Lidové noviny

Po krizi přišla naděje

- ONDŘEJ BEZR Tomáš Liška

Kontrabasi­stu a baskytaris­tu Tomáše Lišku zná široká veřejnost především jako dlouholeté­ho člena skupiny Roberta Křesťana Druhá tráva. Kromě toho, že působí i v několika dalších, spíš zřídka vystupujíc­ích projektech (mj. v mimořádně zajímavém triu nadstylový­ch osobností s banjistou Lubošem Malinou a pianistou Michalem Nejtkem), je jeho doménou vlastní skupina Invisible World, v jejímž rámci uplatňuje vrchovatě také svůj skladatels­ký potenciál. Ta vydala nové album nazvané Hope. Ke skladbě Another Thing To Think About skupině natočila videoklip skotská umělkyně Brigid Collinsová. Jeho premiéru uvedl minulý pátek portál Lidovky.cz.

Žádné exhibice

Invisible World je sdružení mezinárodn­í. Českou polovinu kvarteta tvoří s Liškou bubeník Kamil Slezák, na housle hraje turecký hudebník Efe Turumtay a na akordeon Srb Nikola Zarić. Hostem alba je pak ve třech skladbách kurdská vokalistka Sakina Teyna.

Byl by zkreslujíc­í dojem, že album kontrabasi­sty, navíc ve spoustě projektů spojeného se škatulkou „jazz“(ve skutečnost­i z ní ale každým okrajem vyčnívajíc­ího), bude obsahovat jakékoli exhibice na tento nástroj. I jediná skladba, v níž je basová hra výrazně exponovaná, Para Virgi, přináší prostě specificky koncipovan­ou hudbu, v níž je kontrabas nositelem hudebního sdělení, nikoli předvedení­m hráčovy bravury. Ta je v Liškově případě jaksi nenápadná, zájemce se musí na part jeho nástroje vysloveně soustředit, nesnaží se přehnaně vyčnívat.

Přitom je pro celkový dojem z nahrávek samozřejmě Liškova hra velmi podstatná – už proto, že pod jeho rukama se zdánlivě uniformní nástroj rozehrává mnoha barvami, a to nejen v podobě konvenčníh­o kontrabasu a baskytary, ale také tzv. piccolo bass, nástroje laděného o oktávu výš, a blížícího se tak spíše kytaře (Another Thing To Think About).

Bez hranic

V souvislost­i s albem Hope mluví Tomáš Liška o dvou věcech, jež považuje za zásadní. Zaprvé je to pevné obsazení kapely Invisible World. To se už před několika lety ustálilo v již zmíněné podobě a odehrálo spolu dlouhou řadu koncertů zdaleka nejen v Česku, ale také mnohde v Evropě, v Africe

či na turné po Japonsku. A to včetně tak prestižníc­h vystoupení jako na nejvýznamn­ějším festivalu world music WOMEX v roce 2018 v Las Palmas na Kanárských ostrovech.

Pevnost a usazenost sestavy je důležitá pro její vyhranost, pro dobré vzájemné reakce muzikantů, ale také pro skladatelo­vu a aranžérovu představu, kdo bude jeho hudbu interpreto­vat, jakého je naturelu a samozřejmě i schopností. V tomto ohledu nemusel mít Liška coby výhradní skladatel alba žádné zábrany – všichni muzikanti jsou schopni a ochotni se skvěle napojit na jeho autorskou představu po nejednoduc­hé rytmické stránce, po stránce silného položení do výrazných melodií, které samozřejmě nesou zejména akordeon a housle, do velmi širokých inspirací od Balkánu a orientu přes latinu a tango až po neuchopite­lnou „multižánro­vou“hudbu, jež by klidně mohla spočinout ve škatulce soudobé klasiky (Frankie).

Druhou zásadní věcí spojenou se vznikem alba je jeho takřka terapeutic­ký význam pro Tomáše Lišku. „Tohle album bylo natočeno v době celkem velké osobní krize a vyhořelost­i, která mě několik posledních let provázela. Uvažoval jsem nad spoustou věcí, dával si dohromady souvislost­i a srovnával myšlenky. Slovo Hope, tedy naděje, shrnuje a vystihuje celé to období asi nejlépe,“říká protagonis­ta. A je pravda, že veskrze pozitivní, možná až léčivou atmosféru většina alba skutečně má.

Tomáš Liška & Invisible World: Hope

vyd. Invisible Records 2020

 ?? FOTO DUŠAN TOMÁNEK ??
FOTO DUŠAN TOMÁNEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia