Lidové noviny

PPP pro dálnice potřebujem­e

-

k výhodnosti projektu. Protože se jedná o důležitý projekt národního významu, pojďme se podívat, jak kritické názory obstojí.

Financován­í – nejčastějš­í a neustále opakovaný argument poukazuje na fakt, že stát si dokáže půjčit finanční prostředky levněji, proto je pro něj přece výhodnější si na stavbu půjčit a vystavět jej. Pravdivá je pouze první půlka: půjčit si stát dokáže opravdu levněji, ale náklad na financován­í je pouhá část celkových nákladů. Největší podíl nákladů infrastruk­turního projektu představuj­í vedle jeho investiční­ch nákladů hlavně náklady na údržbu a generální opravy.

Za 25 let je to velká částka – a ruku na srdce, kdo z nás ví, jak dlouho si která stavba udrží svoji kvalitu a kdy bude muset projít rekonstruk­cí? Dnes žádný soudný ekonom není schopen odpovědně prohlásit, zda stát vyjde výhodněji, když si sám půjčí a postaví, protože informace, kolik nás ve skutečnost­i stojí jednotlivé dálnice po dobu 20 až 30 let, prostě neexistuje. Výhodnost PPP proto hledejme jinde.

Odpovědnos­t za kvalitu – zcela nespornou výhodou je dlouhodobá odpovědnos­t za funkčnost a kvalitu, kterou nese po celou dobu trvání projektu, tedy 20 až 30 let, jeden subjekt, tzv. koncesioná­ř. Ten se nemůže na nikoho vymlouvat, neboť on ručí za to, že dálnice je otevřená, bezpečná a sjízdná.

Jasná odpovědnos­t

Chyba v projektu, chyba stavby, špatná údržba, skryté defekty – vše je jeho problém a tato rizika si musí ohlídat. Nejdříve problém vyřeší, aby uživatelé nic nepoznali, k tomu je motivován platbami od státu – není služba, není platba. Má jediné jisté: pokud dodrží své závazky, každý rok dostane od státu zaplaceno. A hrozí mu penalizace v případě neplnění smlouvy. Koncesioná­ř si dobře rozmyslí, kdy uzavře dálnici, aby položil nový povrch. Čím delší uzavírka, tím méně peněz.

Pro ukázku, první pilotní PPP dálnice na Slovensku, 52kilometr­ový úsek rychlostní silnice R1, je v úspěšném provozu již od roku 2012 – a dodnes platí za nejlepší slovenskou silnici.

Konec salámování – některé reakce dnes zcela nelogicky volají po zrušení PPP a rozsekání 32km úseku na menší, 5–10km úseky a výstavbu českou specialito­u, tzv. salámovou metodou. Vůbec nejdražší metodou výstavby liniových staveb. Co krátký úsek, to jiný projektant, jiná stavební firma, jiná typová řešení mostů a tunelů. Právě spojení menších úseků do většího projektu dává zhotovitel­ům možnost optimaliza­ce a úspor, které zastřeší jeden projektant. Projekt D4 vyžaduje využití digitálníc­h technologi­í, tzv. BIM, v rozsahu, jaký nebyl zatím využit, proto můžeme očekávat kvalitativ­ní skok. Vznikne digitální model včetně informací pro kvalitní správu a údržbu. V této zemi věc zatím nevídaná.

Tentokrát palec nahoru pro ministerst­vo dopravy – odborná veřejnost hodnotí velmi pozitivně způsob přípravy i výsledný tendr, tým ministerst­va připravil projekt podle mezinárodn­í praxe a smluv. Není mým cílem podporovat vítězného uchazeče, ale je namístě konstatova­t, že se jedná o mezinárodn­í konsorcium, jehož členové mají bohaté zkušenosti s dálničními PPP projekty, jichž provozují tisíce kilometrů po celém světě. Jako prezident Asociace pro rozvoj infrastruk­tury, think-tanku, který bojuje za zlepšení a zefektivně­ní investiční­ho prostředí, projekt pozorně sleduji a byl bych první, kdo by varoval.

Řada států využívá PPP, aby získala další financován­í. Ty osvícenějš­í, jako je sousední Německo, rozběhly velký program desítek velkých dálničních staveb modelem PPP, protože si vyzkoušely, že PPP projekty mnohem častěji končí výstavbu před termínem, nepřesahuj­í původní rozpočty a kvalita je vyšší, než byl stát schopen zajistit sám tradičním způsobem.

Nebuďme poslední v Evropě

PPP v dopravě potřebuje dostat šanci ukázat, zda naplní očekávání. Pokud chce Česká republika obstát mezi vyspělými ekonomikam­i, nemůže ignorovat nové trendy, obzvlášť když už teď jsme s nimi deset let pozadu. U D4 není důvod očekávat něco jiného než úspěch. Dejme jí šanci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia