možnost nedávno upozornila ve své zprávě izraelská tajná služba, která je také zapojena do boje proti infekci. Přitom nejde jen o možnost zatažení takové mutace ze zahraničí. Může vzniknout i izraelská domácí varianta. V Izraeli se hromadně proti covidu-19 očkuje, ale tempo vakcinace klesá. Zároveň je tam hodně nakažených. Vzniká nebezpečná kombinace „líhniště“mutací a zároveň selekčního tlaku spousty očkovaných lidí na vývoj odnože viru necitlivéh­o proti vakcíně.

Co s tím? Ukazuje to, že vakcinace skupiny těch „nejzranite­lnějších“nám sice pomůže, ale není všespásná, že se nevyplatí s očkování zbytku obyvatel otálet a že přes to, že za pár měsíců mohou být naočkovaní téměř všichni, musíme bránit šíření nákazy. Pokud totiž naočkujeme „nejzranite­lnější“, ale zároveň necháme virus řádit ve zbytku populace, vytváříme prostředí pro vznik viru odolávajíc­ího stávajícím vakcínám. Navíc i malý zlomek vážně nemocných z jinak „zdravé“a „neohrožené“populace zasažené ovšem masivně infekcí by stačil dostat nemocnice na hranu kolapsu a tím mimochodem zpomalit i očkování. Musíme tedy očkovat co nejrychlej­i, nepolevit a bránit šíření viru. Jinak hrozí, že budeme muset čekat na nové vakcíny proti novým variantám viru a epidemie se nezbavíme ani letos, ani napřesrok.

Vakcinace „nejzranite­lnějších“nám pomůže, ale není všespásná. Musíme očkovat co nejrychlej­i, nepolevit a bránit šíření viru. Jinak hrozí, že budeme muset čekat na nové vakcíny a epidemie se nezbavíme ani letos, ani napřesrok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia