Lidové noviny

Kritici volili Krajinu ve stínu

Ceny české filmové kritiky za rok 2020

- MARCEL KABÁT NEJLEPŠÍ FILM Krajina ve stínu NEJLEPŠÍ HEREC Ivan Trojan (Šarlatán) AUDIOVIZUÁ­LNÍ POČIN

Nejlepším filmem uplynulého roku byla podle českých filmových kritiků Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy. Úspěšný byl i Šarlatán Agnieszky Hollandové nebo dokument V síti. Ceny se udělovaly v sobotu bez přítomnost­i publika v pražském Divadle Archa.

Vítězný snímek natočil Bohdan Sláma podle scénáře Ivana Arsenjeva a inspiroval­y jej skutečné události v pohraničí ve třicátých a čtyřicátýc­h letech minulého století. Krajina ve stínu líčí postupný rozvrat vesnického společenst­ví, který vrcholí poválečným masakrem údajných zrádců.

„Není to nicméně přesná rekonstruk­ce jednoho určitého případu,“řekl Bohdan Sláma loni v září v rozhovoru pro LN. „Nejvíc mě na tom všem zajímá, jak by se chovali dnešní lidé, kdyby byli vystaveni podobným situacím. Obávám se, že lidé, kteří morálku až tolik nectí a nejsou moc stateční, by se chovali velmi podobně. Bez opory pravidel humanity a morálky a bez duševního ukotvení jsou lidé opravdu schopni velkých zhovadilos­tí.“

Hlavní ženskou roli v Krajině ve stínu ztvárnila Magdaléna Borová, jíž kritici udělili ocenění za nejlepší herecký výkon. V mužské kategorii zvítězil Ivan Trojan za roli léčitele Jana Mikoláška ve filmu Šarlatán. Za režii Šarlatána také získala ocenění Agnieszka Hollandová.

Velmi neobvyklý rok

Filmové ceny se tentokrát ohlížejí za velmi nestandard­ním rokem, po jehož velkou část byla zavřená kina, festivaly byly zredukován­y

Producenti: Martin Růžička, Jindřich Motýl, režie: Bohdan Sláma

V síti

Režie: Barbora Chalupová, Vít Klusák

Agnieszka Hollandová (Šarlatán)

Petr Zelenka (Modelář)

Magdaléna Borová (Krajina ve stínu)

Tomáš Klein, Viera Čákanyová (kamera dokumentár­ního filmu FREM)

Režie: Adam Martinec nebo zrušeny a některé plánované tituly se do distribuce vůbec nedostaly: to je třeba případ filmu Davida Ondříčka Zátopek, jehož premiéra byla odložena o rok. Nejnavštěv­ovanějším filmem roku byl díky šťastnému načasování, ale samozřejmě také silnému tématu a přesvědčiv­ému zpracování dokument o internetov­ých sexuálních predátorec­h V síti, který v sobotu též získal kritickou cenu.

Jak tomu ve výročních anketách často bývá, vyprávějí udělené ceny filmových kritiků poněkud paradoxní příběh o nejlepším filmu, který nicméně nemá nejlepší scénář ani režii – svědčí to ovšem spíše o snaze upozornit na více projektů, které v hodnoceném období stály za povšimnutí. Již v lednu udělil FITES své ceny Trilobit; nejvýše ocenil dokument V síti, naopak Slámova Krajina ve stínu se mezi oceněnými tituly neobjevila.

Akademici se vyjádří za měsíc Další pohled na českou filmovou tvorbu minulého roku přidají 6. března Čeští lvi, které uděluje Česká filmová a televizní akademie tvořená profesioná­ly z filmové branže.

Slámův film vede nominace Českých lvů s 15 nominacemi. O jednu nominaci méně, tedy 14, má v cenách Český lev Šarlatán a také film režiséra Slávka Horáka Havel. Šarlatána vyslala ČFTA také do boje o Oscara.

 ?? FOTO BONTONFILM ?? Vítězný film.
Hlavní ženskou roli v Krajině ve stínu ztvárnila Magdaléna Borová (vpravo), která také obdržela cenu filmové kritiky.
FOTO BONTONFILM Vítězný film. Hlavní ženskou roli v Krajině ve stínu ztvárnila Magdaléna Borová (vpravo), která také obdržela cenu filmové kritiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia