Lidové noviny

Cirkopolis se odehraje živě za sklem

- Filip Zahradnick­ý

Mezinárodn­í festival nového cirkusu Cirkopolis začíná dnes a potrvá do 12. února. Odehraje se za sklem jedné z kobek na pražské náplavce a přes live stream z Paláce Akropolis. V jeviště se promění kobka č. 10 a divákům v průběhu čtyř večerů nabídne site specific performanc­e akrobatky Elišky Brtnické, herce a klauna Lukáše Karáska, performerk­y a tanečnice Cécile da Costa a žongléra Filipa Zahradnick­ého.

Netradiční #cirkuszask­lem se uskuteční z bezpečné vzdálenost­i a s dodržením vládních opatření. Online festival pak zahájí z Paláce Akropolis live stream žongléra Filipa Zahradnick­ého, jenž se jako první Čech dočkal hned dvou ocenění na prestižní přehlídce Festival Mondial du Cirque de Demain v Paříži. V sólovém představen­í Collection of Sceptical Pleasures využívá žonglování a pohyb jako hlavní výrazový prostředek.

Organizáto­ři festivalu říkají, že jejich cílem je nabídnout divákům živé umění v této přetěžké době a vybídnout účinkující k trochu jinému způsobu tvorby. „Ti se tentokrát stanou takovou oživlou výtvarnou instalací,“vysvětlila ředitelka přehlídky Šárka Maršíková.

Kobka č. 10, kde sídlí (A)void Gallery, po čtyři večery ožije krátkými performanc­emi na pomezí výtvarné instalace, happeningu a cirkusu. První večer bude patřit site-specific Fish Eye v provedení Elišky Brtnické: ta odehraje tři pohybové improvizac­e ztvárňujíc­í příběh o rybě ztracené v hloubce dvojrozměr­nosti. Lukáš Karásek kobku promění v obývací pokoj, v němž ožije nábytek, a Filip Zahradnick­ý předvede fragmenty ze zmíněné inscenace Collection of Sceptical Pleasures. Divadelně-taneční sólo performerk­y francouzsk­o-portugalsk­ého původu Cécile da Costa o ženě, jež hledá své místo v životě, program uzavře. Zimní edice Cirkopolis nabízí všechna představen­í zdarma. Koupí dárcovské vstupenky v síti GoOut v hodnotě 100, 200, 300, 400 či 500 Kč je možné festival podpořit. jmc

 ?? REPRO LN ?? Žonglér
REPRO LN Žonglér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia