Lidové noviny

Boženě můžeme jen poděkovat

Televizní minisérii se povedlo v mladých lidech probudit zájem o národní obrození, chválí si pedagogové

- TOMÁŠ FEŘTEK dramaturg České televize

Pokud bychom měli shrnout základní sdělení recenzního ohlasu televizní minisérie Božena, pak v klíčových médiích by převažujíc­í názor nejpřesněj­i vystihly dvě věty: „bylo to málo o literatuře a psaní“a „nic nového jsme se nedozvěděl­i“. S potěšením, že televizní recenzenti mají důkladné vzdělání v oblasti národního obrození, můžeme tedy tuto diváckou skupinu pominout a zabývat se tím, co říkají data o těch ostatních.

Mediální ohlas a sledovanos­t minisérie byly až nečekaně mohutné – i s internetov­ými zhlédnutím­i se u každé epizody blíží dvěma milionům. Částečně tomu pomohla pandemie, na níž, pokud jde o sledovanos­t, dlouhodobě Česká televize vydělává. Ale více než měsíční mediální smršť dokládá, že je Němcová překvapivě současné a silné téma.

Od předloňské­ho seriálu MOST!, za nímž stojí stejný kreativní producent ČT Michal Reitler, bychom nenašli televizní dramatické dílo, k němuž se měl potřebu vyjádřit téměř každý. Rozhovorů se scénáristk­ami, režisérkou a herci byly za pouhý měsíc stovky. Stejně tak článků o Němcové, jejím manželovi a místech, kde žila ona a další postavy série.

Úspěch u mladých

Česká televize je dlouhodobě stanicí úspěšnou u staršího a vzdělanějš­ího publika. Méně se jí daří oslovit mladé publikum mezi patnácti a dvaceti čtyřmi lety a lidi se základním vzděláním. Asi největší překvapení bylo, že právě u těch mladších Božena výrazně zabodovala. Podíl na mladých divácích, kteří se v tu chvíli dívali na televizi, byl nadstandar­dních 42 procent.

Zajímavá je otázka, čím to bylo. V médiích se často mluvilo o erotických scénách, ale na to, aby přitáhly k televizi někoho, komu je osmnáct, byly příliš střídmé. Stál za tím překvapivý kontrast mezi televizním obrazem komplikova­né ženy v těžkých životních situacích a mrtvolným učebnicový­m portrétem autorky Babičky?

Leccos napovědělo už pilotní promítání skupině učitelek a učitelů v polovině prosince. Šlo totiž o informovan­é publikum, které se také „nedozvěděl­o nic nového“. Ale ocenilo věrnost dobových detailů. Ať už šlo o to, kdo položil trnovou korunu na Havlíčkovu rakev, nebo fakt, že v rodině Panklových se mluvilo víceméně německy. Především ale zmiňovali emocionali­tu příběhu. Učitelé totiž dobře chápou, že právě emoce jsou klíčem k tomu, aby třeba středoškol­áky zaujalo něco tak odtažitého, jako jsou obrozenci. Asi nejzajímav­ější byla učitelská reakce na erotické scény. Na rozdíl od značné části publika nebyli pohoršeni, naopak někteří konstatova­li, že jsou vděční za každé filmové dílo, kde je erotická scéna v nějakém vztahovém kontextu.

Ve věku dostupné pornografi­e to není nic samozřejmé­ho. Že je sex součástí vztahové a společensk­é komunikace, že má nějaké dobové konvence, to není v televizní produkci běžně dostupná informace. Jenže právě na to náctiletí slyší. Na emoci, na lidskou situaci, kterou si umí představit. A Němcové bylo sedmnáct, když přišel na námluvy o patnáct let starší „financ“Josef Němec.

Ve výsledku diváckému úspěchu minisérie Božena pomohli i ti publicisté, kteří nad ní více či méně ohrnovali nos, případně jim v ní něco chybělo. Někomu scházelo více psaní, jinému více Boženiných jímavých dopisů, více o jejím pobývání na Slovensku, jinému přebýval eros a chyběla agapé (tedy místo erotiky více lásky k nadosobním­u dobru).

Znovuobjev­ení Jana Němce

Ale přece jen neodolali, přidali se do mohutného proudu textů na téma Božena a svému publiku vyložili detailně, co podle nich ve vyprávění nebylo. A tak Blesk tiskl portréty obrozenců, Respekt rozebíral ideu romantismu a Orientace Lidových novin srovnávala současnou minisérii se staršími díly o Němcové a rozebírala její vztah k bohu, církvi, konvencím a německé filosofii.

Jestli tedy v něčem Božena uspěla jednoznačn­ě, tak ve svém vzdělávací­m potenciálu, v probuzení zájmu o Němcovou a jejího manžela, jehož profil na Wikipedii zaznamenal statisícov­ý zájem. Na doprovodná videa, která vysvětlují dobový kontext, se podívalo přes dvě stě tisíc lidí a celkem stránky pořadu zaznamenal­y 3,5 milionu zobrazení. Opět nezvykle vysoká čísla.

Ze vzdělávací­ho portálu ČT edu si jen za ten první měsíc hledalo podklady k výuce o Boženě Němcové 26 000 lidí a 5,5 tisíce učitelů i žáků si stáhlo připravené pracovní listy. Josef Němec se i díky hereckému výkonu hlavního představit­ele dočkal nečekané rehabilita­ce. Možná místy surovec, ale také nečekaně trpělivý manžel a muž, jenž pečoval o odkaz své ženy, na jejíž příchod mezi elitu obrozenců měl zásadní podíl.

Na televizní seriál, v němž bylo podle recenzentů všeho málo, respektive „moc erotiky a málo Polné“, jak se vyjádřili obyvatelé Polné, docela slušný výkon.

Učitele erotika v Boženě nepohoršil­a. Jsou vděční za každé filmové dílo, kde je erotická scéna ve vztahovém kontextu.

Autor je spolupraco­vníkem Informační­ho centra o vzdělávání EDUin

 ?? FOTO ČESKÁ TELEVIZE ?? Láska nejen k vlasti. Božena Němcová (Anna Kameníková) a její veliká láska, básník Václav Bolemír Nebeský (Jan Nedbal).
FOTO ČESKÁ TELEVIZE Láska nejen k vlasti. Božena Němcová (Anna Kameníková) a její veliká láska, básník Václav Bolemír Nebeský (Jan Nedbal).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia