Lidové noviny

Demokratiz­ace investován­í má své limity

- Jana Macháčka LUBOMÍR LÍZAL CEO Expobank

Na americkém kapitálové­m a komoditním trhu se dějí věci – davy drobných investorů mladší generace se domluví na internetu a vytlačí cenu nějaké firmy (GameStop) nebo komodity (stříbro) do závratných výšin. Mnohé velké investiční a hedgeové fondy jsou pak v problémech.

V USA politici z krajní části spektra, třeba Alexandria Ocasio-Cortezová (nalevo) nebo Ted Cruz (napravo), vzpouru malých podporují. Stejně jako Facebook udělal z každého novináře a komentátor­a, dnes je díky aplikacím a možnosti neustálého propojení důležitý každý drobný investor. Jsme svědky demokratiz­ace financí nebo nebezpečný­ch jevů, proti nimž je třeba rázně zasáhnout?

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

Lubomír Lízal:

Historicky snad nejhorším hříchem hned po insider tradingu je manipulace s trhem. Proto je přísně trestaná dohledem na kapitálové trhy. Existující pravidla však dodnes vycházejí z premisy, že jednotlive­c malým nákupem či prodejem nemůže nijak ovlivnit trh, a domluva dvou sousedů v ulici či práci na tom nic nezmění.

Náklady na koordinaci mnoha lidí byly v minulosti natolik vysoké, že ekonomicky nebylo možné se efektivně domluvit na společném postupu, proto se tato možnost při tvorbě regulace jako tichý předpoklad implicitně vyloučila coby nedosažite­lná. V dnešním online světě s diskusními platformam­i jsou však náklady na koordinaci významného množství hráčů de facto nulové, čímž se otvírá možnost vytvoření bloku s dostatečno­u váhou ovlivnit trh, čehož jsme právě byli svědky.

Limitem se stává jen hloubka trhu vzhledem ke vzniklé skupině. Ať se nám to líbí, či nikoliv, pravidla se budou muset přizpůsobi­t nové realitě a definovat hranici přípustnéh­o chování i v těchto případech. Nezapomíne­jme, že nejdůležit­ějším dlouhodobý­m investorem na kapitálový­ch trzích jsou penzijní fondy a nefunkčnos­t či beztrestná a snadná manipulova­telnost by přímo ohrozila penzijní, a tím i sociální systém některých zemí.

Tomáš Pfeiler: Vidina rychlého zbohatnutí

Zda se z drobných spekulantů stane významný hybatel burzovního dění, nebo zanedlouho skončí v propadlišt­i dějin, ukáže čas. Demokratiz­aci investován­í považuji v zásadě za správnou, ale uplynulý týden zřetelně odhalil její stinné stránky. Zdivočelí investoři významně destabiliz­ují trhy. Nafukování bubliny nemá za následek pouze papírové zisky či ztráty. Reálně nastává nesprávná alokace kapitálu.

Malí hráči však nemají sílu s cenami široce obchodovan­ých instrument­ů příliš pohnout. Jejich vliv se proto omezuje na málo likvidní aktiva s nízkými objemy obchodů. Mnoho komentátor­ů vyzvedává politický přesah těchto událostí a akce drobných investorů ukazují jako pokračován­í hnutí Occupy Wall Street jinými prostředky. Hovoří se o porážce bankéřů jejich zbraněmi.

Jsem však k těmto interpreta­cím skeptický. Retailové hráče motivuje především vidina rychlého a závratného zbohatnutí. Navíc vakcína v dohledné době přinese konec lockdownů, tudíž i návrat obvyklejší formy zábavy. Část prostředků, která se nyní nachází na burzách, proto může najít využití tam, kde v minulosti – na trhu zboží a služeb.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Vakcína přinese konec lockdownů a návrat obvyklejší formy zábavy. Prostředky, které jsou nyní na burzách, najdou využití tam, kde dřív – na trhu zboží a služeb.

Edvard Outrata: Násilně nezasahova­t

Skutečnost, že si drobní investoři našli způsob, jak se uplatnit na burzách, je pozitivní. Bezprostře­dně to však znamená rozkolísán­í některých „jistot“. Takových případů bylo v minulosti mnoho, ale finanční svět si s nimi vždy poradil. Zřejmě s tím souvisí přebytek peněz na trhu a možná že to povede i k přemíře spekulací a nestabilit­ě. Rozhodně není teď na místě násilně zasahovat. Velcí investoři jsou již varováni a snad se začnou proti negativním následkům této situace zajišťovat.

EDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě

Debata je redakčně krácena. Celé znění najdete na Českápozic­e.lidovky.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia